Reporter 24 a discutat cu inginerul structurist Matei Sumbasacu despre problema clădirilor din România încadrate într-o clasă de risc seismic. El militează pentru ca toate rapoartele de extertiză tehnică să fie făcute publice.
Matei Sumbasacu este fondatorul asociației Re:Rise, are 34 de ani și un masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic. ONG-ul pe care l-a fondat se ocupă de găsirea și implementarea unor proiecte pentru conștientizarea asupra riscului la cutremur.
El a explicat, pentru Reporter 24, care sunt elementele care au dus la activarea unei noi zone seismice în România, cu epicentrul în nordul Olteniei.
Citește și: Sunt „doctor”, vând și cumpăr organe umane | Campanie PRESShub
„În primul rând, ce trebuie să ştie toată lume este că nu ştim foarte multe despre cutremure, mai avem foarte multe de aflat, dar sunt unele teorii şi unele studii recente care vorbesc despre faptul – plauzibil, de altfel – că un cutremur mare, într-o zonă a planetei, poate activa falii care erau inactive, până atunci.
Lucrul acesta se întâmplă pentru că, practic, toată litosfera, crusta pământului, este formată din plăci tectonice, plăci care împing una în alta, pe fondul unor fenomene geologice, în unele zone. Se acumulează acolo nişte eforturi imense, iar la un moment dat scapă.
În momentul când ai un cutremur puternic, cum a fost cel din Turcia – nu spun că neapărat au avut legătură cele două, dar nici nu putem spune cu siguranţă că nu au avut – care zdruncină puternic o porţiune importantă din planetă, ne putem imagina logic că se poate produce un cutremur, plăcile putând fi reactivate de această mişcare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!