Daniel David: Mircea Cărtărescu va deveni membru al Academiei Române în viitorul apropiat, sunt sigur de asta

Data:

spot_img

Daniel David, ministrul Educației, a reacționat pe blogul său la criticile privind respingerea admiterii lui Mircea Cărtărescu ca membru corespondent în Academia Română. Ministrul este convins că acesta va deveni parte din Academia Română în viitor.

Ministrul Educației, Daniel David, a postat pe blogul său un mesaj în care comentează decizia respingerii lui Mircea Cărtărescu ca membru corespondent în Academia Română.

„Am văzut comentariile critice publice și numeroase legate de decizia Academiei Române prin care s-a respins propunerea ca scriitorul Mircea Cărtărescu să devină membru corespondent. Înțeleg aceste critici, mai ales ca om care am susținut prin vot în Adunarea Generală a Academiei Române ca Mircea Cărtărescu să devină membru corespondent. Dar nu putem să nu vedem și că această propunere a fost susținută de o majoritate largă a Academiei, chiar dacă, din păcate, nu s-a ajuns acum la pragul critic (a lipsit un singur vot!). Acum unii colegi au crezut altfel. Mircea Cărtărescu va deveni însă membru al Academiei Române în viitorul apropiat, sunt sigur de asta, și mă voi bucura să-l pot saluta în Aula Academiei în acel moment” a precizat Daniel David pe blogul său.

Citește și: Ana Blandiana critică Academia Română, care nu l-a acceptat membru pe Mircea Cărtărescu: Vă implor să nu mai așezați încă o pată pe obrazul Academiei Române

Daniel David recunoaște că unele dintre aceste tensiuni pot părea personale, iar în contextul actual al României polarizate, Academia nu poate fi o instituție lipsită de conflicte.

„Deocamdată trebuie să înțelegem că Academia Română are dificila misiune de a promova excelența cu oameni care o înțeleg pe alocuri diferit, prinși între tradiție vs. modernitate sau între trecut vs. prezent vs. viitor. Mai mult, unii (adesea membri mai vechi) consideră Academia ca fiind mai a noastră (de aici urmând: „cine pe cine aduce”), nu ca o instituție a țării („cine are merite pentru a fi propus”). În fine, da, unii dintre noi (dar tot mai puțini) amestecă uneori omenescul cu instituționalul, multe decizii și acțiuni devenind astfel prea personale. (…) eu cred că drumul Academiei Române este unul în direcția și sensul corecte, având deja o majoritate de oameni valoroși și înțelepți, majoritate care crește de la an la an și care normalizează Academia și duce la definirea corectă a excelenței în înțelegerea ei academică și culturală, fără excesele unor lupte între tradiție vs. modernitate sau trecut vs. prezent vs. viitor”, a mai precizat Daniel David.

Ministrul Educației spune, de asemenea, că printr-o cooperare elegantă, Academia Română va putea să continue să își îndeplinească rolul de for suprem al științei și culturii din țară.

„Sfatul meu este să ne folosim academic diferențele și divergențele dintre noi și să fim înțelepți, știind când să fim de acord că nu suntem de acord, căutând însă să cooperăm elegant pentru a da forță Academiei Române – inclusiv prin oamenii buni care îi devin membri an de an – ca forul suprem de știință și cultură al țării de unde împreună să putem servi cât mai bine țara și oamenii ei.”

Citește și: Zelenski la München: A venit timpul să fie creată o armată europeană. În acest moment, cel mai influet membru NATO pare să fie Putin

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prea puține răspunsuri la ghicitoarea SUA-Rusia | Analiză Deutsche Welle

Liderii europeni sunt „gata” să ofere Ucrainei viitoare garanții...