joi, 20 ianuarie 2022
AcasăDeutsche WelleCurtea Constituțională a pus punct disputei privind statutul limbii ruse în Republica...

Curtea Constituțională a pus punct disputei privind statutul limbii ruse în Republica Moldova

Curtea Constituțională de la Chișinău a pus punct unei dispute legate de statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova – o dispută generată electoral, care durează de 30 de ani.

Ambasada Rusiei acuză Curtea Constituțională de șovinism

În legătură cu hotărârea pronunțată joi, 21 ianuarie, de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Ambasada Federației Ruse din Chișinău a acuzat instituția de șovinism. „Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut, aici nu sunt uitate”, se arară în declarația Ambasadei Rusiei.

În replică, Ministerul moldovean de Externe a difuzat un comentariu în care solicită misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și membrilor personalului diplomatic al acestora „să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”.

Curtea Constituţională a statuat că „tratamentul preferențial al limbii ruse contravine Legii Supreme” și a reiterat că limba română este limbă de stat în Republica Moldova, iar Constituția nu conține sintagma „limbă de comunicare interetnică”.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE