Cutremur politic în toată Europa după alegerile europarlamentare

Data:

spot_img

Cutremur politic în toată Europa după alegerile europarlamentare, afirmă Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale, după ce a analizat rezultatele alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

Citește și: Cel mai galben oraș din țară are, pentru prima dată, primar PSD. Tot județul Hunedoara este roșu

„Evaluăm pagubele și fisurile”

Profesorul a caracterizat rezultatele alegerilor europarlamentare ca o undă de șoc care a lovit întreaga Uniune Europeană.

„Azi-noapte, în Europa a fost cutremur politic. Știam că vom resimți unda de șoc, se vorbea de aproape un an că vine momentul, unii își puseseră centurile de siguranță, dar nu bănuiam că va fi atât de puternică.

În această dimineață, evaluăm pagubele și fisurile în structura de rezistență a UE (vezi cazul Franței), dar constatăm că Uniunea a supraviețuit și va continua să existe, cu politici ajustate realităților democratice sau chiar modificate”, a scris Valentin Naumescu, pe pagina sa de Facebook.

Valentin Naumescu consideră surprinzătoare rezultatele partidelor extremiste atât în România, cât și în țările din Europa Centrală, având în vedere calitatea politicii din aceste state.

„Paradoxal (în raport cu calitatea slabă a politicii de la noi), în România și în Europa Centrală valul naționalist, conservator și eurosceptic este mai atenuat și mai puțin dramatic decât în Europa de Vest”.

Citește și: Dominic Fritz a anunțat că a câștigat un nou mandat la Primăria Timișoara. Rezultate parțiale numărătoare paralelă | VIDEO

Un rezultat al nemulțumirii

Totuși, expertul scrie că rezultatul din țările de Vest era de așteptat, având în vedere nemulțumirile clasei muncitoare care reproșează că guvernele nu țin cu ei și că au dus la scăderea nivelului de viață.

„În Vest, asta este clar de câțiva ani, mulți oameni care trăiesc din muncă (salarii, firme mici de familie etc.) se plâng de scăderea treptată a nivelului lor de viață (comparativ cu acum 10-15-20 ani) și de cheltuielile exagerate de asistență socială ale statelor lor.

Vor ca guvernele să țină cu ei, cu cei care muncesc, nu cu asistații sociali, vor mai puțini migranți ilegali, mai puține ambiții ecologiste ale UE care să le reducă bunăstarea materială etc.

Există o nemulțumire evidență, în creștere, care urcă până spre nivelul clasei mijlocii. Votul spre dreapta a fost previzibil”.

Valentin Naumescu a caracterizat decizia lui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională ca una exagerată care ar putea să adâncească și mai mult criza politică din Franța.

„În Franța, pe Macron unda de șoc l-a zdrobit. Dizolvarea Adunării Naționale ar putea fi totuși un gest exagerat, afectat și pripit al unui lider ușor teribilist, un gest de tipul overreaction, care amplifică și mai mult criza politică și antrenează un lanț de consecințe europene în vremuri tulburi, de război, nu toate avute în vedere, probabil, de Președintele Macron”.

Citește și: Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră singur în Parlamentul European

Cutremur politic în toată Europa. Se cer alegeri anticipate

Mai ales după rezultatele pozitive pentru partidele extremiste din Germania, profesorul de relații internaționale vorbește despre posibilitatea de a avea alegeri anticipate în Germania.

„De exemplu, acum și liderul Marcus Soder de la CDU/CSU cere alegeri anticipate în Germania, după modelul Franței, având în vedere că CDU/CSU a obținut mai mult decât toată coaliția de la putere a lui Scholz la un loc (SPD-FDP-Verzi).

AfD a crescut încă o dată, la peste 16%, față de 11% acum 5 ani. Este o creștere continuă în ultimii 10 ani a AfD. Mare, dar nu gigantic ca RN din Franța”.

Valentin Naumescu a analizat și situația din Austria, Belgia și Olanda, țări în care formațiunile politice extremiste încep să ia avânt din ce în ce mai mult.

„Și în Austria a câștigat extrema dreaptă (FPO), cu 27%, anunțând că probabil vor câștiga în septembrie și alegerile generale și vor forma guvernul, într-o coaliție care se va dovedi totuși greu de negociat dar nu imposibil, așa cum am văzut în Olanda, după șase luni.

În Belgia, la fel. Noua alianță flamandă și Vlaams Belang, principalele partide de dreapta, naționaliste și conservatoare, sunt pe primele două locuri.

Anticipăm că vor urma negocieri lungi pentru un nou guvern federal, după ce premierul belgian a demisionat aseară, în urma înfrângerii categorice.

În Olanda, PVV-ul lui Wilders continuă seria rezultatelor bune, reușind o creștere importantă (de 7 mandate) în PE față de alegerile din 2019, după ce tocmai a finalizat cu succes formarea noii coaliții de guvernare de dreapta din Olanda”.

Partidele pro-europene mai au o șansă

Totuși, acesta arată că mai există încă o șansă pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul European, dacă mai multe partide ar forma o coaliție.

„Și totuși, în dimineața de după cutremur, constatăm că există viață și după alegerile din 9 iunie și că UE va supraviețui.

Calculele arată că este posibilă formarea unei coaliții majoritare pro-europene în PE, bazate pe PPE (care a crescut), o coaliție centristă împreună cu S&D și Renew (care au scăzut, ce-i drept).

Practic, aceeași coaliție, dar care va trebui să țină cont de semnalele puternice transmise de alegători și va ajusta o serie de politici ale UE precum migrația (în primul rând), Green Deal (scădere mare a Verzilor), sprijin mai mare pentru sectorul economic și scăderea cheltuielilor de asistență socială, conform principiilor tradiționale ale dreptei”.

Un vot clar spre dreapta

Valentin Naumescu crede că Uniunea Europeană va reuși totuși să gestioneze situația din Parlamentul European, în timp ce își continuă politicile actuale.

„Da, este un vot clar spre dreapta, dar UE va gestiona și se va adapta acestor noi tendințe și va continua să existe, să fie unită, să sprijine Ucraina în războiul de apărare contra Rusiei invadatoare, să rămână angajată în parteneriatul transatlantic cu SUA și în cel cu NATO.

Vor începe curând negocierile dificile și complicate pentru funcțiile de conducere din noua formulă a UE, dar creșterea PPE este un semnal solid și încurajator că direcția fundamentală a UE nu se va schimba”.

Cutremur politic în toată Europa. Un punct de cotitură

O reacție similară a venit și din partea Comitetului internațional Auschwitz care s-a declarat şocat de performanța puternică a partidelor de extremă dreapta în alegerile europene, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Pentru supravieţuitorii Holocaustului şi lagărelor de concentrare şi exterminare naziste acest rezultat al alegerilor este un punct de cotitură deprimant”, a declarat vicepreşedintele executiv al organizaţiei, Christoph Heubner, într-un comunicat dat publicităţii luni.

„Europa se pierde şi uită de sine: în tot mai multe ţări câştigă influenţă partidele naţionaliste şi de extrema dreaptă, tocmai acelea care dispreţuiesc de fapt ideea europeană născută în urma ororilor celui de-al Doilea Război Mondial şi a ororilor criminale din lagăre”, a afirmat el.

Cu toate acestea, Europa rămâne marea speranţă pentru supravieţuitorii Holocaustului, declară Heubner.

„Şi tocmai acesta este motivul pentru care solicităm de urgenţă celorlalte partide din Parlamentul European să protejeze această idee europeană şi să se unească împotriva propagandei şi incitării forţelor de extremă dreapta”, îndeamnă vicepreşedintele Comitetului internaţional Auschwitz în comunicatul său.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...