Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ (ISPRI) din cadrul Academiei Române. Funcția de director va fi preluată de către prof.univ.dr. Cătălin Avramescu, potrivit informațiilor PRESShub.
Dan Dungaciu a condus ISPRI din 2011, timp de trei mandate. Al doilea și al treilea mandat le-a obținut după ce a participat singur la concursul pentru postul de director, după cum a relatat PRESShub în urmă cu exact un an.
A pierdut când a apărut un contracandidat
De data aceasta, la concurs s-a mai înscris un candidat, în persoana lui Cătălin Avramescu, în prezent profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.
Iar acesta din urmă a reușit să obțină un punctaj mai mare decât Dan Dungaciu, potrivit anunțului postat la afișierul intern al Academiei Române.
Astfel, Cătălin Avramescu a câștigat cu media 9,60, în timp ce directorul de trei mandate al institutului a adunat doar 8,62. Dan Dungaciu a obținut notă mai mică atât la prezentarea proiectului managerial, cât și la interviu.
Academia Română nu a făcut încă publică schimbarea, deși mandatul lui Cătălin Avramescu a fost validat oficial, iar acesta va preluat noul post de luni, 9 octombrie.
Dan Dungaciu pierde după ce a concurat de două ori singur și a câștigat
PRESShub a relatat în octombrie anul trecut că Dan Dungaciu nu a avut emoții prea mari în 2019, când a candidat din nou și a obținut mandatul care se încheie acum, pentru că a concurat doar cu sine.
„La concursul din 2019 s-a înscris un singur candidat, respectiv prof.univ.dr. Dan Dungaciu. Conform informațiilor furnizate de secția de specialitate din Academia Română, anunțurile pentru concurs au fost puse la: avizierul Academiei Române și la cel al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, pe site-ul Academiei Române și au fost publicat în presa scrisă, anume ziarul Adevărul, din data de 2 aprilie 2019”, se arată în răspunsul Academiei Române, oferit la solicitarea PRESShub.
Potrivit răspunsului, anunțul de concurs a fost publicat în afara Academiei Române doar o singură zi într-o publicație de circulație națională. În schimb, la avizierul instituției și al Institutului aveau acces, practic, doar cei din interior.
Academia Română nu a oferit date și despre concursul la care a participat Dan Dungaciu în 2015, motivând că sunt arhivate în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale. Care face parte din Academia Română.
Regulamentul Academiei Române, din care face parte și ISPRI, nu are o prevedere expresă pentru situația în care la concurs se prezintă un singur candidat.
Care este menirea ISPRI
Obiectivul principal al institutului este „dezvoltarea cercetării științifice în domeniul filosofiei sociale şi al ştiinţelor politice” și a efectuat „cercetări asupra schimbărilor politice fundamentale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, după căderea comunismului”, precum și „privind tranziţia de la totalitarism la democraţie, dezvoltarea pluralismului politic şi a societăţii civile din perspectiva principalelor teorii şi ideologii politice contemporane”, potrivit prezentării de pe site-ul oficial.
Laboratorul de analiză a războiului informațional și comunicare strategică (LARICS) funcționează în interiorul ISPRI, ca structură componentă a institutului, dar cu agendă separată și specifică.
„Scopul principal este de analiză/evaluare a evenimentelor interne și externe, a presei internaționale, cu referire specială la România și Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spațul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaționale””, potrivit detaliilor de pe site-ul ISPRI.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!