joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterCum se mai trucheză licitații în 2021: cu prețul cel mai...

Cum se mai trucheză licitații în 2021: cu prețul cel mai mare, prin șmecheria „livrare în 24 de ore”

Licitațiile au fost pe bani europeni. Con Ted, firma lui Cornel Brânză, a luat punctaj maxim oferind termen de livrare a produselor – 24 de ore.

Găselnița era folosită cu ani în urmă în județele baronilor locali: Primăria anunță comanda doar când îi dă voie furnizorul, după ce acesta și-a adunat marfa. Con Ted și asociatul său au mers cu prețurile până în buza estimării Primăriei, dar au câștigat la punctaj prin acest artificiu. Firma concurentă a oferit prețuri cumulate cu 500.000 de lei mai mici, dar a pierdut la „termenul de livrare”.
Romcenter a contestat ambele licitații la CNSC, care le-a dat dreptate. Primăria trebuie să reia calculele punctajelor. Sunt proiectele europene pentru „Oaza de verdeață din cartiere” și Parcul CA Rosetti și care acum vor sta pe loc.

Două licitații importante ale Primăriei Iași, cu fonduri europene, au fost blocate de Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor (CNSC), existând suspiciuni de favorizare a uneia dintre firmele participante.  
Romcenter SRL din București a făcut contestația la CNSC descriind mecanismul acestei tentative de fraudă. Asocierea Ischia SRL Galați-Con Ted Company SRL Iași a câștigat două licitații de aproape 5,5 milioane de lei având drept criteriu de departajare timpul cel mai scurt de livrare, notat cu 20% din punctajul final.

Sute de echipamente, livrate în 24 de ore

Cu acest detaliu strecurat în documentație, asocierea Ischia-ConTed Company a pus termen de livrare de o zi pe câteva sute de repere necesare proiectelor „Oază de Verdeață” și „Zona de agrement CA Rosetti”. Găselnița i-a permis să meargă cu prețul în sus până aproape de estimarea Primăriei, în vreme ce firma concurentă a oferit un preț mai mic cu sute de mii de lei, dar cu un termen de livrare de 30 de zile.
Livrarea în 24 de ore poate ascunde o înțelegere prealabilă: ordinul de lucrări poate fi emis de Primăria doar când marfa este în stocul Ischia-Con Ted, în orice moment din cele 26 de luni, cât reprezintă perioada de execuție.
La ambele proceduri câștigate prin Schema „24 de ore”, CNSC a decis recalcularea punctajelor tuturor ofertanților.

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE