De-aș mai duce-o până pe 25 septembrie

Data:

spot_img

Lupta premierului este de a rămâne premier până la congresul liberalilor. Unica manevră politică ce putea să strice planul era o moțiune de cenzură susținută de progresiști și de adevărații urmași ai dacilor. 

Calitatea de premier, lider al echipei câștigătoare, este esențială pentru a prezenta un viitor luminos liberalilor. De aceea, liberalii și socialiștii refuză să participe la procedură prin șicane lipsite de fundament. Dacă până acum socialiștii erau extrem de viteji la moțiuni-viteză, acum au bucuria de a nu se prezenta la susținerea în plen a moțiunii. 

Avem un premier cu o premieră de a contesta semnăturile moțiunii depuse în original, deși au fost asumate de către toți cei care le-au depus. Echipa câștigătoare și liderul socialiștilor care formal nu face parte din ea acuză colegii lor că au comis falsuri, dar nu ni se spune dacă cineva nu își asumă semnătura și dacă există vreo astfel de persoană.

Este clar că și socialiștii îl vor pe premier la conducerea liberalilor pentru că altfel nu s-ar zbate să întârzie moțiunea de cenzură pentru acesta. Premierul luase în calcul părăsirea guvernului de către miniștrii progresiști, dar era liniștit că în 45 de zile, în calitate de șef al liberalilor, cu sprijinul președintelui, ar fi convins pe naivi să accepte conducerea sa înțeleaptă. 

Socialiștii nu doresc să ajungă la guvernare acum, ci doar atunci când vor putea forma guvernul alături de filiala Fidesz, cu forțele politice adverse extrem de slăbite. Planul funcționează pentru că progresiștii și liberalii vor fi afectați de scandalul unei guvernări ce se încheie prematur. Liberalii conduși de către premier nu acceptă și nu par a accepta vreodată să fie egali la guvernare cu progresiștii. Și superioritatea lor ajută conservatorii radicali și socialiștii să ajungă cât mai curând la guvernare. 

Senzația de blat afectează însă imaginea socialiștilor mai ales în mediul rural unde oamenii se vor simți trădați pentru că socialiștii au funcționat, de la alegerea președintelui, cu ținta fixată pe acesta. Singurii care au avut și au clar în țintă președintele sunt conservatorii radicali care vor intra ca în brânză în electoratul socialiștilor. 

Faptul că și socialiștii și liberalii atacă progresiștii pentru o moțiune susținută cu alții decât ei sau Fidesz arată că băieții mari din politică au interesul comun de a rămâne singuri pe tabla de șah politic. Mesajele confuze de susținere a moțiunii sau de sabotare a acesteia nu transmit seriozitate sau conducere politică matură, ci doar confortul de a avea un guvern vulnerabil pe care teoretic îl poți da jos când vrei. Doar că tu nu vrei pentru că nu ai un guvern din umbră și îți place mai mult să înjuri pe cei care joacă fotbal în numele tău decât să intri în teren.

Liderul socialiștilor se plânge în mesajul către partid că nu au fost mărite pensiile cu 40%, indiferent că e vorba de o pensie de general cu cinci stele sau de una de pensionar de cooperativa agricolă de producție, fără să fi avut vreodată un plan decent de majorare așa cum a pus deja în aplicarea Natalia Gavriliță în Republica Moldova, care a mărit pensiile a 400000 de persoane din categoria celor vulnerabile. 

Băieții mari vor să stăm cât mai mult în criză, să crească euro și să așteptăm până în 2024 ca premierul să plece. Premierul pare un personaj politic remarcabil, care a reușit să seducă toți liberalii și pe socialiști. Dacă ar reuși să seducă și economia ca pe cei din partidele mari, ar fi un politician excepțional.

Criza politică reprezintă o vulnerabilitate majoră pentru economie așa cum a sesizat și agenția de rating Fitch. Au crescut subvențiile partidelor politice, fondul de rezervă al premierului a crescut de patru ori și primarii liberali par încântați de noul plan de dezvoltare gândit de către premier pentru modernizarea județelor în care sunt președinți de consiliu județean liberali. 

În politică, în situații de criză, este esențial să te miști rapid și eficient. Se pare că singura soluție pentru a afla deznodământul ar fi să știm încă de acum de la socialiști dacă au sau nu de gând să susțină un guvern minoritar sau dacă vor alegeri anticipate.

Socialiștii par mai nehotărâți ca fata mare la măritat. Progresiștii au fost mereu adversarul liberalilor și al socialiștilor și acum lupta ambelor partide mari se dă cu progresiștii. Ambele partide mari preferă ca partidul conservator radical să câștige alegători pentru că sunt interesați să elimine pe progresiști care erau singurii ce puteau să forțeze reforme.

Conservatorii radicali sunt cei care susțin idei care sunt comune cu cele ale celor două partide mari cum sunt credința, familia și încremenirea în adorația mistică a poporului român care este superior și nu trebuie să mai facă nimic în istorie pentru a-și demonstra că este cel mai bun. 

Premierul și președintele nu vor renunța la lupta lor cu progresiștii. Socialiștii au și ei aceeași țintă și vor face totul pentru a slăbi orice potențială alianță a progresiștilor cu alte forțe politice. Criza trebuie însă rezolvată rapid pentru că situația economică se poate înrăutăți rapid, mai ales că deja spitalele sunt pline de bolnavi de Covid nevaccinați. Va urma o iarnă extrem de dificilă în care orice zi de criză pune în pericol românii vulnerabili. 

Cei care pot rezolva criza sunt socialiștii, președintele și premierul. Contul de încredere între președinte și premier pe de o parte și progresiști pe de altă parte a fost golit de către premier care a refuzat să respecte cuvântul dat și de către președinte care a susținut pe față acțiunile premierului și a refuzat orice dialog cu progresiștii.

Întoarcerea progresiștilor în guvern alături de un premier care a arătat că nu respectă o înțelegere scrisă ar reprezenta o declarație de servitute al acestora în schimbul funcțiilor publice care vor depinde în mod esențial de viitorul politic al actualului premier. Dacă ne mișcăm rapid și trecem la un guvern minoritar sau la alegeri anticipate vom putea avea un guvern plin să facă un buget până la finalul anului. Timpul nu mai are răbdare pentru națiunile care se complac în circ politic.

Avem nevoie de stabilitate la guvernare pentru a pune în valoare banii din PNRR. Alte națiuni au pompat bani din greu în propriile economii și au crescut producția internă pentru export, pe când noi nu am avut bani decât să supraviețuim și să creștem economia din consum așa cum a observat consilierul președintelui, Cosmin Marinescu.

Așa că, măcar să continuăm să rămânem acolo unde suntem, chiar dacă premierul și președintele vor refuza să întreprindă reforme necesare pentru a mai recupera din decalajul față de alte nații. Vom încerca și noi să supraviețuim cu greu până în 2024 așa cum încearcă și premierul tot din greu să supraviețuiască la butoane până pe 25 septembrie.   

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...