DW: Cupa Mondială 2022 la fotbal, controversată și așteptată

Data:

Cazare la prețuri exorbitante și zone speciale pentru suporterii beți. Statul Qatar este pregătit pentru începerea celui mai controversat Campionat Mondial de Fotbal din istorie.

Țara-gazdă a Cupei Mondiale 2022 este criticată pentru nerespectarea drepturilor omului și pentru situația muncitorilor străini de pe șantierele CM2022.     

„Am spus mereu că în Qatar va fi cel mai bun campionat mondial de fotbal al tuturor timpurilor. (…) Totul este pregătit“, a declarat la conferința de presă a FIFA, cu o lună înaintea începerii campionatului, președintele organizației, Gianni Infantino. Nicio urmă de îndoială în discursul video al reprezentantului FIFA: „La Campionatul Mondial de Fotbal este binevenit fiecare om, indiferent de originea sa, de religie, de sex, orientare sexuală sau naționalitate“, a adăugat el.   

Statul situat pe coasta estică a Peninsulei Arabice vrea să pară tolerant și deschis, dar este numai o fațadă – susțin criticii. Lista acuzațiilor aduse țării-gazdă a celui mai mare eveniment fotbalistic din lume este lungă: încălcarea drepturilor omului, situația angajaților străini veniți să muncească pe șantierele CM2022, îngrădirea libertății de opinie, condamnarea homosexualității, apropierea de grupările islamiste.

Proteste, arestări și deportări 

„Există încălcări grave ale drepturilor omului! Muncitorilor străini nu li se permite să se organizeze în sindicate, deși acesta este un drept fundamental. Tocmai am publicat un raport privind fetele tinere care lucrează ca menajere în case particulare și care nu au absolut niciun fel de drepturi“, afirmă Khalid Ibrahim de la organizația „Gulf Center for Human Rights” din Beirut. 

Neregulile persistă, în ciuda îmbunătățirii condițiilor pentru muncitorii străini în ultimii ani. Cu asistență din partea organizațiilor internaționale, statul Qatar a reușit să introducă un salariu minim pe economie, dar și să elimine – cel puțin pe hârtie – așa-numitul „sistem Kefala“, prin care muncitorii străini invitați să lucreze în această țară erau, mai mult sau mai puțin, sclavii angajatorului timp de ani de zile.  

Organizațiile pentru drepturile omului critică implementarea șleampătă a reformelor – cauză din care muncitorii ar fi în continuare privați de drepturile lor fundamentale. Zeci de angajați străini au protestat, în urmă cu câteva săptămâni, pentru dreptul lor de a-și primi salariile, după care așteaptă, în anumite cazuri, și de șapte luni încoace. Forțele de ordine au împrăștiat demonstranții. Unii au fost arestați, alții au fost expulzați.  

Citește și: Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

Mulțumiri adresate „prietenului rus“ 

La întrebarea cum ar trebui tratate criticile venite din occident,  directorul de operațiuni al CM2022, Colin Smith, a ținut să precizeze urmatoarele: „Cerem doar să fie respectate normele culturale ale țării. Fiecare țară are normele ei culturale. În calitate de gazde și oaspeți, ar trebui să fim conștienți și să respectăm aceste norme diferite. Noi, FIFA, spunem: fiecare poate lua parte aici la o Cupă Mondială cum întâlnești o singură dată în viață.“  

Stadioanele din Qatar care găzduiesc meciurile CM2022 vor fi pline de suporteri

Doar bucuria și plăcerea spectacolului sportiv contează. Restul mai puțin – dau de înțeles organizatorii. 95% din biletele la meciuri s-au vândut. Totul este pregătit: stadioanele sunt gata, hotelurile sunt rezervate în proporție de 100%. Spațiile de cazare rămase, oferite acum pe internet, sunt la niște prețuri exorbitante.  

„Cererea este uriașă. Au fost deja rezervate aproximativ 2 milioane de înnoptări și am postat pe portal încă 30.000 de camere pentru tichetele Last Minute“, explică Yasir al Jamal, director general al Comitetului de Organizare din Qatar.   

Țara musulmană a reglementat și consumul de alcool pe perioada campionatului. Băuturi alcoolice vor fi servite, între altele, seara, la petrecerea suporterilor de la Doha. Fanii în stare de ebrietate vor fi duși într-o zonă special amenajată până se trezesc din beție pentru a nu deranja pe nimeni, a explicat unul dintre organizatorii turneului.  

O ofertă specială a venit din partea Rusiei – gazda ultimei Cupe Mondiale. La o întâlnire cu emirul Qatarului, președintele Vladimir Putin s-a arătat dispus să ajute cu sfaturi țara organizatoare a campionatului de anul acesta, căreia i-a urat succes la CM2022. Iar emirul, care întreține bune relații atât cu SUA, cât și cu Rusia, i-a mulțumit frumos „prietenului rus“.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Energie electrică din bălegar. Proiectul care va alimenta cu energie 4.500 de apartamente din Paşcani

Energie electrică din bălegar. Fmilia lui Dumitru Pantazi, fostul...

Cipurile pentru computer produse în Rusia sunt defecte din fabricație pe jumătate | Aktual24

Cipurile pentru computer produse în Rusia de cel mai...

Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi? Fă-ți mesajul vizibil!

Fă-ți mesajul vizibil! Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi?