Cu toții am învățat când eram mici că lupul este „sanitarul pădurii”, fiind unul dintre animalele care contribuie la păstrarea echilibrului natural. Cu toate acestea, el și-a dobândit o reputație proastă, devenind în ochii multora principalul dușman al oierilor și al crescătorilor de vite. Legendele au contribuit și ele la conturarea unei imagini negative, cu toate că, în realitate, lupul este un animal extrem de speriat de prezența omului și caută să-l evite pe cât de mult posibil. Din aceste considerente s-a născut WOLFLIFE, un proiect de succes în valoare de 1 milion de euro, care și-a propus menținerea unei populații viabile de lupi în Munții Carpați prin consolidarea sistemului de management și promovarea coexistenței om-lup.
Proiectul „WOLFLIFE – Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpaților Orientali” este cofinanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature și a fost implementat în perioada 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2018, fiind prelungit până în februarie 2019. Proiectul este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice), Agenția pentru Protecția Mediului Harghita și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Zona vizată de proiect constă în partea centrală și de sud a Carpaților Orientali, care cuprinde 18 situri din rețeaua Natura 2000, de pe arealul a șase județe: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamț și Mureș.
Obiectivele principale ale proiectului:
- Îmbunătățirea managementului speciei, prin documentarea, fundamentarea și realizarea participativă a planului de acțiune pentru lup la nivel național;
- Implementarea demonstrativă a soluțiilor preventive de gestionare a conflictelor om-lup prin transferul de bune practici spre grupurile de factori interesați, reprezentate în principal de fermieri și vânători;
- Prevenirea declinului populației de lup prin reducerea mortalității, limitarea competiției cu alte specii, limitarea braconajului și promovarea conectivității habitatelor și a ariilor naturale protejate;
- Transferul către instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în managementul lupului a celor mai bune practici necesare pentru asigurarea unei conviețuiri pașnice și a unui echilibru între necesitățile de conservare a lupului și cele ce țin de dezvoltarea durabilă a comunităților locale;
- Schimbarea percepției și a atitudinii față de lup prin intermediul unei campanii de conștientizare.
În cadrul proiectului, inițiatorii au instruit ciobanii cu privire la cele mai eficiente metode de prevenire și protecție a fermelor, au derulat campanii gratuite de sterilizare a câinilor din arealul proiectului, au donat câini ciobănești specializați pentru paza stânelor cu pagube (foto Stana Wolflife), au creat sesiuni de instruire pentru custozii și administratorii ariilor naturale protejate, sesiuni de instruire pentru inspecția pagubelor, au inventariat populația de lupi și au făcut tot posibilul pentru a schimba percepția față de acest superb animal.
Potrivit raportului întocmit în cadrul proiectului, în România, populația de lupi numără aproximativ 3000 de exemplare și este în creștere.
Silviu Chiriac, Agenția de Protecție a Mediului Vrancea – manager de proiect
Povestea de succes a ajuns la National Geographic
Proiecte de succes premiate
„Încă din anul 2002, Agenția pentru Protectia Mediului Vrancea, în parteneriat cu organizații neguvernamentale de mediu (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) a deținut un record în ceea ce privește accesarea fondurilor europene pentru conservarea naturii în general și a carnivorelor mari în special, fiind implementate nu mai puțin de patru mari proiecte finanțate prin programul LIFENATURE. Valoarea cumulată a acestor proiecte a trecut de suma de 3 milioane de euro, iar rezultatele obținute au consacrat județul Vrancea și echipa de implementare în sfera internațională a celor care activează în acest domeniu. Dintre aceste patru mari inițiative, proiectul «Cele mai bune practici și acțiuni demonstrative pentru conservarea populației de Ursus Arctos din zona central-estică a Carpaților Orientali» – LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS implementat în perioada 2008-2013 de către Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, Agenția pentru Protecția Mediului Harghita, Asociația Pentru Conservarea Diversității Biologice Vrancea, Asociația pentru Conservarea Valorilor Naturii Harghita, a fost selectat printre primele cinci proiecte LIFE-Natura implementate în Europa în perioada 2007-2014”, declară Silviu Chiriac (foto) pentru Presshub.ro și Vrancea 24.
Ca o informație de culoare, în cadrul proiectului de conservare a ursului Natura 2000, specialiștii au încurajat producătorii de produse tradiționale care folosesc o tehnologie prietenoasă față de mediu și de habitatul ursului brun, aplicând etichete sau ștanțe Bear Friendly (foto) pe acest produse, fie că e vorba de miere de albine, caș afumat, vin, țuică de fructe, carne afumată sau fructe uscate. De asemenea, mulți dintre culegătorii de fructe de pădure au fost încurajați ca, atunci când culeg, să lase o parte și pentru hrana ursului brun.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.