„Nu știu dacă nu cumva suntem dincolo de reparabil” este concluzia fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, după ce Curtea Constituțională a României a oferit, practic, o amnistie a tuturor doctoratelor plagiate din România.
Curtea Constituțională a României a decis miercuri că retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar dacă doctoratul nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice.
Citește și: Decizie controversată a CCR: a amnistiat în masă toți plagiatorii din România
CCR își încalcă propriile decizii
Singurul mod în care un doctorat plagiat mai poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție.
„Unde este șpilul și, în opinia mea, mizeria: astăzi CCR pune fraudatorul deasupra interesului public. Niciun argument legalist nu poate învinge argumente morale. Nici nu vreau să intrăm în discuția de detaliu, care ar dovedi că legea 554 nu se aplică retragerii unui titlu universitar sau că CCR își încalcă propria jurisprudență din 2016. O vor face juriști. E această decizie surprinzătoare? Nu, nu e”, a scris Daniel Funeriu, într-o postare pe Facebook.
Soluția: un președinte care să aibă principii morale solide și dovedite
Fostul ministru al Educației a menționat că decizia CCR are consecințe grave.
„Astăzi CCR a definitivat disoluția morală a statului român. Pentru că despre asta e vorba, dragii mei. CCR ne spune, astăzi, că statul român este de partea celor care, de decenii, distrug ce are o națiune mai de preț: fibra morală, care atunci când este anulată se anulează însăși ideea de națiune.
Mlaștina intelectuală în care ne scăldăm, și care vă înghite zilnic câte puțin, în miros de mici și aromă de bere, își are originea în exact aceste decizii. Cine e de vină? În acest moment nu mai am niciun dubiu: cei care, potrivit Constituției, au şi au avut obligația să medieze între stat și societate”, a menționat Daniel Funeriu.
Fostul ministru al Educației afirmă că singura soluție ar putea fi la vot.
„Care e soluția? Nu știu dacă nu cumva suntem dincolo de reparabil. Cert este că singura soluție este ca în următorul ciclu electoral să avem un președinte care să aibă principii morale solide și dovedite, să fi avut rezultate măsurabile când a ocupat funcții guvernamentale, care să se fi dovedit puternic în raport cu grupurile de interese care înghit România, învingându-le, să aibă o pregătire profesională recunoscută internațional și să aibă o remarcabilă experiență internațională, pe mai multe continente, care să îi permită să discute de pe poziții de superioritate intelectuală și cognitivă cu decidenții marilor state”, a afirmat Daniel Funeriu.
CCR decide corect . O instanta de judecata poate decide si in cazul atit de complicat al tezelor de Doctorat .Parerologia nu tine loc de instanta de judecata .Afirmatiile, posibil reale, posibil false , nu fac decit sa induca in societate un fenomen ce nu mai recunoste valabilitatea niciunei Teze de Doctorat .Orisicare padure are uscaturile ei .Nu putem generaliza . Atunci cind cineva are informatii ,verificabile, ce ne arata existenta unui plagiat se poate adresa Justitiei asa cum o facem cu totii in diferitele momente ale existentei .Din acest moment de Restart cei care se folosesc mediatic si politic de o „Teza de Doctorat ” atasind numele celui care a obtinut actului in cauza propriile pareri (posibil false , posibil adevarate ) spre as creste vizibilitatea in societate dispare .