Cum și-a întins Kremlinul tentaculele peste Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Data:

spot_img

Cum și-a întins Kremlinul tentaculele peste Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Asemenea unui scenariu din filmul despre spioni „From Russia with Love”, unde subtilitatea și manipularea reprezintă cheia succesului, Uniunea Sovietică și, mai recent, Rusia au desfășurat operațiuni sofisticate de discreditare a competițiilor internaționale, folosind Jocurile Olimpice ca pe un câmp de bătălie informațională.

De la campanii de sabotaj și manipulare în timpul Războiului Rece până la atacuri cibernetice și dezinformare modernă, Kremlinul a transformat evenimentele olimpice într-un câmp de luptă ideologic, alimentând diviziuni sociale și culturale și atacând instituțiile internaționale care organizează competițiile sportive.

Citește și: Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu

Abordarea contribuie la adâncirea tensiunilor și neîncrederii în societățile democratice

Această abordare își propune nu doar să pericliteze integritatea sportului, dar și contribuie și la adâncirea tensiunilor și neîncrederii în societățile democratice.

Într-un context global marcat de tensiuni geopolitice și război, sportul a fost mereu un teren fertil pentru propagandă și dezinformare, un domeniu în care adevărul era sacrificat ușor pe altarul manipulării.

Astfel, statele din blocul sovietic au apelat deseori la operațiuni speciale de propagandă pe tot parcursul Războiului Rece, în contextul diverselor competiții sportive internaționale, deoarece presupuneau mai puțin efort.

„Cultul cuvântului publicat”

În cartea sa „Dezinformarea, armă de război”, scriitorul francez Vladimir Volkoff explică faptul că aceste operațiuni de propagandă se bazau pe așa-numitul „cult al cuvântului publicat” – se considera că numărul de cuvinte utilizat de mass-media inamice (a se citi occidentale) sunt mult mai importante decât rezultatele operațiunii în sine.

În 1972, Germania de Est (Republica Democrată Germană sau RDG) a profitat de ocazia oferită de Jocurile Olimpice de la München pentru a sabota Vestul – Republica Federală Germană (RFG).

Citește și: Cei mai bolnavi angajați din județele României

Din moment ce acestea au fost primele Jocuri Olimpice organizate în Germania după cele din 1936, care au avut loc la Berlin în timpul regimului nazist, Germania de Vest le-a văzut ca o oportunitate de a-și reabilita imaginea internațională. 

A fost folosit și mottoul Die heiteren Spiele, sau „Jocurile vesele”, pentru a crea o atmosferă pașnică și festivă, în contrast cu cele din trecut. În cele din urmă, RDG a decis să contracareze competiția sportivă printr-o amplă campanie de propagandă care făcea aluzie la Jocurile Olimpice de la Berlin, organizate de regimul nazist în 1936: „De două ori 36 este poate 72?”.

Continuarea în Comunitatea Liberală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Nicolae Tibrigan
Nicolae Tibrigan
Nicolae Tibrigan este licențiat în Sociologie la Universitatea din București, absolvent al masterului Studii de securitate din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. În prezent este doctor în Sociologie și cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Din 2017 este expert-colaborator în cadrul think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), coordonând o serie de proiecte de demascare a dezinformării digitale din spațiul informațional de limbă română. Se axează pe activități de cercetare și analiză a securității informaționale, combaterii dezinformării digitale și comunicării strategice. Domenii de interes: sociologie politică, război informațional, sociologia identității colective, studii de securitate, analiza informațiilor. Este autor a numeroase articole apărute în publicații de specialitate ce tratează subiecte legate de relațiile între România și Republica Moldova, zona extinsă a Mării Negre, spațiul ex-sovietic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...