Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump? „Este un moment istoric uriaș – americanii vin cu un mod diferit de a face afaceri față de ceea ce a fost în vigoare după Al Doilea Război Mondial”. O analiză BBC explorează incertitudinile și provocările cu care se confruntă guvernele și liderii britanici în fața revenirii politice a fostului președinte american.
Luni, Trump va depune jurământul pentru a două oară, devenind cel mai puternic om din lumea occidentală. La scurt timp după aceea, el poate semna ordine executive care ar putea afecta modul în care Regatul Unit își câștigă existența sau se apară.
Gama de riscuri este enormă. Dar și oportunitățile sunt la fel.
Trump și echipa sa sunt diferiți de această dată, mai pregățiți, poate cu un program mai agresiv, dar plăcerea sa de a ține lumea în suspans pare să nu se fi diminuat. Această incertitudine care vine cu Trump este șocantă pentru guvernul britanic.
Cum se poate pregăti Regatul Unit pentru ceea ce nu poate ști încă? Un mic grup de miniștri de rang înalt a încercat.
Citește și: Sibiul, Timişoara şi Oradea, promovate la Târgul de turism de la Viena
Au avut loc o serie de reuniuni secrete ale „mini-cabinetului”, cu prim-ministrul Keir Starmer, cancelarul Rachel Reeves, ministrul de Externe David Lammy și ministrul Afacerilor Jonathan Reynolds „încercând să planifice pentru ceea ce ar putea urma”, potrivit unei surse.
O persoană din interior a declarat pentru BBC că nu au existat prea multe pregătiri privind scenarii specifice deoarece „ai înnebuni” încercând să ghiceșți următorii pași ai lui Trump. Dar o altă sursă spune că au fost pregătite diverse documente pentru a fi prezentate Cabinetului.
S-a spus că accentul a fost pus pe „căutarea de oportunități”, mai degrabă decât pe panica cu privire la posibilitatea ca Trump să dea curs unora dintre declarațiile sale cele mai extravagante, cum ar fi anexarea Canadei.
O personalitate de rang înalt spune cu diplomație: „Vom fi calmi și agili”.
Cu mai puțină politețe, o altă sursă care a avut de-a face cu Trump a declarat: „Trump va spune lucruri care îi vor înfuria pe parlamentarii laburișți – nu vă gândiți că premierul este personal supărat. Pune-ți scutecul mare și ignoră-l”.
Caracterul distinctiv al relației cu „principalul aliat”, așa cum este descris de o sursă guvernamentală de rang înalt, este ca SUA și UK să se ajute reciproc pentru a fi în siguranță. Într-o perioadă de instabilitate unică în întreagă lume, numărul de necunoscute este profund inconfortabil pentru Londra și alte capitale aliate.
Continuarea, în Aktual24.ro
Citește și: Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES / EPA / JUSTIN LANE)