Cum va acționa forța de intervenție rapidă a Uniunii Europene / Borrell: Va fi acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să acționeze

Data:

Uniunea Europeană va crea o forţă de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată. Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025.

„Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: ea nu a făcut-o niciodată, dar dacă se va dovedi că fi necesar, ea trebuie să fie pregătită”, a spus marți șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de AFP:

„Europenii trebuie să înțeleagă că anumite situații pot implica utilizarea forței. Capacitatea europeană trebuie antrenată pentru misiuni de luptă”, a insistat el.

Intervenții pentru salvarea și evacuarea cetățenilor europeni

Busolă strategică” cum se numește strategia de apărare aprobată luni este un plan de acțiune care, dacă nu va fi pusă în aplicare, este inutilă, a avertizat Borrell.

„Este prima dată când statele membre au făcut un angajament colectiv pe probleme de apărare, acest angajament este public. Acum trebuie să îl punem în practică”, a precizat el.

Această forță de intervenție rapidă, care nu este o armată europeană, va fi formată din „componente terestre, aeriene și maritime” și dotată cu capacități de transport pentru a putea „efectua intervenții pentru salvarea și evacuarea cetățenilor europeni” prinși într-un conflict.

Va acționa acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să o facă

Potrivit lui Borrell, această forță trebuie să fie „complementară NATO, să acționeze acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să acționeze”.

Pe lângă o revizuire a „grupurilor de luptă”, create în 2007, dar niciodată utilizate, „rezervele de trupe vor fi mobilizate în funcție de tipul misiunii de îndeplinit”, a adăugat șeful diplomației europene.

Europenii trebuie, de asemenea, să investească în capabilități care le lipsesc în prezent, inclusiv drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, titrează HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...