De 10 ani fără apă la robinet. Cum au ajuns unii gălățeni în această situație și cu ce soluții a venit Apă Canal SA Galați.
Probabil că mulți dintre dumneavoastră ați văzut, dimineața, în diferite cartiere ale orașului, câte o cisternă cu apă a operatorului regional Apă Canal Galați care intră pe străduțele dintre blocuri
Acolo, mai mulți oameni așteaptă pregătiți cu zeci de bidoane goale, de cinci litri sau mai mari, pe care să le umple de la cisternă. Este un ritual care se repetă zilnic, la aceleași ore.
La unele blocuri, cisterna vine de zece ani! Gălățenii care așteaptă cisterna cu apă în fiecare zi locuiesc în blocurile la care Apă Canal a sistat furnizarea apei la robinet, din cauza unor datorii uriașe. Nu sunt multe blocuri, dar sunt destule, dacă putem spune așa.
44 de asociații de proprietari, datorii de peste 8 milioane de lei
Conform Biroului de presă al Apă Canal SA, din totalul de 727 de asociații de proprietari existente în municipiul Galați, sunt sistate blocuri din 44 de asociații, ceea ce reprezintă circa 6% din totalul acestora.
Datoriile totale ale acestor asociații erau, la 30 aprilie 2024, de peste 8 milioane de lei, mai exact 8.245.367 de lei.
Cifra reprezintă 65% din soldul total al asociațiilor de proprietari existent la sfârșitul lunii aprilie. Toate aceste asociații sistate au datorii mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor.
„Sunt asociații „istorice” din punct de vedere al vechimii soldurilor și debranșării, majoritatea fiind debranșate în perioada 2014-2015.
Apa este asigurată zilnic cu cisterna
Apă Canal Galați face eforturi substanțiale pentru asigurarea apei cu cisterna, zilnic, în ciuda faptului că aceste asociații de proprietari nu mai fac plăți.
Majoritatea locatarilor bun-platnici din cadrul acestor asociații cu datorii restante s-au branșat individual și beneficiază de serviciul de alimentare cu apă, ca urmare a campaniei duse în acest sens de operatorul Apă Canal Galați în ultimii ani.
Citește și: Comisia Europeană nu-l mai suportă pe Ciolacu. Ce consecințe sunt
Subliniem că am încercat inițial recuperarea pe cale amiabilă a creanțelor de la asociațiile de proprietari prin încheierea angajamentelor de plată eșalonată a soldurilor restante, reeșalonarea datoriilor și revizuirea angajamentelor de plată inițiale, restricționarea alimentării cu apă potabilă numai la blocurile și scările care aveau datorii mai mari (conform informațiilor furnizate de asociațiile de proprietari).
Din păcate, însă, asociațiile de proprietari nu sunt întotdeauna receptive la soluțiile oferite de noi pentru scăderea soldurilor restante datorate”, au declarat pentru „Viața liberă” reprezentanții Biroului de presă al Apă Canal Galați.
Continuarea în Viața Liberă
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: viata-libera.ro)