Curiosul traseu profesional al judecătoarei diplomat și consilier de politician

Data:

O judecătoare pensionară a fost reangajată consul al României la Bonn, după ce a devenit consiliera unui deputat. Ulterior, Nicoleta Nolden s-a angajat la Inspecția Judiciară și detașat la MAE, fără să-și depună declarațiile de avere și de interese.

În urmă cu aproape două luni, o judecătoare pensionară, trimisă consul la Bonn, în Germania, a transmis un memoriu către Ministerul Afacerilor Externe în care se plângea de cheltuielile publice ale consulul general de la Bonn.

Ne-am întrebat cum a fost posibil ca Nicoleta Nolden, o fostă judecătoare de la Curtea de Apel București, fost consul la Bonn în perioada 2012 – 2018, să fie renumită consul după pensionare, care sunt veniturile ei din activitatea consulară, cine a propus-o pe post și dacă pe viitor va încasa două pensii speciale: de magistrat și de diplomat.

Ce spune MAE

Ministerul Afacerilor Externe ne-a transmis că „doamna Nolden Nicoleta (foto 1) a fost reangajată în Ministerul Afacerilor Externe la data de 5 iulie 2024, prin detașare de la Camera Deputaților, în vederea trimiterii în misiune cu durata de 13 luni. Doamna Nicoleta Nolden a fost angajată cu contract individual de muncă în cadrul unui birou parlamentar teritorial, în funcția de consilier”.

Nolden a plecat la pensie de la Curtea de Apel București în noiembrie 2022, când a fost semnat decretul de către președintele României.

foto 1

Am întrebat Camera Deputaților pe ce post a fost angajată și de cine. Am aflat doar că a fost consiliera unui deputat. „Doamna Nicoleta Nolden a fost angajată cu contract individual de muncă în cadrul unui birou parlamentar teritorial, în funcția de consilier. Conform art. 38 alin. (9) din Legea nr.96/2006 Privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare „angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputaților se face prin încheierea unui contract de muncă pe durată determinată, la propunerea deputatului”, se arată în răspunsul Camerei Deputaților.

Nu mai consiliază deputați și devine consilier la IJ

În iulie 2024, fosta judecătoare își suspendă contractul cu deputatul și se angajează la Inspecția Judiciară. „Ulterior, începând cu data de 1 noiembrie 2024, doamna Nicoleta Nolden și-a schimbat angajatorul, respectiv Inspecția Judiciară, fiind detașată în MAE de la noul angajator, în continuarea misiunii”, mai arată MAE în răspuns.

Deputații și senatorii nu au obligația de a face publice numele consilierilor pe care-i angajează și care sunt plătiți din bani publici.

Din informațiile Presshub, în 2018, Nolden a intrat de două ori la cabinetul deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției. Cele două vizite la cabinetul demnitarului au fost în iunie și august 2018.

Deputatul PSD Florin Iordache a fost cel care a măcelărit legile justiției
Deputatul PSD Florin Iordache a fost cel care a măcelărit legile justiției

În iunie 2018, Florin Iordache era preşedintele Comisiei parlamentare pentru legile justiţiei, legi care au scos în stradă sute de magistrați care au protestat față de distrugerea independenței judecătorilor și procurorilor. Atunci, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia a fost la Bucureşti, pentru o analiză a legilor justiţiei.

În august 2018, Iordache era preocupat de schimbarea procurorului general al României, Augustin Lazăr. Atunci, el declara că va sesiza Curtea Constituțională privind un posibil conflict constituțional, generat de semnarea de către procurorul general a protocoalelor cu SRI, iar „procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală și a dat puteri sporite SRI transformându-l în organ de urmărire penală”.

Ajutorul de la Inspecția Judiciară

Dar cum a ajuns Nolden la Inspecția Judiciară de la cabinetul unui deputat? „În perioada 5 septembrie 2024 – 4 octombrie 2024 a fost organizat concursul pentru ocuparea pe durată nedeterminată a unei funcții contractuale vacante de execuţie, în urma căruia Nicoleta Nolden a fost încadrată în funcția de consilier, gradul IA, în cadrul Direcţiei economice şi administrative – Serviciul administrativ”, este răspunsul Inspecției Judiciare pentru Presshub.

În plus, „în perioada 1 noiembrie 2024 – 4 august 2025, inclusiv, doamna Nicoleta Nolden a fost detaşată la o altă instituție publică”, adică la MAE.  

În ciuda faptului că a fost retrimisă consul la Bonn, Nolden nu și-a depus declarațiile de avere și de interese pe portalul Agenției Naționale de Integritate (ANI) și nici pe site-ul ministerului Afacerilor Externe.

MAE susține că fosta judecătoare trebuia să-și depună declarațiile de avere și de interese la Inspecția Judiciară, locul ultim de unde a fost detașată la minister. „Referitor la declarațiile de avere, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (4) din Legea nr. 176 / 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, în perioada detaşării sau delegării, persoanele au obligatia să depună declaraţii de avere şi declaraţii de interese la instituţia de la care au fost delegate sau detaşate”, susține ministerul.

În același timp, potrivit informațiilor Presshub, postul ocupat de Nolden la IJ nu este de funcționar public, ci de personal contractual. Prin această interpretare a legii, ea a refuzat să-și facă publice veniturile.

Prietenia cu Petcu

Legăturile lui Nolden cu Inspecția Judiciară sunt vechi. Instituția este condusă de judecătoarea Roxana Petcu. Presshub a arătat că, în 2022, Nolden, pe când era judecător la Curtea de Apel București a anulat o decizie a premierului prin care era schimbat din funcție soțul șefei IJ, Roxana Petcu.

Citește și: Fost angajat SIE, făcut magistrat, deși a picat de două ori testul psihologic

În 2019, Adrian Petcu a fost schimbat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne printr-o decizie a premierului Dancilă, publicată în Monitorul Oficial pe 14 august. Eliberarea din funcție a acestuia a avut loc cu o zi înainte ca fostul ministru de Interne Carmen Dan să demisioneze.

Petcu a atacat în instanță decizia de schimbare din funcție, judecătoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel București a suspendat provizoriu această decizie, pe 30 august 2019, iar pe 25 septembrie 2019 a decis suspendarea hotărârii de eliberare din funcție a lui Adrian Petcu.

În prezent, Petcu este subsecretar de stat în MAI.

Legături politice de durată

În ultimii ani, Nicoleta Nolden a fost detașată de mai multe ori în structuri guvernamentale: a fost consiliera lui Cătălin Predoiu de două ori, pe când era în fruntea Ministerului Justiției și a fost consilier de stat în aparatul de lucru al fostului prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu.

Înainte de a cocheta cu politica, Nolden i-a arestat preventiv pe afaceriștii Corneliu Iacubov și George Becali.

Citește și: Judecătorii cer politicienilor să nu modifice legea privind pensiilor magistraților în campanie electorală

Apoi s-a căsătorit cu un angajat al Curții de Apel din Koln și a început șirul detașărilor la MAE. Revenită la Curtea de Apel București ca judecător, Nolden a stabilit, în 2021, anularea deciziei Tribunalului București prin care a fost respinsă cererea lui Liviu Dragnea de liberare condiționată din penitenciar și a dispus rejudecarea și strămutarea dosarului la Tribunalul Giurgiu, unde Dragnea a fost eliberat rapid.

Considerată o apropiată a fostei șefe CSM, Lia Savonea, Nolden a fost numită de majoritatea din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vicepreședinte al Curții de Apel București.

Tot ea a anulat și restituit la DNA dosarul privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri ale Institutului Pasteur, dosar cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro. În dosar erau judecați fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, Paul Sorin Stănescu, nașul lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD Liviu Dragnea.

În 2019, Nolden a obligat Secția pentru procurori a CSM să îi prelungească activitatea în profesie procuroarei Zarafina Puiu de la Secția Specială după împlinirea vârstei de 65 de ani. Procuroarea Puiu o ancheta, alături de Adina Florea, pe fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi în aşa zisul dosar al aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa, fost director al FNI.

Citește și: Procuror militar: „Magistrații, singuri, nu puteau salva un stat deja profund bolnav și capturat”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere cu delegația Congresului american: „cooperarea cu Statele Unite rămâne esențială”

Întrevedere cu delegația Congresului american: „Pe Flancul Estic al...

EFOR sesizează AEP cu privire la promovarea unor materiale de publicitate politică

EFOR sesizează AEP cu privire la promovarea unor materiale...

Fără precedent: CNSAS limitează accesul la o notă de constatare. Cazul lui Crin Antonescu

Candidatul Alianței „România Înainte”, Crin Antonescu, a dat în...