Cursă contracronometru pentru salvarea unei tinere cu 4 copii, diagnosticată iniţial cu o insuficienţă hepatică generată de o hepatită acută fulminantă.
Femeia, de 33 de ani, a fost adusă în comă, în stare extrem de gravă, şi a fost transferată de urgenţă pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în încercarea medicilor de a-i salva viaţa.
O doză mai mare de paracetamol decât cea admisă
Tânăra, mamă a 4 copii, părea sănătoasă şi fără nicio problemă medicală până la momentul declanşării crizei actuale.
Dar ulterior medicii au descoperit că doar ce pierduse un al 5-lea copil, fiind însărcinată, dar fără a duce sarcina la bun sfârşit, şi că luase, fără a se consulta cu un medic, o doză mult mai mare de paracetamol decât cea maximă admisă.
Toate aceste şocuri repetate asupra organismului au făcut ca ficatul femeii să nu mai funcţioneze aproape deloc. Iar medicii au descoperit că ficatul nu mai poate fi recuperat după o zi la ATI şi au declanşat procedura de „urgenţă zero” – dacă nu descopereau undeva, în ţară, un ficat compatibil, cel mai probabil tânăra astăzi nu ar mai fi fost în viaţă.
Citește și Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de medicamente
Cursă contracronometru pentru salvarea unei tinere. S-a acționat în timp record
Doar şansa tinerei a făcut ca la Spitalul Universitar din Bucureşti să se afle o pacientă aflată în moarte cerebrală, a cărei familie fusese de acord cu donarea organelor şi cu care exista o compatibilitate aparentă.
Dar povestea salvării vieţii tinerei era abia la început, fiindcă distanţa Iaşi-Bucureşti era mare de străbătut cu o ambulanţă şi se punea problema viabilităţii organului.
A plecat acolo un chirurg de la Iaşi, s-a deplasat cu un avion, iar împreună cu coordonatorul naţional de transplant a realizat recoltarea organului”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.
Nu doar drumul către Bucureşti a fost realizat cu un avion de linie, de la Tarom, ci şi drumul înapoi cu organul pregătit pentru transplant.
S-a ajuns în capitala Moldovei în timp record, iar duminică, după ora 14, operaţia era deja începută, fiind coordonată de prof.dr. Cristian Lupaşcu, iar echipa de Terapie Intensivă a fost condusă de dr. Mihaela Blaj.
După finalizarea cu succes a operaţiei, tânăra se află sub îngrijirea gastroenterologului dr. Irina Gârleanu, pentru a descoperi cum va reuşi să trăiască pe viitor ca pacient transplantat, care sunt restricţiile pe care trebuie le urmeze şi ce va putea face.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!