Ziua de 1 Mai a reprezentat pentru clujeni, de-a lungul anilor, un bun prilej de a petrece timpul liber alături de familie și prieteni în pădurile și zonele verzi din Cluj.
În acest an, clujenii se pot aduna din nou în Valea Gârbăului, locul tradițional ales de aceștia pentru a petrece ziua de 1 Mai, zonă ce a fost amenajată în mod special.
Odinioară, de 1 Mai clujenii se orientau spre zonele verzi ale orașului, mai ales pădurea Hoia și zona Făget.
Ziua Muncii, sărbătorită de români prin ieșiri la iarbă verde
În perioada comunismului, în România existau doar două zile libere de la stat: „1 Mai Muncitoresc” și 23 august, care era considerată „Zi națională”. În restul anului nu mai existau alte zile libere, în afară de zilele de duminică, însă în cele două sărbători autoritățile „se dădeau peste cap” ca să facă pe plac poporului.
Citește și: Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare
Ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti, însă primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945. De atunci, pentru o perioadă lungă de timp, românii sărbătoreau Ziua Muncii cu defilări, ieșiri la iarbă verde, spectacole, dansuri și muzică populară. Nici atunci nu lipseau micii, grătarele, berea, însă totul se desfășura într-un cadru organizat, foarte diferit de ceea ce se întâmplă în prezent.
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată de manifestări propagandistice.
Continuarea, în Monitorulcj.ro
Citește și: Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: András Vajda – Amintiri din Vechiul Cluj / Facebook)