Vrei să reduci la minim pagubele financiare și materiale care pot apărea în cazul locuinței personale? Cele mai mari probleme apar din cauza acoperișului executat necorespunzător. În general, izolația realizată neprofesionist favorizează apariția modificărilor structurale. Dacă nu se acționează imediat, vor avea de suferit atât funcționalitatea, cât și estetica generală a casei.
Pe lângă faptul că trebuie să optezi din prima pentru sisteme acoperiș moderne, e indicat să evaluezi atent modalitatea de realizare a izolației. Cum poți identifica din timp riscurile asupra gradului de rezistență? Poți afla în rândurile de mai jos.
Verifică dacă există zone în care izolația lipsește sau este deteriorată
Întreținerea corespunzătoare a acoperișului este esențială pentru a spori gradul de rezistență în timp. Procesul trebuie efectuat periodic, chiar dacă etapele de montaj au fost realizate de specialiști în domeniu.
Verifică dacă stratul de izolație este uniform și complet, fără goluri sau zone neacoperite. Evaluează îndeaproape nivelul de eficiență și vezi dacă există urme vizibile de uzură. Deteriorarea izolației poate afecta semnificativ performanța termică și implicit nivelul general de confort. Acumularea umidității vine și cu alte repercusiuni, mai ales din punct de vedere tehnic. Iată doar câteva dintre cele mai costisitoare:
- Favorizează apariția petelor de mucegai. Proliferarea bacteriilor influențează calitatea aerului respirat, dar și sănătatea locatarilor. De asemenea, oricât de multe soluții de curățare ai folosi, urmele de mucegai se îndepărtează foarte greu.
- În lipsa unei izolații adecvate, vaporii de apă se acumulează pe suprafața rece a acoperișului și apare procesul de condens. Astfel, întreaga structură se deteriorează, ceea ce presupune costuri suplimentare de întreținere sau chiar înlocuirea completă a izolației.
- Infiltrațiile de apă pot duce la creșterea consumului de energie pentru încălzirea locuinței. Astfel, contribui indirect la sporirea impactului asupra resurselor naturale. Cel mai bine ar fi să optezi pentru o țiglă metalică care să reziste condițiilor meteo extreme.
Verifică cu măsurători de temperatură pentru interior și exterior și realizează teste de infiltrație
Pe lângă inspectarea vizuală a suprafeței unde a fost montată izolația, e indicat să efectuezi măsurători de temperatură pentru a identifica problemele majore. Așadar:
- Înregistrează valorile termice de două ori pe zi, dimineața și seara, pe parcursul unei săptămâni. Notează temperaturile interioare și exterioare într-un tabel pentru a căpăta o privire de ansamblu.
- Folosește un termostat digital de ultimă generație și calculează diferența dintre interior și exterior. În cazul în care identifici diferențe semnificative, e mai mult decât evident că te confrunți cu o izolație deficitară.
- De asemenea, e recomandat să efectuezi teste de infiltrație. Verifică nivelul de etanșeitate și vezi dacă există zone expuse. Evaluează periodic starea pereților – petele de mucegai sunt primele semne ale prezenței umidității.
Dacă tot nu ești sigur de rezultate, consultă un specialist
Oricât de atent ai fi la detalii, nu poți înlocui expertiza unui specialist în domeniu. Iată de ce:
- Are cunoștințele necesare pentru a interpreta corect rezultatele testelor și a identifica cauzele specifice ale problemelor. Totuși, e esențial să te documentezi foarte bine înainte de a lua decizia finală. Colaborează doar cu firme specializate și nu ezita să citești recenziile clienților anteriori.
- Se ocupă cu profesionalism de toate reparațiile și reduce la minimum riscurile asupra structurii de rezistență. Se asigură, de asemenea, că etapele de lucru sunt derulate corect și oferă garanție pentru calitatea lucrărilor efectuate.
- Oferă soluții adaptate nevoilor fiecărui client. Ține cont de bugetul disponibil, dar și de caracteristicile acoperișului. Poate oferi inclusiv consultanță și suport tehnic pentru montajul și verificarea plăcilor de țiglă ceramică sau metalică.
Izolația acoperișului lasă de dorit? În astfel de cazuri înlocuirea imediată este singura variantă pe care o poți lua în calcul.
Totuși, identifică mai întâi cauza problemei și nu ezita să colaborezi cu experți în domeniu!