Cum se apără vicepreședintele comisiei care l-a „albit” pe Bode: „Cartea acoperă menegementul resurselor”

Data:

spot_img

Membrii Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Științifice (CNECSDTI) au reacționat dur la criticile care au venit din partea opiniei publice, după ce au emis un verdict de „neplagiat” pentru cartea scrisă de Lucian Bode pe baza tezei sale de doctorat.

Unul dintre membri a cerut anchetarea jurnalistei Emilia Șercan de către comisia de etică a Universității București, după ce aceasta a arătat că decizia CNECSDTI este nu doar greșită, dar și rău intenționată.

Luni, un alt membru al Consiliului a semnat un drept la replică adresat postului de televiziune B1 TV, care a criticat, de asemenea, decizia prin care Lucian Bode este declarat nevinovat, în ciuda unei decizii contrare a Comisiei de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, a faptului că ministrul de Interne a pierdut procesele prin care o contesta și în ciuda numeroaselor dovezi clare că demnitarul nu a respectat normele academice.

În cadrul dreptului la replică, profesorul Eugen Stamate, vicepreşedinte CNECSDTI, l-a apărat ministrul de interne menționând că volumul „d-lui Bode acoperă menegementul resurselor de energie in contextul securităţii naţionale”.

„Pentru o informare imparţială, ar fi util ca B1 TV să invite la discuţii nu numai jurnaliști, ci și persoane active în domeniile știinţelor de bază (matematică, fizică, chimie, biologie) și ingineriei, pentru a vedea care sunt uzanţele atunci când se citează sursele în lucrări știinţifice.

Cartea d-lui Bode acoperă menegementul resurselor de energie în contextul securităţii naţionale. Conform opiniei d-nei Șercan și a comisiei de etică de la UBB, toate persoanele care publică în aceste domenii plagiază dacă nu folosesc ghilimele, ceea ce este în mod sigur o exagerare periculoasă”, a scris Eugen Stamate.

Eugen Stamate menegement

Acesta predă la Universitatea Tehnică a Danemarcei.

Citește și: Președintele comisiei care „a albit” plagiatul lui Bode a demisionat. Un membru, atac la Șercan

Virgil Iordache a cerut anchetarea Emiliei Șercan

Pe de altă parte, un membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării care l-a declarat nevinovat pe Lucian Bode, profesorul Virgil Alexandru Iordache, a atacat-o pe Emilia Șercan, jurnalista care a dezvăluit plagiatul ministrului de Interne.

„Comisia de Etică a Universității București ar putea să se autosesizeze cu privire la afirmațiile publice ale d-nei lector Șercan după aflarea H40 a CNECSDTI și să ne spună dacă e un comportament etic dpdv academic. Dacă nu o face sau dacă decide că e etic, atunci să știm toți că aceasta e abordarea UB și să ne pregătim vocabularul adecvat și stilistica”, a scris profesorul pe pagina sa de Facebook.

Virgil Iordache este profesor la Universitatea București, la fel ca Emilia Șercan. După reacții negative din mediul universitar, acesta și-a șters mesajul.

Mai mult, într-o discuție telefonică pentru Edupedu.ro, profesorul a negat că ar fi exprimat astfel de dorințe. Întrebat dacă a cerut anchetarea Emiliei Șercan în Comisia de Etică, el a spus că “nu am cerut așa ceva”. Întrebat dacă dorește anchetarea ei, a spus că “eu nu doresc asta”.

Bode și-a ascuns cartea

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e „​profund viciată”, potrivit Edupedu.ro.

Retragerea cărții se putea face în termen de 15 zile de la decizia Comisiei de Etică a UBB, din 11 ianuarie, prin care a cerut acest lucru. Astăzi era ultima zi în care Lucian Bode putea retrage cartea.

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a precizat că, potrivit înștiințării, editura a spus că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

„Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a declarat Dacian Dragoș potrivit sursei menționate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related