Cum se pot identifica deep fake-urile audio | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Cum se pot identifica deep fake-urile audio? Uzurparea identității politicienilor și a altor figuri, prin clonarea vocilor, cu ajutorul AI, este o amenințare majoră, în special în timpul alegerilor. Sunt falsuri adesea greu de dezmințit, dar nu imposibil.

Să fie adevărat că fostul președinte american Barack Obama ar fi sugerat că în spatele tentativei eșuate de asasinare a succesorului său Donald Trump s-ar afla democrații?

Mai multe înregistrări audio, fragmente dintr-o presupusă discuție a lui Obama cu fostul său consilier David Axelrod despre viitoarele alegeri prezidențiale din noiembrie, au circulat de curând în Statele Unite.

Deep fake, cuvinte atribuite lui Obama

Într-una dintre aceste bucăți de înregistrări audio, o voce asemănătoare cu cea a ex-președintelui spune: „A fost singura lor oportunitate și idioții ăștia au ratat-o. Dacă ar putea scăpa de Trump, le-am asigura victoria împotriva oricărui candidat republican.”

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Înregistrările audio au fost descrise ca fiind deep fake. Aceasta înseamnă că vorbele atribuite lui Obama nu au fost de fapt rostite de el, ci au fost generate sintetic cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Joe Biden a fost și el țina deep fake-urilor audio

NewsGuard, o organizație de monitorizare a dezinformării din media americană, a publicat o analiză a fișierelor audio. A folosit mai multe instrumente de detectare a contrafacerilor și a intervievat un expert în criminalistică digitală, înainte de a trage concluzia că ne aflăm în fața unui fals.

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Un purtător de cuvânt al lui Obama a subliniat, la rândul lui, că înregistrarea nu are cum să fie autentică.

Obama nu este primul politician căzut victimă a unui deep fake audio. La începutul acestui an, o versiune artificial generată a vocii președintelui Joe Biden îndemna electoratul din New Hampshire să nu voteze la alegerile primare.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com /geralt)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sat de vânzare în Italia la prețul de un milion de euro | Aktual24

Un întreg sat a fost scos la vânzare în...

România contribuie la raportul NATO privind abuzul sexual în rândul femeilor din armată

Dezvăluirile recente din armatele aliate NATO arată o cultură...

Vibrația misterioasă care a zguduit planeta timp de nouă zile | Aktual24

Topirea unui ghețar a declanșat, în septembrie anul trecut,...