Cum se poate obține o pensie mai mare. Actele necesare pentru recalculare și noile reguli | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Cum se poate obține o pensie mai mare prin recalculare. Adverințele trebuie să includă veniturile și contribuțiile sociale. Formatul acestora variază în funcție de data emiterii.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat recent ce adeverințe sunt necesare pentru recalcularea pensiilor conform noii Legii a pensiilor nr. 360/2023, în vigoare de la 1 septembrie 2024. Noutatea adusă de această lege este că permite valorificarea veniturilor și a sporurilor nepermanente pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale (CAS), dar care nu au fost incluse în calculul pensiei inițiale.

Potrivit CNPP, condițiile de valabilitate și legalitate cerute pentru adeverințe sunt specificate în modelul de adeverinţă prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021, pentru adeverințele emise anterior datei de 1 septembrie 2024, respectiv modelul de adeverință prevăzut în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023, pentru adeverințele emise ulterior datei de 1 septembrie 2024.

Citește și: Țintă aeriană detectată în Marea Neagră. Patru avioane de luptă au fost ridicate de la sol

Și adeverințele emise înainte de 18 iunie 2021 pot fi folosite pentru recalcularea pensiei

Pot fi folosite pentru stabilirea sau recalcularea pensiei și adeverințele emise înainte de 18 iunie 2021. Aceste adeverințe sunt acceptate, chiar dacă nu respectă exact formatul specificat de lege, atâta timp cât conțin informațiile necesare prevăzute în modelele menționate anterior.

„De exemplu, dacă adeverințele, valabile și legale, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021, cuprind elementele de fond, veniturile lunare realizate (defalcate pe salarii realizate și sporuri), dar nu se menționează faptul că veniturile respective «au fost plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat», însă conțin mențiunea că s-a reținut și plătit CAS, acestea pot fi valorificate întrucât conțin elementele necesare calculului pensiei, fiind emise conform prevederilor legale anterioare Ordinului menționat”, se precizează într-un comunicat de presă CNPP.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Moldova iese la vot: Trenul european vine o singură dată

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Ziarul de Iași / arhivă)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related