Cum și-a întins Kremlinul tentaculele peste Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Asemenea unui scenariu din filmul despre spioni „From Russia with Love”, unde subtilitatea și manipularea reprezintă cheia succesului, Uniunea Sovietică și, mai recent, Rusia au desfășurat operațiuni sofisticate de discreditare a competițiilor internaționale, folosind Jocurile Olimpice ca pe un câmp de bătălie informațională.
De la campanii de sabotaj și manipulare în timpul Războiului Rece până la atacuri cibernetice și dezinformare modernă, Kremlinul a transformat evenimentele olimpice într-un câmp de luptă ideologic, alimentând diviziuni sociale și culturale și atacând instituțiile internaționale care organizează competițiile sportive.
Abordarea contribuie la adâncirea tensiunilor și neîncrederii în societățile democratice
Această abordare își propune nu doar să pericliteze integritatea sportului, dar și contribuie și la adâncirea tensiunilor și neîncrederii în societățile democratice.
Într-un context global marcat de tensiuni geopolitice și război, sportul a fost mereu un teren fertil pentru propagandă și dezinformare, un domeniu în care adevărul era sacrificat ușor pe altarul manipulării.
Astfel, statele din blocul sovietic au apelat deseori la operațiuni speciale de propagandă pe tot parcursul Războiului Rece, în contextul diverselor competiții sportive internaționale, deoarece presupuneau mai puțin efort.
„Cultul cuvântului publicat”
În cartea sa „Dezinformarea, armă de război”, scriitorul francez Vladimir Volkoff explică faptul că aceste operațiuni de propagandă se bazau pe așa-numitul „cult al cuvântului publicat” – se considera că numărul de cuvinte utilizat de mass-media inamice (a se citi occidentale) sunt mult mai importante decât rezultatele operațiunii în sine.
În 1972, Germania de Est (Republica Democrată Germană sau RDG) a profitat de ocazia oferită de Jocurile Olimpice de la München pentru a sabota Vestul – Republica Federală Germană (RFG).
Citește și: Cei mai bolnavi angajați din județele României
Din moment ce acestea au fost primele Jocuri Olimpice organizate în Germania după cele din 1936, care au avut loc la Berlin în timpul regimului nazist, Germania de Vest le-a văzut ca o oportunitate de a-și reabilita imaginea internațională.
A fost folosit și mottoul Die heiteren Spiele, sau „Jocurile vesele”, pentru a crea o atmosferă pașnică și festivă, în contrast cu cele din trecut. În cele din urmă, RDG a decis să contracareze competiția sportivă printr-o amplă campanie de propagandă care făcea aluzie la Jocurile Olimpice de la Berlin, organizate de regimul nazist în 1936: „De două ori 36 este poate 72?”.
Continuarea în Comunitatea Liberală
Urmăriți PressHUB și pe Google News!