Cum se schimbă jurnalismul în 2024: inteligența artificială ar putea să creeze mai multe probleme pentru jurnaliști în acest an în care urmează alegeri critice în peste 40 de democrații. Într-un context marcat și de două războaie, unul chiar la granița României și altul în Orientul Mijlociu, previziunile sugerează că marea majoritate a conținutului de pe internet va fi produs sintetic până în 2026.
Astfel, jurnaliștii și organizațiile media vor trebui să își regândească rolul și scopul destul de rapid, potrivit unui studiu numit „Jurnalism, mass-media și Tendințe în tehnologie și Predicții pentru 2024”, realizat de Institutul Reuters.
Anul 2024 ar putea duce și la scăderea traficului de trimitere de la Facebook, în timp ce Search Generative Experiences (SGE) va începe să se răspândească pe internet, împreună cu o serie de chatbots cu inteligență artificială, care vor oferi o modalitate mai rapidă și mai intuitivă de a accesa informației.
Citește și: Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European
Cum se schimbă jurnalismul în 2024
Iată cum privesc 300 de lideri din media din peste 50 de țări anul 2024.
Aproape jumătate (47%) din eșantionul de editori, directori executivi și directori din domeniul digital se declară „încrezători” în ceea ce privește perspectivele jurnalismului, iar aproximativ o zecime (12%) spun că sunt „puțin încrezători”.
Îngrijorările se referă la creșterea costurilor pentru site, la scăderea veniturilor din publicitate și la încetinirea creșterii numărul abonamentelor – precum și la creșterea hărțuirii juridice și fizice.
Printre motivele de optimism se numără speranța că alegerile foarte disputate din SUA și din alte părți ar putea stimula consumul de știri, deși există riscul de a afecta și mai mult încrederea publicului.
Aproape două treimi (63%) dintre respondenții la sondaj spun că sunt îngrijorați de o scădere bruscă a traficului de pe site-urile de socializare.
Datele obținute pentru acest raport de la furnizorul de analiză Chartbeat arată că traficul către site-urile de știri de pe Facebook a scăzut cu 48% în 2023, iar traficul de pe X/Twitter a scăzut cu 27%.
Ca răspuns la aceste scăderi, aproximativ trei sferturi (77%) spun că se vor concentra mai mult pe canalele directe în următorul an, o cincime (22%) recurgând la reducerea costurilor și o proporție similară (20%) experimentând cu platforme alternative, potrivit studiului „Jurnalism, mass-media și Tendințe în tehnologie și Predicții pentru 2024”.
Scade încrederea în rețele de socializare clasice
Editorii spun că vor depune mai multe eforturi pe WhatsApp (+61 scor net) și Instagram (+39) în urma deciziei Meta de a deschide canalele de difuzare pentru editori.
Interesul pentru rețelele video, cum ar fi TikTok (+55) și YouTube (+44), rămâne accentuat, în timp ce Google Discover devine o sursă de recomandare mai importantă, dar volatilă.
În schimb, sentimentul editorilor față de Facebook s-a înrăutățit și mai mult în acest an (-38 scor net), împreună cu X/Twitter (-39 scor net).
În legătură cu cele de mai sus, majoritatea editorilor spun că intenționează să creeze mai multe materiale video (+64 scor net), mai multe buletine informative (+52) și mai multe podcasturi (+47), dar în general același număr de articole de știri.
Pericolul dublu al evitării anumitor știri și al oboselii față de articolele clasice rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru companiile media care doresc să susțină interesul pentru știrile din Gaza și Ucraina, printre alte subiecte dificile.
Printre strategiile pe care editorii le consideră foarte importante pentru a contracara aceste tendințe se numără o mai bună explicare a poveștilor complexe (67%), abordări mai orientate spre soluții sau mai constructive ale poveștilor (44%) și povești sociale (43%), conform studiului „Jurnalism, mass-media și Tendințe în tehnologie și Predicții pentru 2024”.
Abonamentele rămân o sursă de venituri
În ceea ce privește afacerile, editorii continuă să investească timp în creșterea numărului de abonamente și membri, marea majoritate a celor intervievați (80%) afirmând că acestea vor reprezenta o sursă importantă de venituri, înaintea publicității pe ecran.
Majoritatea celor care au o formă de plată pentru articole raportează fie o ușoară creștere, fie o stabilitate a numărului de abonamente în ultimul an, în ciuda perspectivelor economice dificile.
Utilizarea inteligenței artificiale pentru automatizarea știrilor din back-end (56%) este considerată cea mai importantă utilizare a tehnologiei de către editorii respondenți, urmată de oferirea de recomandări mai bune (37%).
Editorii sunt ambivalenți în ceea ce privește utilizarea IA pentru crearea de conținut, care este considerată cel mai mare risc reputațional de peste jumătate dintre jurnaliști.
Interfețele experimentale cu internetul, cum ar fi ochelarii AR și VR, insignele și alte dispozitive purtabile vor fi o caracteristică des întâlnită anul viitor.
Dar dispozitivele existente cu activare vocală, cum ar fi căștile și difuzoarele inteligente, pe măsură ce vor fi îmbunătățite cu tehnologii de inteligență artificială, sunt considerate de către respondenți ca fiind cea mai probabilă opțiune (41%) de a înlocui – sau cel puțin de a completa – smartphone-ul pe termen mediu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!