Cum se desfășurau alegerile locale în perioada interbelică în Oradea și cine erau candidații partidelor politice din acele vremuri?
Întrecerile electorale din perioada interbelică erau multe, iar rundele de alegeri se succedau des din cauza fricțiunilor dintre partide, exprimate din presă până în stradă, uneori cu urmări fizice pentru candidați sau susținători.
În prag de alegeri locale, BIHOREANUL vă arată care era atmosfera politică și cum se desfășurau procesele electorale în anii 1920-1930.
De la partide regionale și naționale, la etnice și extremiste
Lumea politică bihoreană interbelică era mozaicată, existând partide regionale și naționale, etnice și extremiste.
Partidul Național Român, înființat în 1881, era printre cele mai cunoscute, organizația din Bihor fiind condusă, după Unirea din 1918, de avocatul Aurel Lazăr.
Citește și: Care sunt planurile candidaților pentru viitorul mandat în Parlamentul European | VIDEO
În anii 1920, Partidul Național Român (PNR) a fost în opoziție, unindu-se cu Partidul Țărănesc în 1926, lucru văzut în termeni negativi de mulți politicieni locali, conform monografiei Istoria Bihorului.
De altfel, Partidul Țărănesc (PȚ) avea filială în județ de numai un an, fiind un partid relativ nou, creat în 1918 în Vechiul Regat.
Aurel Lazăr a preluat șefia organizației județene a Partidului Național Țărănesc în vara lui 1927, fiind succedat, din 1930, de avocatul Gheorghe Crișan.
În 1920 s-a constituit organizația bihoreană a PNL
În 1920 în Bihor apărea filiala Partidului Poporului, condus de mareșalul Alexandru Averescu, un lider județean important fiind publicistul Gheorghe Tulbure.
Partidul Poporului (PP) a avut o perioadă bună numai până în 1923, reușind să dea primarul Oradiei, pe Tulbure, în 1926, după care aproape a dispărut de pe scena politică.
Citește și: Cum ar putea copiii românilor din diaspora să învețe limba română. La școală, nu acasă
Tot în 1920 se constituia organizația bihoreană a Partidului Național Liberal (PNL), condusă de avocatul Nicolae Zigre jr., președinte de onoare fiind Traian Moșoiu.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)