Economia subterană a României s-a situat în ultimele două decenii între 25% și 35% din PIB, cea mai importantă sursă care o alimentează fiind munca ”la negru”. Dacă după criza economică din 2008-2009, ponderea economiei informale în PIB a scăzut constant, aceasta a crescut semnificativ în ultimii trei ani, în contextul izbucnirii pandemiei și a războiului din Ucraina, potrivit unei analize realizate la nivel european, potrivit Cursdeguvernare.ro.
Cele mai recente studii estimează că nivelul economiei subterane din România a scăzut semnificativ în perioada 2003-2019, se arată în raportul realizat Departamentul pentru politici economice, științifice și de calitate a vieții, la solicitarea unei comisii din Parlamentul European. Raportul este semnat de profesorul Friedrich Schneider, unul dintre cei mai importanți cercetători ai acestui fenomen.
Dacă în 2003, economia subterană din România se ridica la 33,6% din PIB, la nivelul anului 2019 aceasta coborâse la 26,9%. În 2020, economia informală a crescut la 29,3%, scăzând marginal un an mai târziu. Pentru 2022, Schneider estimează că nivelul economiei informale se va menține puțin peste 29% din PIB.
Continuarea, în Cursdeguvernare.ro!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: Facebook Ministerul Economiei)