Birocrația a adus un start-up în pragul falimentului. Înființată acum cinci ani cu ajutor de stat și reușind să supraviețuiască crizei COVID, o mică afacere a ajuns cu un picior în groapă după ce statul și-a cerut brusc banii înapoi.
Motivul a fost unul pur birocratic: patroana croitoriei și-a cedat părțile sociale către o veche colaboratoare. Cazul a ajuns în justiție, magistrații Curții de Apel urmând să pronunțe verdictul.
Iosilk SRL a fost înființată în 2017 în cadrul programului Start up Nation, beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 200.000 lei. Cu acești bani s-au cumpărat utilajele și echipamentele necesare funcționării unei mici croitorii și s-au făcut două angajări.
Firma și-a început efectiv activitatea în octombrie 2018, dar puținele încasări nu acopereau costurile de funcționare. Administratoarea firmei a trebuit să-și crediteze propria societate cu 47.000 lei. Pentru ca firma să supraviețuiască, profilul de activitate a fost schimbat, Iosilk SRL reorientându-se spre realizarea de îmbrăcăminte pentru preoți.
Cumnata administratoarei avea propria firmă care făcea potcapuri, cele două societăți funcționând oarecum în tandem. Totuși, și în 2019, administratoarea Iosilk SRL a trebuit să aducă bani de acasă, 101.400 lei. Când lucrurile păreau a fi intrat pe un făgaș normal, în 2020 a izbucnit criza COVID. Comenzile au dispărut, angajații au fost trecuți în șomaj tehnic.
Până la urmă, în decembrie 2020, administratoarea și-a cesionat afacerea către nepoata sa. Aceasta era deja implicată în firmă și mai avea o societate pe profil textil, deci putea încerca resuscitarea start up-ului, venind cu idei noi.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!