„Cunk on Earth”. Istoria omenirii poate fi învățată și râzând

Data:

spot_img

Noua serie Netflix „Cunk on Earth” a înregistrat un succes extraordinar. La început, arată ca orice documentar grandios, așa cum ne-a obișnuit BBC. Până când gazda sa fictivă, Philomena Cunk, începe să pună întrebări prostești. Sau dintre cele pe care le-ar pune un conspiraționist de pe Facebook.

În cadrul mockumentarului în care face o istorie a istoriei omenirii, Philomena Cunk, jucată magistral de Diane Morgan (care apare și într-un alt serial Netflix, „After life”, al lui Ricky Cervais) îi intervievează, de exemplu, pe Martin Kemp, profesor la Universitatea din Oxford, despre perioada Renașterii.

„Ce a fost mai semnificativ din punct de vedere cultural, Renașterea sau Single Ladies de Beyoncé?”, îl întreabă Philomena pe academician.

Citește și:  12 ani de hărțuire: directoare de școală, obține despăgubiri record pentru „bullying-ul” din Cancelarie

Kemp face o pauză, înainte de a răspunde cu calm. Pare surprins, dar nu se pierde. „Renașterea încerca să reformeze cultura în ansamblu”, răspunde, și „orice ar face Beyoncé nu cred că are această ambiție”.

Cunk contracarează: „Deci ce, munca câtorva bărbați albi heterosexuali o depășește pe cea a lui Beyoncé?”

YouTube video

Citește și: Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria: peste 8.100 de morți și zeci de mii de răniți

Cunk, o experiență de 10 ani în mockumentar

Philomena Cunk este încrezătoare și totodată impertinentă. Dar seria de pe Netflix nu este prima în care apare. Cunk a prezentat în ultimul deceniu programe satirice și momente cu umor la BBC, despre subiecte serioasă precum istoria Marii Britanii („Cunk on Britain”) sau Shakespeare („Cunk on Shakespeare), potrivit NewYork Times.

„Îmi place foarte mult ideea ca ea să nu fie din niciun moment sau loc”, a explicat Diane Morgan într-un interviu video recent. Charlie Brooker, cel care a creat personajul, a descris-o pe Cunk ca fiind „de pe altă lume”.

În „Cunk on Earth”, un fals documentar în cinci părți care se difuzează acum pe Netflix, Philomena se luptă cu sarcina de a explora întreaga civilizație umană. (În Marea Britanie, serialul a fost difuzat pe BBC anul trecut.)

Spectacolul are toate semnele distinctive ale unui documentar BBC bine realizat, cu imagini din dronă, cu prezentatorul stând în picioare în mijlocul peisajelor vaste și reconstituiri dramatice. Morgan, 47 de ani, o joacă pe Cunk foarte serios, fără să zâmbească niciodată.

„Dacă l-ai urmări cu sunetul oprit, reacția ta ar fi de genul: «Arată ca un spectacol adevărat.»”

Charlie Brooker, producătorul Cunk on Earth

Dar observațiile lui Cunk variază de la absurd („Inventarea scrisului a adus o dezvoltare semnificativă sau mai mult ca un fulger trecător pe cer, ca muzica rap metal?”) la surprinzător de perspicace (este Iisus „prma victimă celebră a cancel culture?”).

Modul în care se raportează la istorie este, de asemenea, discutabil, scrie The New York Times: se referă la Cristofor Columb ca la Christopher Columbo, un „marinar și detectiv italian”. În interviuri, întrebările ei îi lasă adesea nedumeriți sau șocați pe experții cu care discută (care sunt specialiști din viața reală, nu actori).

Morgan „nu se teme să lase o pauză extrem de incomodă sau ar putea spune lucruri incredibil de ridicole cu o față complet serioasă”, a explicat Brooker.

Super puterea de a nu își păsa

„Cunk on Earth” este o producție tipică pentru Charlie Brooker. Acesta este cunoscut pentru satirele sale, precum cea din primul episod al seriei „Black Mirror ”, serial antologic pe care îl produce și îl scrie, un thriller care se deschide cu un prim-ministru britanic șantajat să facă sex cu un porc. El a conceput și „A Touch of Cloth”, un serial în care are actorii parodiază pe un ton serios acțiunile poliției britanice.

Cunk și-a început viața în „Charlie Brooker’s Weekly Wipe”, o emisiune de știri satirice a BBC, care a avut premiera în Marea Britanie în 2013. Personajul a fost conceput inițial ca o persoană de clasă superioară și fără nicio idee, dar traiectoria s-a schimbat după ce Morgan a sugerat la audiții să vorbească cu accentul ei din nordul britanic.

Inițial a apărut doar ca un cap vorbitor, apoi a avut segmente mai lungi în serial, ceea ce a dus la spin-off și chiar la o carte, „Cunk on Everything”, lansată în 2019.

Morgan crede că Philomena Cunk oferă publicului un catharsis.

„Mulți oameni au această fantezie să poată spune orice vor și să nu le pese. Pur și simplu nu îi pasă, iar asta este aproape ca o superputere.”

Diane Morgan – Philomena Cunk

Bucurați-vă de lume

În evaluarea istoriei umane, Cunk face comentarii despre ipocrizia religioasă, genocid și alte subiecte serioase.

În timpul unui segment despre matematică, îi spune unui profesor universitar că a văzut un videoclip pe YouTube care susține că numerele sunt doar până la 700, după care li se dau nume diferite, astfel încât oamenii să creadă că continuă să crească. „Este ceva care mă sperie în lumea reală”, a spus Brooke, „încrederea cu care oamenii încep să susțină lucruri pe care le-au citit”, potrivit NewYork Times.

Totuși, seria este în primul rând de comedie. „Vreau doar să fac ceva cu adevărat amuzant”, a explicat Morgan. „Nu trebuie să aibă nicio semnificație mare pentru mine”, a adăugat ea. „Nu încerc să schimb lumea, vreau doar ca oamenii să se bucure de ea.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Netflix

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related