David Neacșu și „Cartea Înălțimilor”. Prima expediție românească pe Everest | Săptămâna Online

Data:

spot_img

David Neacșu și Cartea Înălțimilor”. Prima expediție românească pe Everest a fost celebrată ieri, 22 mai 2024, când s-au împlinit a 21 de ani de la eveniment, la Bistrița. Cu această ocazie, alpinistul David Neacșu și-a lansat Cartea Înălțimilor”.

În prezența multor bistrițeni pasionați de expediții, munte și natură, dar și a oficialităților, Mihaela Moruțan, montaniard, de profesie economist, Director Managementul Calitatii la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Citește și: Castelul Corvinilor şi Cetăţile Dacice din Munții Orăștiei, câştigătoare la două secţiuni ale concursului Destinaţia Anului

A fost amfitrionul cel mai potrivit pentru o discuție cu David Neacșu despre aventurile și peripețiile pe care acesta le-a trăit în multele sale expediții.

Mihaela Moruțan l-a emoționat pe explorator prin faptul că a ales să-i facă o introducere citind un pasaj din cartea sa tocmai despre copilăria lui petrecută în Giulești.

Îmi doream să realizez ceva pentru țara mea, pentru istoria alpinismului nostru”

David Neacșu mărturisește că până la expediția din Everest: în anii 2000, făcusem alpinism de performanță. Reuşisem să organizez 11 expediții în afara țării și tot atâtea vârfuri cucerite, în afara munților din România pe care îi urcam aproape săptămânal.

Eram ghid alpin din 1990 și ghid turistic din 1984. Toți pașii de până atunci au fost pași spre Everest.

Personal, aș fi putut să-l urc singur sau cu câțiva tovarăși, ca până atunci. Aveam resursele materiale, experiența și condiția fizică să o fac.

Dar mi se părea prea puțin. Îmi doream să realizez ceva pentru țara mea, pentru istoria alpinismului nostru. Poate că sună pompos, dar e adevărat, așa simţeam.

Citește și: Romanian Creative Week. Splendida poveste a iei românești cusută în aeroportul Iași și care va face înconjurul lumii

Everestul, cel mai mare vis al oricărui alpinist

Reușitele mele de până atunci au fost personale, mi se părea normal să împărtășesc ce am învățat cu o echipă și-n folosul țării mele.

Când umbli pe cei mai înalți munți cu steagul țării tale în buzunar, altfel te gândești la ea, la ai tăi. E un fel de atașament și de mândrie.

Și cel mai emancipat om târăște după el un fir de rădăcină de acasă. De fiecare dată când ajungi să fluturi steagul pe vreun vârf te gândești la ea. E cumva și țara cu tine.

Iar Everestul – cel mai mare vis al oricărui alpinist, maximum din ce și-ar putea dori – ar fi fost și mai mare dacă ar deveni visul unei țări.

Am început să gândesc la asta și cu fiecare zi și noapte mă apropiam de un plan realizabil”, scrie exploratorul pe pagina sa de socializare.

Continuarea în Săptămâna Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: https://saptamana.online/)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related