Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne? Un nou studiu sociologic realizat de Cult Research, în perioada 28-31 octombrie 2024, prin metoda CAWI, reprezentativ la nivel național, relevă preferințele și motivele românilor din fața urnelor de vot.
Românii și alegerile din SUA: Kamala Harris versus Donald Trump
Dacă românii ar putea vota la alegerile prezidențiale din Statele Unite, majoritatea (59%) ar alege-o pe Kamala Harris, în timp ce 41% s-ar îndrepta către Donald Trump.
Aceste rezultate indică o preferință pentru politica progresistă și liderii cu o agendă mai incluzivă. Alegerea românilor reflectă valorile și prioritățile politice care rezonează cel mai mult cu așteptările lor.
Publicul din România conștientizează importanța alegerilor din Statele Unite și ipotetic simulează un vot pentru unul dintre cei doi candidați. Rezultatul sugerează o preferință a românilor pentru o politică progresistă și lideri cu o agendă care permite o sustinere a valorilor democratice la nivel internațional. -Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research
Alegerile prezidențiale din România
În contextul alegerilor prezidențiale din România, Marcel Ciolacu este considerat de 27% dintre români ca fiind cel mai probabil câștigător. Elena Lasconi se află pe locul doi, cu 15% dintre preferințe, urmată de George Simion, la o diferență de 4 procente.
Aceste proiecții evidențiază un climat al opiniei publice generând o situație în care fiecare dintre respondenți devine un sociolog raportat la mediul lui de referinta. – Alexandru Zodieru Managing Partner Cult Research
In contextul unui clasament care devine din ce in ce mai clar pe baza ultimelor sondaje, 55% dintre români sunt de părere că dreapta ar trebui să se coalizeze în jurul unui singur candidat pentru a crește șansele de succes.
Citește și: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova
La polul opus 14% se declară împotriva unei astfel de coaliții, iar 31% nu știu cum să se poziționeze față de această idee. Rezultatele reflectă dorința majorității de a vedea o dreaptă consolidată și mai eficientă, capabilă să ofere o alternativă politică.
Motivația din spatele referendumului lui Nicușor Dan
Referendumul organizat de primarul Nicușor Dan în București este perceput diferit de către români. Peste o treime (31%) consideră că scopul principal este binele bucureștenilor. Cu toate acestea, 27% sunt de părere că inițiativa are ca obiectiv controlul total asupra autorizațiilor de construcție, 20% cred că miza este controlul asupra resurselor financiare ale capitalei, iar 18% sunt de părere că referendumul este o tactică pentru a atrage simpatizanții USR și a propulsa pe Elena Lasconi în turul doi al unei competiții politice.
Cult Research este o companie românească de cercetare de piață înființată în 2008. Agenția își propune să ofere soluții de consultanță prin cercetare agilă ajutând companiile, instituțiile și organizațiile neguvernamentale (inclusiv internaționale) să-și crească performanța adaptându-se mereu în funcție de nevoile consumatorului. Serviciile oferite se adresează unor domenii cât mai variate: agribusiness, banking, auto, comunicare, administrație publică, FMCG, retail etc.
Pentru conectarea cu consumatorii din diverse medii folosim cele mai noi tehnologii de cercetare: comunități online (MROC, call center remote, video online focus grupuri, agile & instant surveys. Panelul online CultIO cuprinde persoane adulte din România. Aceștia sunt verificați frecvent pentru a ne asigura că profilele lor sunt actualizate și că răspunsurile oferite la sondaje sunt de înaltă calitate. Acesta oferă acces la peste 50K de paneliști.
Cult Research își dorește să contribuie la buna funcționare a societății prin oferirea de analize și informații cu privire la diferite teme de interes național. Ne folosim expertiza pentru a oferi informații ce pot contribui la realizarea schimbărilor pe care le doresc românii. Astfel participăm la conturarea unei societăți în care calitatea vieții este îmbunătățită constant.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com /qimono )