Cum vor petrece românii Paștile. În țările calde, în pensiuni la munte, sau uitându-se la cozonaci pe internet

Data:

spot_img

Românii sunt plimbăreți. Și s-ar duce cât văd cu doi ochi, dacă pandemia nu le-ar strica mai toate planurile de vacanță. Chiar dacă economia nu stă tocmai pe roze, mulți și-ar da ultimii bănuți, doar să plece în vacanță. Iar dacă până în 2020 mulți români își petreceau sărbătorile de Paști în țările calde sau în pensiuni primitoare la munte, azi trăiesc în incertitudinea zilelor ce vor să vină și nu știu dacă, peste o lună, vor mai putea merge până în orașul vecin. Agențiile de turism stau să moară, iar proprietarii de pensiuni coc cozonaci și îi pun pe internet sperând că vor veni și turiștii de Paștile… Cailor.

De la 1000 la 100 de rezervări pe zi

Scăderea cererilor în agențiile de turism în general în 2020 și 2021, nefăcând excepție nici vacanțele de Paști pentru anul acesta, sunt dramatice. Comparativ cu anul 2019 sunt și de zece ori mai mici. Iar reprezentanții agențiilor spun că oamenii ar pleca de-acasă, dar nu știu dacă vor putea. “Scăderea cererii față de anul 2019 este, după părerea mea, de 70 %. Dar aici trebuie făcută precizarea că nu despre scăderea cererii ar trebui să vorbim, ci mai degrabă despre scăderea cererii legată direct de aplicarea restricțiilor la nivel internațional, anularea zborurilor și obligativitatea carantinei la destinație sau la retur. Cred că acestea au fost pricipalele motive pentru care a scăzut cererea, nu lipsa apetitului pentru călătorii a românilor”, afirmă Ioana Costaș, managerul agenției de turism Royal Travel Tourism & Events din Cluj – Napoca.

Reprezentantul uneia dintre cele mai mari agenții de turism din România, Christian Tour, spune că situația e chiar mai gravă. “Anul trecut, la începutul anului, în ianuarie și februarie, rezervările erau cu 30 la sută mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2019. Practic, pandemia pe noi ne-a întors în urmă cu 10 ani, pentru că agențiile de turism au pierderi de 80 la sută în anul 2020. Pot să vă spun că, până în pandemie, aveam în jur de 1000 de rezervări zilnice, acum sunt undeva între 80 și 120 de rezervări zilnice. Dar noi ne bucurăm și de aceste rezervări, pentru că ajută turismul să își continue activitatea, domeniul care a fost cel mai afectat”, spune Marius Berca, manager operațional al agenției de turism Christian Tour.

În țările calde sau în pensiuni la munte

Când au putut, însă, românii au zbughit-o. Mai ales în țările calde. Și asta vor face și de Paști, dacă vor putea zbura. „În perioada aceasta, turiștii au optat pentru destinațiile calde, și mă refer aici la Egipt, Zanzibar, Republica Dominicană, Maldive, pentru că au fost destinații cu mai puține restricții. În perioada de Paște se continuă pe Egipt, noi estimăm că aceasta va fi destinația vedetă a acestui an, pe lângă Turcia, Grecia, destinațiile consacrate. În perioada Paștelui, spre exemplu, în Egipt, șapte nopți de cazare cu all inclusive și zbor charter costă 449 de euro de persoană. De Paști vom da drumul și la vacanțele în Seychelles, cu zbor charter. Președintele Republicii Seychelles – republică ce însumează 115 insule – a anunțat că populația lor este vaccinată în proporție de 70 – 80 la sută și vor da drumul tuturor turiștilor care vor să își petreacă în aceste insule sărbătorile de Paște sau alte vacanțe. Noi sperăm doar că se va stabili cum se va călători în străinătate”, explică Marius Berca.

Cât despre destinațiile interne, anul acesta turiștii români caută cu precădere locații liniștite, în oarecare măsură izolate. Cabane, pensiuni, prepoderent în zona de munte a Maramureșului, Bucovinei, a Munților Apuseni. “Accentul îl pun în mare măsură pe locație, să fie cât mai apropiată de natură, să aibă facilități pentru copii, loc de joacă, eventual și o mini fermă cu animale, pensiunea sau cabana să dispună de ciubăr, loc de grătar și camere duble sau triple, nu extrem de numeroase, deoarece nu mai călătoresc în grupuri mari. Maxim trei – patru familii. Preferința în ceea ce privește mâncarea este diversă: turiștii caută de la locații unde se pot autogospodări, până la pensiuni unde să poată beneficia de toate cele trei mese pe zi, plus masa festivă de Paști, iar aici principalele locații sunt pensiunie din Bucovina și Maramureș, unde bucătăria tradițională este recunoscută și apreciată”, spune Ioana Costaș.

Pensiunea Cotiso,Costesți, județul Hunedoara, Sursa Foto: Pensiunea Cotiso

Paști cu autogospodărire în loc de “all inclusive”

Dacă înainte de SARS-COV2 oamenii care mergeau să petreacă sărbătorile de Paști la o pensiune alegeau aproape tot timpul pachete complete, cu toate mesele, fără și își mai dorească să spele farfurii în vacanță, azi lucrurile sunt puțin schimbate. “Turiștii care preferă varianta fară masă și aleg să își gătească sunt cei care au reticențe încă în ceea ce privește posibila infectare și atunci preferă să limiteze contactul cu gazdele sau personalul pensiunii sau hotelului. De obicei aceștia sunt turiștii care călătoresc doar în familie, cu copiii, maxim încă o familie foarte apropiată, părinți, bunici, frați. Aceștia aleg destinațiile izolate și cabanele sau pensiunile mici, unde să fie doar ei. Înainte de pandemie situația nu era chiar așa, nu foarte multe erau solicitările de acest gen, maxim din partea grupurilor de tineri care nu aveau un buget foarte mare de vacanță și preferau tot timpul varianta self-cateing. Înainte de pandemie, cei mai mulți turiști prefeau, mai ales de sărbători, varianta de cazare cu pensiune completă și cu tot ce se mai putea organiza pe lângă – foc de tabără, drumeții, tradiții”, explică managerul agenției de turism Royal Travel Tourism & Events din Cluj – Napoca.

De la “early booking” la ”last minute”

Bugetele de vacanță nu au scăzut, spun reprezentanții agențiilor de turism. Însă oamenii nu își rezervă vacanțele din timp, așa cum obișnuiau înainte de pandemie, din cauza nesiguranței și a incertitudinii privind măsurile pe care le vor lua autoritățile și curba pe care o va urma pandemia.  “Nu aș spune că au scăzut bugetele, turiștii nu caută neapărat vacanțe mai ieftine, ci mai sigure. Din toate punctele de vedere: mai puțin aglomerate și  să se respecte normele igienico-sanitare”, afirmă Ioana Costaș.

“Este îmbucurător că vacanțele de Paște au început să se vândă, însă în toți anii aceștia, până când a venit pandemia, toate agențiile tour-operatoare erau obișnuite să vândă pe <<early booking>> și erau târgurile de turism. Acum, acel concept de <<early booking>> nu se mai pretează, cel puțin în acest moment, și turiștii sunt puțin mai rezervați și se merge foarte mult pe conceptul de <<last minute>>”, spune managerul operațional al agenției de turism Christian Tour.

Pregătiri de Sărbători la Casa Tradițiilor, Ieud, Maramureș, Sursa Foto: Casa Tradițiilor

Pensiuni goale și cozonaci pe internet

Gradul de ocupare în pensiunile din România acum, cu doar o lună înainte de Paști, nu este unul mulțumitor nici pentru agențiile de turism nici pentru proprietarii de pensiuni. „La momentul acesta, cu aproximativ o lună înainte de Paște, gradul de ocupare ar fi undeva în jur de 35-40 %. Este puțin, dar gândiți-vă și la toate restricțiile de care au avut parte și proprietarii de pensiuni și hoteluri. Înclin să cred că aceste restricții vor continua până după sărbătorile pascale”, explică Ioana Costaș.

“Pot să vă spun că la noi, ca și agenție, în acest moment, solicitările pentru pachetele de Paște pe care le-am scos pe România sunt undeva la 50 la sută, ceea ce este foarte bine pentru această perioadă”, crede Marius Berca.

Proprietarii de pensiuni sunt îngrijorați că li se vor anula rezervările, așa cum s-a întâmplat de Crăciun. “Avem ceva rezervări, dar nu știm dacă se vor și confirma. Pentru că și de Crăciun am avut rezervări și s-au anulat în ultimul moment. Nu depinde de noi, ci de legile care se vor da, carantine și așa mai departe. Acum putem spune că rezervările sunt la fel ca înainte de pandemie, pentru că sărbătorile sunt foarte căutate în Maramureș, dar în timpul anului nu mai e la fel”, povestește Claudia Trăistău, administratorul pensiunii Casa Tradițiilor, din localitatea maramureșeană Ieud . Oamenii nu au cerut avansuri pentru rezervările de Paști de frică să nu trebuiască să dea banii înapoi. Proprietarii de pensiuni spun că se pregătesc. Și anul trecut s-au pregătit, dar nu au putut să primească oaspeți. Așa că au filmat pregătirile și le-au pus pe internet. “Avem rezervări, dar nu știm dacă nu se vor anula. Eu nu am cerut niciun avans, pentru că nu știm ce va fi. Înainte de pandemie noi aveam plină pensiunea de Paști. Avem 25 de camere, avem ciubăr, avem de toate și ne așteptăm turiștii. Dar nu știm cum va fi. Anul trecut am făcut cozonaci, am filmat și am pus pe internet. Apoi i-am mâncat noi, că turiști nu am avut. Turiștii vor să vină. Lumea vrea să iasă. Noi ne pregătim. Dar nu știm dacă vom avea voie”, spune Mariana Stanciu, administratorul pensiunii Cotiso, din Costești, județul Hunedoara.

Mariana Stanciu, pregătiri de Paști la Pensiunea Cotiso

Prețuri la fel ca în 2019

Pachetele de Paști la pensiuni sunt la aceleași prețuri ca înainte de pandemie. Atât reprezentanții agențiilor de turism, cât și proprietarii de pensiuni spun că prețurile nu au crescut față de 2019. “Un concediu în perioada Paștelui în Ținutul Secuiesc, Maramureș, Transilvania, cu patru nopți de cazare, demipensiune și cina festivă de Paște costă aproximativ 1260 de lei de persoană”, afirmă Marius Berca.

„Foarte multe oferte sunt pentru cabane sau pensiuni întregi, unde turiștii au la dispoziție bucătărie utilată, locuri de relaxare, foișoare cu grătar, mese de tenis sau biliard, ciubere cu apă caldă și alte facilități. Aici turiștii se autogospodăresc dar, majoritatea pensiunilor oferă masa festivă de Paști”, explică Ioana Costaș. Potrivit reprezentantei agenției clujene, în Maramureș spre exemplu – una dintre cele mai căutate zone pentru această perioadă – prețul pentru cabanele de închiriat este de aproximativ 300 de lei pe noapte, iar ofertele sunt pentru trei nopți. De exemplu, o cabană în Maramureș cu capacitatea de 12 persoane, cu toate facilitățile amintite, costă 5800 de lei pentru trei nopți și 100 de lei de persoană cina festivă de Paști.

O pensiune tot din Maramureș cu capacitate de 18 persoane, care are fermă cu cai, ponei, capre, vaci, porci, iar turiștii pot vizita animalele sau chiar să facă o tură călare, cu foișor cu grătar și loc de ceaun, cu ciubăr și miel la proțap din partea casei costă 9.000 de lei pentru trei zile de Paști.

O pensiune în Bistrița Năsăud, cu capacitate de 38 de persoane, cu foișor cu loc de grătar, loc pentru foc de tabără, balansoar, ciubăr, terasă, bucătărie profesională utilată și dotată, costă 8.400 de lei pentru trei nopți în aceeași perioadă. În Sohodol, județul Alba, o pensiune pentru șase persoane, care oferă în ziua de Paști platouri cu aperitive tradiționale și balmoș și lactate de la fermă și țuică pe toată perioada șederii costă, pentru trei nopți, 4.000 de lei.

O cabană în Valea Sadului, județul Sibiu, cu o capacitate de 14 persoane, se închiriază cu 6.000 de lei pentru trei nopți, iar masa, la cerere, 100 – 150 de lei de persoană pe zi. În Suceava, la Vatra Dornei, o pensiune cu toate facilitățile închiriază cu 200 de lei pe noapte camera dublă matrimonială și cu 340 de lei pe noapte un apartament cu două dormitoare și un living. 

Pregătiri de Paști la Pensiunea Cotiso, Costești, județul Hunedoara, Sursa Foto: Pensiunea Costești

Tichetele de vacanță, marea durere a turismului românesc

Marea problemă în turismul românesc este, în acest an, suspendarea tichetelor de vacanță. Atât hotelierii cât și reprezentanții agențiilor de turism spun, într-un glas, că în 2020 turismul a supraviețuit în România datorită acestor vouchere de vacanță, pe care le primeau angajații care lucrază la stat, și care puteau fi cheltuite doar în țară. „Suspendarea, sper eu temporară, a voucherelor de vacanță pentru 2021, se va resimți în bugetul de vacanță de anul acesta. Turismul intern în 2020 a supraviețuit în mare parte și datorită acestor vouchere de vacanță, concepute special în acest sens – să susțină turismul autohton și să păstreze locurile de muncă în acest sector”, crede Ioana Costaș.

“O problemă mare sunt tichetele de vacanță, care nu se mai dau. Cât au fost tichete de vacanță a fost foarte bine. Oamenii au venit. Anul acesta se pare că cererea este mult mai mică din cauză că nu mai au tichete. Iar de asta ar trebui să țină seama guvernanții, că acele tichete au fost o gură de oxigen pentru oameni, dar și pentru noi, cei care facem turism”, explică Claudia Trăistău, administratorul pensiunii Casa Tradițiilor.

„E foarte greu, pentru că avem angajați și cheltuieli de plătit. Nu mai vin copiii. Înainte aveam școala altfel, aveam tabere. Și fără tichetele de vacanță va fi foarte greu. Nu știu cum ne vom descurca”, povestește Mariana Stanciu, administratorul pensiunii Cotiso.

Reprezentantul agenției Christian Tour crede că în acest an se va circula mai ușor decât în 2020. Dar asta se va resimți mai mult pentru turismul extern. Însă la o normalitate, adică la ce a fost înainte de pandemie, nu speră anul acesta.  „Ne dorim  cu toții să trecem peste această perioadă și să ajungem la normalitate, însă noi credem că vom ajunge la nivelul anului 2019 undeva la sfârșitul anului 2022. Dar noi suntem convinși, din estimările noastre, că în acest an se va circula mai bine decât anul trecut și va fi un an mult mai bun din punct de vedere turistic decât anul 2020”, afirmă Marius Berca.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Jurnalist la portalul Stirile Transilvaniei, Hannelore are o experiență de peste 15 ani în presă și este câștigător al burselor Marshall Memorial Fellowship (SUA - 2009) și The Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (Atlanta, SUA – 2010 - 2011). A coordonat redacții de ziar și televiziune locală. A colaborat la diverse proiecte jurnalistice internaționale pe tema discriminării și ca speaker la conferințe internaționale pe tema sănătății mintale ca subiect de presă. A câștigat mai multe premii naționale și internaționale în calitate de regizor de documentar și documentar – anchetă. În 2011 a fost inclusă în Who is Who – Enciclopedia Personalităților din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Surse: Coaliția a căzut de acord, funcțiile din noul Guvern se împart prin metoda D’Hondt | Aktual24

Surse politice afirmă pentru Aktual24.ro că partidele din coaliția...

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok: viața personală în prim-plan | Aktual24

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok. Președintele PSD...