Pe vremea comunismului, în România existau doar două zile libere de la stat: „1 Mai Muncitoresc” și 23 august, care era considerată „Zi națională”. În restul anului nu mai existau alte zile libere, în afară de zilele de duminică, însă în cele două sărbători autoritățile „se dădeau peste cap” ca să facă pe plac poporului.
Ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti, însă primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945. De atunci, pentru o perioadă lungă de timp, românii sărbătoreau Ziua Muncii cu defilări, ieșiri la iarbă verde, spectacole, dansuri și muzică populară. Nici atunci nu lipseau micii, grătarele, berea, însă totul se desfășura într-un cadru organizat, foarte diferit de ceea ce se întâmplă în prezent.
Deși magazinele erau în general destul de goale, în zilele premergătoare celei de 1 Mai, acestea erau aprovizionate ca să aibă, totuși, „ceva, ceva” mai multe alimente decât de obicei. Jurnalistul Paul Niculescu își amintește că în apropierea Zilei Muncii puteai să găsești chiar și suc Pepsi, însă în cantități mici.
Continuarea în Monitorulcj.ro
Citește și: VIDEO Soldatul de la graniță care se bucură că doi oameni scapă de comunismul românesc
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Amintiri din Vechiul Cluj / Facebook)
[…] Cum sărbătoreau românii 1 Mai înainte de Revoluție. De la defilări grandioase, la „micul tra… […]