De cât de vechi sunt anvelopele depinde performanța și siguranța rutieră, motiv pentru care majoritatea producătorilor recomandă înlocuirea anvelopelor în mod regulat.
Deși nu există o limtă de vârstă pentru anvelope, în general este recomandat să achiziționați un set nou de anvelope pentru camioane la fiecare 5 ani. La alegerea noilor anvelope, țineți cont de recomandările producătorului, alegeți doar acele tipuri de anvelope compatibile cu tipul camionului pe care îl dețineți și prioritizați cerințele personale și condițiile de condus.
De ce anvelopele învechite trebuie înlocuite?
În general, anvelopele devin inutilizabile în urma deteriorării sau a uzurii avansate, ceea ce se întâmplă înainte ca semnele de îmbătrânire să fie foarte evidente.
Chiar și anvelopele de rezervă, anvelopele pentru remorci, rulote sau pentru utilajele agricole pot prezenta deteriorări, chiar dacă nu sunt folosite în mod intensiv. Absența utilizării și depozitarea pe termen lung afectează, de asemenea, performanța și starea anvelopelor.
Anvelopele vechi se pot crăpa cu ușurință pe măsură ce cauciucul se degradează și devin mai vulnerabile la tăieturi, la fisuri și la perforații.
Anvelopele vechi sunt mult mai expuse riscului de deteriorare bruscă și, de asemenea, necesită o întreținere mult mai atentă pe măsură ce devin mai poroase și aerul începe să scape.
Nu conduceți niciodată vehicule cu anvelope pentru camioane parțial uzate.
Anvelopele pentru camioane, anvelopele pentru remorcă, dar și anvelopele pentru un tractor reprezintă singura parte a acestor vehicule aflată în contact cu suprafața drumului. Prin urmare, anvelopele joacă un rol esențial pentru siguranța rutieră.
Se bazează pe o suprafață relativ mică de contact a anvelopelor cu suprafața drumului, prin urmare îngrijirea și întreținerea corectă a anvelopelor sunt necesare. Nu plecați niciodată la drum cu anvelope parțial uzate și nu cumpărați anvelope parțial uzate.
Conform celor mai recente statistici, peste 1000 de accidente rutiere sunt cauzate de anvelope uzate parțial, de anvelope învechite sau de anvelope insuficient umflate. Nu cumpărați anvelope parțial uzate nici măcar în urma unei examinări foarte atente.
O inspecție vizuală nu poate evidenția defecțiuni mai puțin evidente, cum ar fi un cui încorporat sau o presiune insuficientă.
În general, presiunea incorectă și scăzută a aerului pune o presiune suplimentară pe peretele lateral al anvelopei și slăbește structura sa internă.
Citește și: Cum influențează stilul de condus durata de viață a anvelopelor
Cât de vechi sunt anvelopele și cum puteți maximiza durata lor de viață
Există mai multe modalități prin care puteți maximiza durata de viață a anvelopelor. În primul rând, anvelopele trebuie ținute cât mai departe de lumina directă a soarelui, de ploaie, dar și de substanțe precum ulei, grăsimi, benzină sau motorină.
Nu depozitați anvelopele în apropiere de echipamentele alimentate cu combustibil, cum ar fi o mașină de tuns gazonul pe benzină.
Mașinile care nu sunt utilizate în mod obișnuit, cum ar fi rulotele sau echipamentele agricole sezoniere, tot ar trebui folosite ocazional pe tot parcursul anului pentru a evita astfel ca anvelopele să dezvolte deformări din cauza faptului că au stat nemișcate o perioadă prea îndelungată de timp.
Durabilitatea anvelopelor depinde foarte mult de calitatea și de tipul lor, de condițiile de depozitare, dar și de obiceiurile personale de condus.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!