Dacă Ceaușescu a fost așa grozav, de ce ne-a lăsat moștenire o țară așa defectă?

Data:

spot_img

Dacă Ceaușescu a fost așa grozav, de ce ne-a lăsat moștenire o țară așa defectă? Vă adresez această întrebare simplă vouă, nostalgicilor după un dictator criminal, dar și vouă, celor care deși nu ați trăit acele vremuri nu aveți minima curiozitate să verificați dacă ceea vă povestesc părinții voștri chiar a existat.

Creșterea nostalgiei față de regimul Ceaușescu este normală. Generația care în 1989 avea 30-40 de ani, formată deplin într-o societate blocată, în care nimic nu se schimba, în care inițiativa era descurajată și în care cel mai bine era să fii resemnat, s-a trezit într-o lume nouă, extrem de complicată.

Prima problemă a fost însăși libertatea primită.

Libertatea este o povară dacă nu știi ce să faci cu ea. O generație de oameni educați să fie conformi, să nu iasă din uniformă, să se ascundă și să se teamă, a primit un cadou cu care nu era deprinsă.

Libertatea de a alege, de a-ți decide singur soarta vine la pachet cu alegeri proaste, cu decizii greșite. Când hotărârile le ia în locul tău un tătuc, nu mai contează că este abuziv, căci ai confortul că poți muta vina. Când erorile îți aparțin, asumarea este complicată. Și atunci ți se face dor de tătuc, cu tot cu abuzurile lui.

Citește și: Epuizarea democrației românești

Anii 1990 au fost o junglă, e adevărat, în care cei mai puternici au acaparat cu cinism teritorii și au prăduit asemeni fiarelor fără dușmani naturali.

Anii 2000 au venit cu un mic răgaz, în care generația care a învățat despre Occident din Dallas a fost lăsată să simtă acasă puțin din gustul Vestului. Mai țineți minte isteria creditelor cu buletinul pentru televizoare, mașini de spălat și casetofoane?

Numai că ușa s-a închis rapid, o dată cu criza din 2008-2009. Iar generația Revoluției s-a trezit aruncată din nou într-o lume complicată, o criză pe care nu a știut cum să o administreze.

Capitalismul s-a dovedit mai dificil decât a ținut minte din Dallas. Mulți crezuseră, în 1989, că noua orânduire va însemna să ne vom facem că muncim, ca în comunism, dar că o să fim toți bogați, ca J.R. Ewing.

În fine, anii au trecut și în ciuda prosperității la care a ajuns România, datorită integrării în UE, în ciuda faptului că riscul unui război e minim, datorită apartenenței la NATO, societatea românească are încă multe defecte, viața este tot mai scumpă, statul tot mai șubred, prezentul apăsător.

Generația care a trecut cu greu prin toate acesta trăiește acum din pensii miniscule, care nu le ajung decât să stea acasă, consumând în exces televiziunile de știri care-i manipulează. Refugiul inevitabil este trecutul.

Un timp care li se pare mai bun, mai confortabil, mai sigur, doar pentru simplul fapt că era mai tânără și încă mai aveau speranță.

Propaganda rusă și auristă, care pur și simplu domină Facebook-ul și Whatsapp-ul, rețele unde generația 60-70 de ani își descarcă mai nou frustările, nu face decât să alimenteze la maximum această iluzie, această minciună a unor vremuri mai bune și a unei Românii mai puternice atunci decât azi.

De fapt, România lui Ceaușescu a fost cu mult mai slabă economic decât astăzi (vezi explicații pe larg aici), mai puțin independă decât azi (nu s-a rupt niciodată de Uniunea Sovietică, de fapt, și oricum era condusă după ideile unui dictatori analfabet) și nu cu mult mai educată decât azi.

Nici măcar mult lăudata industrie ceaușistă nu era atât de performantă cum vor să ne vândă astăzi generația nostalgicilor (vezi aici de ce)

Dincolo de toate astea, ajung, de fapt, la întrebarea de la început: Dacă Ceaușescu a fost așa grozav, de ce ne-a lăsat moștenire o țară așa defectă?

Dacă școala comunistă a fost atât de performantă, de ce am ajuns să fim conduși de proști, care de fapt au fost parte din nomenclatura mult lăudatului regim comunist, și de moștenitori ai acestora?

Dacă societatea construită de Ceaușescu a fost atât de minunată, de ce mare parte din generația adultă atunci s-a lăsat dominată de impostori, ticăloși și cinici?

Am tot spus-o: nici unul dintre politicienii pe care-i înjurați azi nu a luat puterea cu arma în mână. În afară de Ion Iliescu, care a devenit președinte ucigând oameni, restul liderilor ulteriori au fost votați și de voi, cei extrem de bine educați în minunata școală comunistă, cei care ați trăit în senzaționala societate a lui Ceaușescu.

Dragnea, Ciolacu, Băsescu, Ciucă, Năstase, Hrebenciuc, toată Curtea Constituțională, jumătate din Parlament, mulți șefi de instituții au fost crescuți și educați în acele vremuri pe care voi acum le regretați.

De ce o epocă de aur a scos pe bandă rulantă atâtea tinichele?

Cum explicați acest paradox? Dacă România nu arată astăzi așa cum v-ați dorit, de vină este exclusiv acel regim pe care acum îl regretați și îl ridicați în slăvi. Dacă nu vă place țara în care trăiți, vinovatul principal este tocmai dictatorul pe care îl slăviți.

Citește și: Necunoscutele vizitei lui Iohannis în Africa. „Statul român nu are viziune în politica externă nici măcar pe termen mediu”

Puteți să îmi răspundenți? Oare nostaligia asta după ceva ce nu a existat nu este tot un fel de a scăpa de responsabilitatea pentru faptul că nu ați știut să reparați ceea ce Ceaușescu și ai lui au stricat? Și acum inventați o realitate falsă, care să vă ascundă incapacitatea?

Oare nu aveți și voi o vină pentru România de care fugiți azi, fie doar și mental?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
15 COMENTARII
  1. ceausecu a fost – de la bun inceput- o minus varianta sociala, nu a avut niciun fel de instructie, teoretica, tehnica si nici militara, a fost un oportunist si a preferat sa stea la inchisoare in loc de transee, unde a devenit gorila si mardeiasul lui petru groza, de unde-ulterior- accesul si ascensiunea la putere…Lipsit de orice cultura, mai ales de cea a relatiilor economice, a inceput sa bata campii cu „teze” si planuri propagandistice fara nicio baza , iar rezultatul nu s-a lasat asteptat, si -pana la urma- viclenia sa(considerata inteligenta) l-a dus in cea mai urata postura, a murit impuscat de proprii dulai de paza….

  2. cat despre scoala, nici aceasta nu a fost deloc de inalta calitate, totul se baza pe o mare rigiditate si pe teorie(memorizare), dar -in practica- inovatiile erau furate sau cumparate pe valuta costisitoare, de unde si imensa datorie, si inca pentru tehnologie deja depasita, alaturi de un sabotaj greu sesizabil, facut din lehamite si lipsa de orice perspectiva…Din nenorocire Romania nu s-a vindecat, inca nu am inteles ca sistemul, cadrul, este mai important decat o persoana, chiar de exceptie(care nici nu a existat si nu exista), pentru ca sistemul forteaza in majoritatea membrilor societatii, iar -pana la zi este total dovedit- DOAR MONARHIA, este capabila de a tine toata societate inchegata, si de a executa planuri de anvergura nationala, care pot dura decade, iar aceasta solidaritate, continuitate si predictibilitate nu este posibila in republici mai ales in cele ca cea romaneasca, care este ilustrativa pentru anarhie si haos institutionalizat, dublata -la fel- de un paramount parazitism si de o uriasa coruptie, in continua crestere si imposibile de combatut…

  3. Minunat articol. Splendide întrebări. Și răspunsuri pertinente pentru toți cei care se tem să răspundă.
    Cu toții suntem vinovați de dezastrul în care ne trăim viața ascunzându-ne de noi înșine de o realitate atât de limpede și clară.
    Noi am ales hahalerele de după 1990. Hahalere „școlite” în Epoca ceaușistă.
    Nu mai avem cum să ieșim din stânsoare. Ne-a explicat extrem de clar, azi domnul Chiruță.
    Mii de mulțumiri, domnule Chiruță.
    Mă descopăr și mă înclin.

    Un septuagenar

  4. -fara prea multe comentarii-
    Dictator deaths: infamous tyrants who were executed
    Story by Stars Insider • now

    Dictator deaths: infamous tyrants who were executed
    History’s cruelest despots and dictators
    Benito Mussolini – Italy
    Saddam Hussein – Iraq
    Saddam Hussein – Iraq
    Muammar Gadhafi – Libya
    Muammar Gadhafi – Libya
    Nicolae Ceausescu – Romania

    ©Getty Images
    Nicolae Ceausescu was the totalitarian leader of Romania from 1965 until his death in 1989. He was known for having one of the most feared secret police forces in the USSR, infamous for their oppression and human rights violations. He starved his people by squandering billions in loans, making Romania the only European country where hunger and malnutrition were widespread and rising. Regardless, he embarked on an egotistical plan to build the Palace of the Parliament, the largest civilian administrative building in the world.

    • It is not the country that is defective, but the people in it. Before ’89, people had a period in which they lived well (the ’70s – ’80s), then they were kept short, and the restrictions were increasingly drastic due to the security guards. They starved the people. Ceausescu did not really know what was happening in the country, having blind trust in the security, and they bit the hand that fed them. Because that’s how the Romanian people are, a country of traitors from Decebal on. In Cardassia with the CIA and the KGB, the Securists killed Ceausescu, after which they opened the cages in which the Romanians were kept. It’s normal that after years of hunger and restrictions, the wickedness came out among the people… And the security guards went about their business, having both bread and knife in hand…

  5. Nu tara e defecta, ci oamenii din ea. Ante ’89 oamenii au avut o perioada in care au trait bine (anii ’70 – ’80), apoi au fost tinuti din scurt, iar restrictiile au fost tot mai drastice datorita si din cauza securistilor. Ei au infometat poporul. Ceausescu nu stia cu adevarat ce se intampla in tara, avand incredere oarba in securitate, iar acestia au muscat mana care i-a hranit. Pentru ca asa e poporul roman, o tara de tradatori de la Decebal incoace. In cardasie cu cia si kgb securistii l-au omorat pe Ceausescu, dupa care au deschis custile in care erau tinuti romanii. Normal ca dupa ani de foamete si restrictii rautatea a iesit la iveala in randul oamenilor … Iar securistii si-au vazut de treaba, avand in mana si painea si cutitul …

  6. Dictator deaths: infamous tyrants who were executed
    Ion Antonescu
    Nicolae Ceausescu is the most notorious and most hated of Romania’s dictators, but he wasn’t the first. Ion Antonescu ruled over Romania during the military dictatorship that came to power during World War II. He formed an alliance with Hitler in 1940 while serving as prime minister, foreign minister, and defense minister, all at the same time.He carried out his own ethnic cleansing in Romania through massacres and death camps. He is thought to be responsible for the deaths of 400,000 Jewish and Romani people. In 1944, he was overthrown by King Michael I of Romania. He was tried for war crimes and executed by firing squad in 1946.___–___referitor la al DRM, nu numai acest sef de guvern a fost executat, dar si altii, Musolini, Toje in Japonia, cel care a tarat Japonia in razboi, apoi Quisling, pm-ul Norvegiei, care l-a invitat pe Hitler sa invadeze Norvegia, ceace s-a si produs…In Romania , marea problema este ca nu se invata mai nimic din istorie, practic dictatura ceausista a continuat-o(cu o scurta intrerupere) pe cea a lui antonescu, iar -pe parcurs- aceasta dictatura s-a mistificat si extins si printr-o aparenta diluare, a devenit „dictatura proletariatului”( in teorie*), iar la zi este continuata intr-o forma soft si aghezmuita cu parfumuri ale democratiei, iar realitatea ultimei sute de ani dovedeste ca Romania chiar nu poate fi condusa altfel, decat prin dictatura(cat de cat) , sau prin Monarhie, insa si aici, poporul roman face permanent aceiasi greseala, desi absolut toate circumstantele interne si internationale impun idea ca Monarhia este singura care mai poate salva Romania…(* ca si acum, populatia se imbata cu apa rece crezand ca ei aleg pe cutare sau cutare, in realitate sunt manipulati si cumparati (de groaza, cu catziva firfirici!), iar adevaratul vinovat este asa-zisa intelectualitate(elitele), care in orice societate , au avut si au rolul de a ghida, de a trage, impinge sau tara natia spre progres, la noi aceasta falsa intelectualitate-ca si armata- este autofacuta pres si hartie higienica pentru un individ si camarila sa…

  7. Ce este extrem de important este ca noi, romanii, continuam sa dam dovada de o caposenie unica, practic nu am invatat nimic nici macar din propria istorie, evident nici din a altora, pentru ca din aceste 4* tari aduse in discutie am fi inteles ceva nu am mai fi in aceasta situatie, toate aceste 4 tari sunt in top 10 , la mai orice capitol pozitiv, desi chiar si top 25 este excelent la multe capitole…Concret, noi romanii, repetam aceleasi greseli( spre infinit, pare), incat situatia a ajuns remarcata ca si brand si virtute nationala…(* aducand in discutie si Korea de Sud, unde Park-Chung-hee s-a autointitulat sef de stat(1961) si a devenit dictator crunt, de unde i „s-a tras” si moartea, prin asasinare de catre seful serviciilor, vreo 10 ani, mai tarziu…Altfel, lista dictatorilor este lunga, chiar si Julius Cezar este considerat dictator, insa acesta a fost iubit de populatie, asasinarea sa a fost „de masa”, conspiratia a cuprins 60 senatori, evident ca acestia reprezentau niste interese, anume ale celor cateva sute de familii care detineau mai toate suprafetele de paman(si sclavii), iar Cezar planuia o reforma funciara , care-i dezavantaja pe acest stapani de sclavi si de orice…)

  8. este evident ca si in top 60 este „sa fii cineva sau ceva”, mai jos cel mai recent clasament al natiilor facut pe pur IQ si nu pe realizari economice si sociale, desi la primele cateva locuri aceste caracteristici se suprapun f. usor…Deci pe ultimul loc, Vietnam, apoi Serbia si …R .Moldova (!(58 !), la mijlocul clasamentului(31-30 si 29) Suedia, Norvegia si USA iar primele 3 locuri, Japonia(1), Taiwan si Singapore(3), S.Korea, locul 6, iar Italia nr.11,…”Ruptura” dintre locurile 60 si 61 este atat de mare, incat s-a cosiderat inoportuna facerea de „publicitate”, oricum, Romania-cu toate farfastacurile noastre de „buricul pamantului”- nu suntem nici in acest extins top 60… Asa ca, luare aminte…

  9. Austria, cea mai fericită țară din UE. Românii se află pe locul al doilea, mai mulțumiți decât nemții, italienii sau spaniolii (…)___–-____in primul rand trebuie sa subliniem ca NU este cazul sa cadem in depresie, sa ne facem un complex de inferioritate(cu rabufniri periodice de „buricul pamantului) ca nu suntem in top 10 la prea multe capitole, mai bine trebuie sa intelegem ca asta este natura lucrurilor, comunitatile( natiile) au circumstante diferite si -in consecinta- evolueaza diferit si cu diferite viteze…Totusi, Romania inca mai are resurse naturale pentru a accede in locuri mai bune (in aceste diverse clasamente), trebuie doar sa aplicam metodologii de la alte natii, metodologii care -evident-au facut ca aceste tari mai putin norocoase ca si resurse, sa aiba o prosperitate GENERALA mai inalta, chiar mult mai inalta decat noi… Si aici vin cu ” in al doilea rand”, este clar ca titlul de mai sus este ilustrativ pentru o stare subiectiva, mai ales cand se analizeaza detaliile, scorul nostru f. bun, s-ar putea sa rezide in faptul ca romanul se multumeste .cu putin, sau -altfel- satul sa fie adnotat pe locuri codase, mimeaza aceasta fericire, care -oricum- este greu de cuantificat, mi se pare cam neveridic ca tari precum Spania si Portugalia sa fie mai „nefericite” decat Romania, pentru simplul motiv ca insasi baia lor zilnica de soare( si uriasa iesire si usor acces la ocean) trebuie sa fie un ingredient al fericirii, si -in plus- in aceste tari, material vorbind, se traieste excelent, chiar la capitolul „siguranta”, aceste tari depasesc multe alte tari europene, cu economii puternice.. „N-au avut decat cu mana, Ori cu ochiul semn a face…”, cred ca asta ar trebui sa facem noi, romanii, sa preluam , sa aducem acasa, idei care s-au dovedit perfect valide in cele mai multe „experiente”, nationale, poate -de multe ori- care au trebuit sa fie reluate de la „zero”, iar noi avem aceasta imensa oportunitate doar sa preluam ce este bun din aceste experiente, insa -iarasi evident- am „importat” mai mult partile negative, frauda economica, prostitutia liberala, infundarea in tentative de imbogatire peste noapte, inclusiv prin jocuri de noroc, devastatoare pentru prea multe familii…Sunt multe de spus, chiar f. multe insa -iarasi este dovedit- orice natie trebuie sa-si construiasca un Far Calauzitor in Ceata, iar ( nu numai ) pentru noi, acest Foc Calauzitor, este Monarhia, iar -la zi- cea mai buna varianta este cea cu Printesa straina, anume cu infanta Spaniei…

  10. „…Documentarul “Hai, România! Povestea Generației de Aur” …”___–-___mai bun ar fi un documentar care sa arate cum fac altii tarile eficiente, in Romania banditii iohanis-ciuca-ciolacu, maresc -zi-de-zi- numarul parazitilor la stat…:Javier Milei Cuts 9 Argentine Government Offices On First Day … cabinet-lever mnistries , from 18 to nine…”

  11. Inca „NU AVEM decat cu mana, ori cu ochiul, semn a face…”/// Milei is doing what Britain should have done a long time ago (Story by Matthew Lynn • 9h) „Germany with its engineering brilliance, and consensual labour relations. Singapore with its efficient state and low taxes. The United States with its formidable culture of innovation and entrepreneurship, or even Japan with its huge conglomerates….”____–____ asta face Milei, copiaza ce este bun de la tarile unde deceniile au aratat ca „merge”( ultima mea sugestie era Singapore), deja a redus nr. ministere la…jumatate!!! si inca este cu drujba in mana, la taiat parazitismul institutionalizat, ex-presedintele deja -cred- a „plecat”-indefinit- in Spania, sa nu fie tras la raspundere…Numai in Romania, scelerat dupa scelerat vin la conducere, si -nu este exagerat- Romania va fi terminata…

  12. Erdogan and Orban pledge closer ties in Budapest meeting
    (Story by dw.com • 1h)__–__ce a fost -pana acum- doar teorie si prezumtii, devin realitati, Turcia si Ungaria au un scop comun, inca nedeclarat public…

  13. „Criterii de selectie…”_Raluca Alexandrescu”… dezeuropenizarii…”___–___ chiar daca nu asurzitor, totusi „on”, pana la urma se va indeplini „profetia” facuta si repetata de mine( de ani buni), Europa eficienta nu poate tara -la infinit- bolovanul numit Romania, fapt cu migala construit de insasi jupanul suprem, care vrea Transilvania in noul Imperiu Austro-Ungar( iar el guvernator), sprijinit de Rusia, iar -cel mai recent- si de Turcia…

  14. Interesant articolul, dar mai interesante sunt comentariile. D.le ziarist, au trecut 34 de ani de la caderea comunismului. Ceausescu a condus aprox 25, nu credeti ca spune suficient ? Ati trait acele vremuri, pentru a putea scrie si gandi in acest mod ? Vina ca dupa, au venit excrocii la putere este a celor deja obiditi de plata datoriilor ? Sincer , nu cred ca veti raspunde acestor randuri, ca Dv, sunt sute de mii de romani ce gandesc asa, deci ce rost are ! Va urmaresc, dar va rog, scrieti despre ceia ce cunoasteti, sau ceva ce ati trait in prima persoana. Lasati istoria sa judece si sa dea verdictul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...