Cum și-a sabotat România demersul de colectare al TVA. Privită în contextul în care România înregistrează an de an niveluri joase ale veniturilor fiscale (circa 27 la sută, penultimul loc din UE după Irlanda), frauda cu TVA împiedică statul să poată asigura bunuri și servicii publice de importanță capitală pentru cetățenii săi.
Gap-ul de TVA al Românii (diferența dintre ce se colectează si ce ar trebui să fie colectat) este de 37%, în timp ce media Uniunii Europene este de 5,4%! Una dintre problemele structurale ale sistemului fiscal al României o reprezintă colectarea deficitară a taxei pe valoarea adăugată (TVA). Este o realitate ilustrată de statisticile europene și reclamată de ani buni, constant, de analiști străini și autohtoni: pierdem zeci de miliarde anual.
Guvernele României, spre deosebire de guvernele altor state fost comuniste, au ignorat voit problema, mergând până acolo încât au boicotat în 2017-2018 un program de reformă a ANAF derulat cu Banca Mondială.
Citește și Plagiatoarea Ramona Lile a câștigat al patrulea mandat de rector
Pentru a înțelege impactul unei digitalizări corecte, în beneficiul bugetului de stat, un exemplu elocvent: Un proiect similar cu cel abandonat de România în 2018 a fost implementat și în Bulgaria, iar rezultatele sunt spectaculoase. Bulgaria, care în anii 2000-2010 stătea chiar mai rău decât România la colectarea TVA a ajuns acum la un randament foarte bun al colectării TVA, reflectat de un gap de TVA de 4,9%, sub media Uniunii Europene. Mai mult, mărimea gap-ului de colectare se poate observa analizând cifrele în termeni absoluți, unde România înregistrează un deficit de aproximativ 50 de miliarde de lei (circa 9,7 miliarde euro), ocupând poziția a două după Italia (14,6 miliarde euro), în condițiile în care Italia are un GAP la TVA de 10%: Italia este o economie cu un PIB de aproximativ 7 ori mai mare decât cel al României, ceea ce vine să întărească problema de securitate economică cu care se confruntă bugetul public. La GAP-ul de TVA România nu e pe ultimul loc: e în alt film. România – 37%, Media UE – 5,4%. Mai multe puteți citi Curs de guvernare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!