EXCLUSIV Cum se ascund abuzurile în centrele de protecție socială ale statului: angajații nu mai au voie să vorbească cu presa

Data:

spot_img

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 le pune pumnul în gură angajaților, după ce s-a aflat public despre angajata urmărită penal pentru că ar fi vândut un bebeluș.

„Răspunderi privind activitatea desfășurată: (g) – Să nu dezvăluie informațiile la care are acces în exercitarea funcției, dacă această dezvăluire este de natură (…) să prejudicieze imaginea sau drepturile DGASPC Sector 4”.

Această clauză a fost cuprinsă în fișa de post a angajaților Direcției Pentru Protecția Copilului Sector 4, pe care aceștia au fost chemați să o semneze la scurtă vreme după ce s-a aflat în spațiul public că o șefă din cadrul instituției este urmărită penal pentru că ar fi vândut un bebeluș unei familii înstărite, pentru suma de 10.000 de euro.

Citește și: Bebeluș vândut pe 10.000 de euro de o angajată a direcției de protecție de la Sectorul 4

În această nouă fișă a postului, intrată în posesia PRESShub, angajaților li se mai spune și să nu discute cu presa dacă nu au și acceptul șefilor DGASPC Sector 4 și să nu critice instituția pe rețelele de socializare.

În replică, DGASPC Sector 4 ne-a răspuns că s-a inspirat din Codul Administrativ, deși Codul Administrativ nu prevede, de fapt, ca angajații să nu dezvăluie informații care pot prejudicia imaginea instituției în care lucrează.

Întrebată de ce a luat decizia de a modifica fișa de post a angajaților imediat după ce a apărut în spațiul public cazul șefei cercetate penal, instituția ne-a spus că această informație este exceptată de la liberul acces la informațiile de interes public.

Gabriela Firea, ministra Familiei, alături de șeful DGASPC Sector 4, la scurtă vreme după ce în spațiul public s-a aflat despre caz
Gabriela Firea, ministra Familiei, alături de șeful DGASPC Sector 4, la scurtă vreme după ce în spațiul public s-a aflat despre caz

Pumn în gură pentru angajații DGASPC Sector 4 care vor să semnaleze neregulile din instituție

Redăm câteva dintre punctele cuprinse în această fișă a postului, pe care angajații au fost obligați să o semneze în 8 iunie, la două zile după ce fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, Vișinel Bălan, a semnalat public pe Facebook că Elena-Dorina Teodorescu, fosta șefă a Serviciului pentru Prevenirea Separării Copilului de Familie, este cercetată penal pentru că ar fi vândut un bebeluș unei familii înstărite din Ilfov, pentru suma de 10.000 de euro.

„Răspunderi privind activitatea desfășurată:

e) Să nu facă afirmații, comentarii, acțiuni sau postări pe rețelele de socializare, inclusive Facebook și alte platforme similar, prin care denigrează, calomniază sau aduce prejudicii reputației, imaginii și intereselor DGASPC Sector 4, beneficiarilor și salariaților instituției sau altor parteneri sociali. (…)

g) Să nu dezvăluie informațiile la care are acces în exercitarea funcției, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile DGASPC Sector 4 sau a altor persoane.  (…)

i) Să nu facă declarații mass-mediei în calitatea oficială pe care o ocupă în cadrul DGASPC Sector 4, dacă nu a fost mandatat în acest sens de conducerea instituției.

k) Să nu aducă atingere onoarei, reputației și demnității colegilor de serviciu, precum și persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea funcției prin folosirea unor expresii jignitoare, adresarea unor acuzații neconforme, nefondate sau dezvăluirea unor aspect ale vieții private.”

Protecția Copilului Sector 4 a susținut, într-un răspuns pentru PRESShub, că s-a inspirat din Codul Administrativ și nu ne poate da explicații, pentru că sunt informații exceptate de la liberul acces la informație

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 ne-a transmis că „aceste aspecte sunt reglementate în conformitate cu prevederile legale, respectiv Codul Administrativ art. 434, 439, la care se adaugă prevederile Legii 544/2001, privind liberul access al informațiilor de interes public, art. 4.

În privința celorlalte informații solicitate de dvs., vă aducem la cunoștință că accesul liber al cetățenilor la acest tip de informații este reglementat de actul normative mai-sus menționat, respectiv Legea 544/2001, privind liberul access la informațiile de interes public, art. 12”.

Totuși, art. 434 din Codul Administrativ nu le permite funcționarilor publici să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea și aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluționare, în care instituția este parte și să dezvăluie informații secrete, în timp ce art. 439 menționează că aceștia au dreptul la liberă exprimare, dar fără să atingă demnitatea, imaginea și viața intimă și de familie a oricărei persoane.

Articolul 4 din Legea 544/2001 prevede că instituțiile publice trebuie să aibă compartimente specializate de relații publice, în timp ce articolul 12 se referă la informațiile care sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor, referitoare la informații clasificate din domeniul apărării naționale, privind interesele economice și politice ale țării, activități comerciale, dacă aduc atinere dreptului de proprietate intelectuală, datele personale, date privind procedurile judiciare, dacă persoana nu mai poate avea un proces echitabil, dacă prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor.

Astfel, nici unul dintre aceste articole de lege nu le interzice funcționarilor să scrie pe rețelele de socializare despre instituțiile în care lucrează și nici să comunice cu presa.

În afara interesului public se află, de asemenea, în opinia DGASPC Sector 4, și plângerea penală pe care instituția i-a făcut-o lui Vișinel Bălan, despre care fostul vicepreședinte al ANPDCA a scris pe Facebook.

Fosta șefă din DGASPC Sector 4, urmărită penal pentru intermedierea fără drept a adopției

În 6 iunie, Vișinel Bălan a făcut public, pe contul său de Facebook, că fosta șefă a Serviciului pentru Prevenirea Separării Copilului de Familie, din subordinea DGASPC Sector 4, ar fi furat și vândut un bebeluș unei familii înstărite din Ilfov, pentru suma de 10.000 de euro.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a transmis, pentru PRESShub.ro, că Elena-Dorina Teodorescu este urmărită penal in personam din 15 aprilie 2022, pentru „fapta persoanei care, fără drept, intermediază adopția unui copil, în scopul obținerii de foloase materiale”.

„În esență, s-a reținut că, în anul 2022, la începutul lunii aprilie, profitând de funcția sa de angajat al unei instituții publice, un funcționar public a intermediat, fără drept, în afara cadrului legal, în scopul obținerii de foloase materiale, adoptarea unei minore, prin luarea acesteia din grija mamei sale și darea în grijă a altei persoane, fără respectarea procedurilor prevăzute de Legea 273/2004 privind procedura adopției legate de Deschicerea procedurii adopției și Încredințarea în vederea adopției”.

DGASPC Sector 4 a susținut că instituția a acordat „tot sprijinul” organelor de cercetare penală, că au mutat-o pe Elena-Dorina Teodorescu „pe o funcție inferioară, în cadrul unui serviciu fără activități ce presupun contactul cu copiii și a fost sancționată disciplinar, prin diminuarea drepturilor salariale cu 15 la sută, pe o perioadă de șase luni”.

DGASPC Sector 4 a mai transmis, pentru PRESShub, că va aplica „măsurile legale ce se impun” după ce instanța va pronunța o decizie.

Instituția a mai susținut că mama copilului a cerut ca atât fetița, cât și fratele ei mai mare, să fie preluați de Protecția Copilului, anul acesta, în luna aprilie. 

Citește și: Cazul bătrânilor bătuți și înfometați. Avertismentele privind abuzurile, ignorate

Gabriela Firea s-a fotografiat cu șeful DGASPC Sector 4, la două săptămâni după aflarea cazului

După apariția cazului în spațiul public, Ministerul Familei, condus de Gabriela Firea, a transmis doar că fosta șefă a fost în concediu medical și de odihnă, iar, când a revenit la muncă, a fost mutată pe o altă poziție, în cadrul direcției pentru adulți, iar copilul ar fi ajuns tot la protecția socială, „mama motivând că nu-l mai poate crește”.  

Două săptămâni mai târziu, Gabriela Firea s-a fotografiat în vizită la centrul de zi „Casa Speranței” din Sectorul 4, lăudându-l pe primarul Daniel Băluță și apărând în poze alături de șeful DGASPC Sector 4, Dragoș-Vasile Pelmuș, fost lucrător la DGIPI, în Ministerul de Interne. (CV-ul său, în ancheta Buletin de București)

Reamintim că PRESShub a mai scris despre un caz de trafic cercetat încă din anul 2022 de DIICOT, petrecut cu două copile care au măsura protecției speciale în Sectorul 4 al Capitalei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

spot_imgspot_img
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan este jurnalist la TVR. Anterior a mai lucrat la Newsweek România și România liberă. Absolventă de FJSC, Universitatea București, cu un master în Jurnalism tematic. Lucrează în presă din 2010. Documentează subiecte din zona socială și de drepturile omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...