Cum vor fi impozitate microîntreprinderile: a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozit de 16%

Data:

Cum vor fi impozitate microîntreprinderile: cele care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro, se arată în forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Guvernul Ciolacu urmează să-și angajeze răspunderea pe acest proiect de lege.

Din forma finală a legii a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozitul de 16%.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțase că pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei care au o rată de profitabilitate mai mare de 30% e introdus automat impozitul pe profit de 16% și dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Motivul pentru care Marcel Boloș a dorit să introducă această măsură: „Se consideră că peste 30% e optimizare fiscală”. Prevederea nu se mai regăsește însă în forma finală a legii. Surse guvernamentale au confirmat pentru G4Media.ro că acest mecanism era considerat mai degrabă un instrument pentru ANAF, nu în ajutorul microîntreprinderilor.

Citește și: DOCUMENT Guvernul păstrează majoritatea măsurilor dure de impozitare anunțate inițial

Cele mai importante prevederi referitoare la microîntreprinderi așa cum apar în forma finală a proiectului de lege.

3. La articolul 51, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

Continuarea, în Economedia.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Prima localitate rurală din ţară care folosește apa geotermală pentru încălzire

Comuna timişeană Lovrin este prima localitate rurală din România...

Se închide circulaţia rutieră pe o porțiune din autostrada A7. Perioada restricției și rutele ocolitoare

Circulaţia rutieră pe autostrada A7 Ploieşti-Buzău, între localităţile Dumbrava...