Curtea de Apel Iași a extrădat un israelian în Belarus, motivând că „pretinsa implicare” a regimului Lukașenko în Ucraina nu este motiv de refuz

Data:

spot_img

Curtea de Apel Iași a decis extrădarea unui israelian în Belarus, motivând că nu există probe pentru implicarea dictaturii lui Aleksandr Lukașenko în războiul ruso-ucrainean și nici îngrijorări temeinice cu privire la respectarea drepturilor omului în Belarus.

Anterior, israelianul a fost prins și în Ungaria, dar țara vecină a respins extrădarea acestuia, invocând fix opusul motivării judecătorilor români.

Decizia din România, luată în 15 aprilie, în plin război ruso-ucrainean, nu este definitivă, speța urmând să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: Bogdan Licu, candidat PSD la Curtea Constituțională: nota 5 la Drept penal, 6 la Drept civil. A urmat „Spiru Haret”

Reamintim că lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, se află în exil după ce protestele împotriva lui Lukașenko, după alegerile prezidențiale din 2020, au fost reprimate violent și s-au soldat cu mii de arestări. De asemenea, Belarusul este sub sancțiuni internaționale din cauza regimului represiv și a susținerii Rusiei în războiul din Ucraina.

Ca un amănunt, invazia Ucrainei a avut loc și dinspre Belarus, iar trupele ruse desfășoară exerciții militare comune pe teritoriul statului dependent de Rusia.

Procurorul a cerut extrădarea și amânarea predării israelianului

Procuroarea Oana Hodorogea din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a cerut extrădarea cetățeanului israelian Roman Dorfman, acuzat de fraudă fiscală în Belarus, dar nu și predarea lui imediată, invocând contextul politico-militar din Belarus, care ar putea avea ”consecințe grave pentru persoana extrădată”.

Și procuroarea și-a argumentat cererea de extrădare spunând că „nu există date certe, concrete cu privire la un risc real de a fi supus unui tratament inuman, degradant, ca urmare a extrădării”:

„Existența unui risc, care rezultă din condițiile generale de detenție ale statului solicitant, nu poate conduce în sine la respingerea cererii de extrădare. Deși între România și Republica Belarus nu există o convenție bilaterală cu privire la extrădare, aceasta operează în virtutea curtoaziei internaționale cu asigurarea reciprocității”, a arătat procuroarea Oana Hodorogea.

Citește și: Război în Israel: peste 300 de israelieni și peste 320 de palestinieni, morți într-o singură zi

Avocatul lui Dorfman, Ștefan Agache, a arătat în pledoaria sa că Belarus este un stat satelit al Rusiei, unde drepturile omului sunt încălcate, iar minoritățile etnice sunt persecutate, la fel și persoanele care ajung în sistemul penitenciar unde adeseori sunt supuse torturii și abuzurilor. Avocatul a mai arătat și că israelianul are calitatea de solicitant de azil.

În final, judecătorul Marcel Mocanu a dispus extrădarea, dar și predarea cetățeanului israelian în Belarus, argumentând că autoritățile de la Minsk au dat asigurări că Dorfman ”nu riscă pedeapsa capitală”, iar drepturile sale vor fi respectate

Citește articolul integral pe Info-sud-est.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...