Cum scăpam rapid de vergeturi

Data:

spot_img

Cum scăpam rapid de vergeturi. Nu doar excesul de grăsime și celulita ne displac vara, când lăsăm pielea la vedere, ci și vergeturile. Deși inofensive din punct de vedere medical, vergeturile pot avea un impact major asupra stimei de sine.

Ce sunt vergeturile

Dr. Alexandra Andreescu, medic Specialist Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București, Expert Dermatoscopie & Diagnostic Melanom / Acnee & Terapii laser
Dr. Alexandra Andreescu, medic Specialist Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București, Expert Dermatoscopie & Diagnostic Melanom / Acnee & Terapii laser

Vergeturile, numite medical striae albae sau rubrae în funcție de aspect și vechime, sunt acele striuri de culoare și textură diferite de ale pielii din jur, dispuse paralel, ce apar cel mai adesea pe abdomen, dar și pe coapse, fese, brațe sau torace. Le putem întâlni indiferent de vârstă, sex sau fototip cutanat.

Cum apar vergeturile

Vergeturile apar frecvent la adolescenți și în sarcină, atunci când există o creștere bruscă în înălțime sau variații majore de greutate, dar pot fi și rezultatul anumitor dezechilibre sau afecțiuni hormonale (exces de cortizol, sindrom Cushing, sindrom Marfan etc.) sau al administrării unor medicamente.

Apar sub forma unor striuri roz violacee sau alb sidefii, ca urmare a modificării fibrelor de colagen și a țesutului elastic din piele, atunci când aceasta este supusă unei tensiuni crescute.

Există o serie de factori de risc în apariția acestora, precum sexul feminin, predispoziția genetică, dereglările hormonale sau obezitatea. Deși nu asociază complicații, ele pot fi în rare cazuri pruriginoase sau pot da un disconfort local, în special la debut.

Diagnosticul striurilor se pune în urma unui consult de specialitate, examen clinic și anamneză.

Striurile recente – striae rubrae sunt de culoare roșie/roz violacee, sau violacee neagră în cazul fototipurilor închise, iar în această etapă fragmentarea fibrelor de colagen se asociază și cu un proces inflamator. Striurile mature – striae albae sunt de culoare alb sidefie și sunt practic o cicatrice vicioasă la nivel dermic.

Citește și: Cum putem scăpa definitiv de inestetica celulită

Tratamentul vergeturilor

Tratamentul vergeturilor reprezintă o provocare în dermatologie, mai ales în cazul striurilor mature, atunci când procesul de cicatrizare este încheiat.

Preparatele topice (geluri siliconice, creme sau diverse produse ce conțin retinol) s-au dovedit a avea o eficiență redusă, cu rezultate doar în cazul tratării vergeturilor recente.

În cazul vergeturilor mature, de elecție este tratamentul cu laser CO2 – un tratament minim invaziv, cu rezultate remarcabile chiar și după doar 4 ședințe.

Laserul CO2 fracționat permite medicului specialist să acționeze țintit la nivelul leziunilor – unda laser ajunge în profunzime în derm determinând microcoloane de injurie controlată perpendiculare pe straturile pielii. Astfel, fibroblastele sunt activate, crește producția de noi fibre de colagen și elastina, iar pielea începe un proces de vindecare corectă.

Procedura se efectuează după aplicarea în prealabil a unui anestezic topic sub formă de cremă, fiind astfel minimizat disconfortul resimțit de pacient. Recuperarea este de scurtă durată, pielea poate fi ușor eritematoasă și acoperită de scuame/cruste punctiforme timp de câteva zile (5-7 zile), fără a interfera cu desfășurarea activităților cotidiene. După procedură se recomandă utilizarea produselor epitelizante și a fotoprotecției.

În general este necesară o serie de 4-6 ședințe, spațiate la o lună, pentru a atinge rezultate optime, însă numărul ședințelor variază în funcție de particularitățile fiecărui pacient și va fi stabilit în urma consultației inițiale.

Majoritatea pacienților observă după încheierea unei serii de tratament îmbunătățiri cu peste 80% în ceea ce privește aspectul striurilor și calitatea pielii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...

Optimizare SEO pentru afaceri: poate ajuta SEO la creșterea afacerii tale online?

Putem observa cu ochiul liber, chiar dacă nu suntem...