Garanția de 50 de bani la toate recipientele de plastic, sticlă, metal. Cum recuperezi banii

Data:

spot_img

Garanția de 50 de bani la toate recipientele, de pe 30 noiembrie, din sticlă, plastic sau metal care poartă însemnul „ambalaj cu garanţie”. Suma se aplică indiferent dacă este suc, apă, bere, vin, spirtoase (ori alte băuturi alcoolice şi non-alcoolice).

Garanția de 50 de bani la toate recipientele pot fi primiți înapoi doar după ce cumpărătorii vor returna ambalajul gol.

Cumpărătorul se poate duce la magazinul de unde a fost schiziţionat produsul, dar poate fi predat şi la un alt comerciant înscris în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), sistem care intră în vigoare de la sfârşitul acestei luni. Adică azi, 30 noiembrie.

Vorbim despre recipiente cu un volum cuprins între 0,1 şi 3 litri, însă, pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, după cum spuneam anterior.

Pe lângă logo, o altă modalitate de identificare a ambalajelor SGR este informatic, practic un cod de bare existent pe recipient, care va fi scanat de aparatele echipamentelor inteligente de colectare, pe care le vedem de regulă amplasate în supermarketuri.

Citește și Capcane în Mina Lupeni, puse de director, după ce a văzut că nu poate stopa furturile

Garanția de 50 de bani. Nu orice ambalaj poate fi returnat

Pe scurt, dacă acum aveţi strânse acasă mai multe sticle din plastic, spre exemplu, nu puteţi merge cu ele astăzi la magazin ca să primiţi garanţia de 50 de bani pe fiecare sticlă dacă acestea nu au pe ele inscripţiile SGR, adică acel logo „ambalaj cu garanţie” şi/sau codul de bare.

De precizat că în sistemul SGR nu intră categorii de plastic cum ar fi recipiente pentru lactate, oţet sau ulei.

Ca să fie primite înapoi, recipientele trebuie să fie în stare bună: eticheta intactă, ambalajul curat, şi să aibă capac, altfel riscaţi să vă întoarceţi tot acasă cu ele, pentru că aparatele de colectare vor putea respinge ambalajul în cazul în care nu este conform.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, adică acei 50 de bani, fără să fie nevoit să prezinte bonul fiscal.

Clientul va primi sub formă de voucher contravaloarea pentru garanția de 50 de bani, care va fi scăzută din valoarea cumpărăturilor făcute în acel magazin, dar se poate opta şi pentru primirea valorii în bani.

Atenţie: aceste vouchere SGR se acceptă doar la comerciantul de la care le-aţi primit, deci nu puteţi să le folosiţi şi la un alt magazin.

Citește și: Viitorul președinte al CSM, o judecătoare expertă în tranzacții imobiliare

Ce este important de reţinut este că, începând de astăzi, comercianţii de băuturi sunt obligaţi să termine stocurile vechi în termen maxim de 6 luni, adică până pe data de 29 iunie anul viitor.

Ulterior nu vor mai putea comercializa stocuri vechi de ambalaje care nu prezintă inscripţiile SGR, fiind interzis.

Cât priveşte stocurile noi venite de la producători în acest interval de timp, pentru ambalajele SGR cu garanția de 50 de bani vor trebui să prezinte înscripţiile specifice şi vor fi semnalate la raft prin menţionarea preţului cu garanţie.

Drept urmare, pe rafturile magazinelor vor apărea treptat astfel de ambalaje.

Mai multe, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
3 COMENTARII
  1. Buna ziua,am citit de enspe ori textul ,sincer nu am inteles finalul acțiunii …ce se intimpla cu recuperarea sumelor de către comerciantul cu amanuntul(final),cum își va recupera acesta bănuiți dati înapoi pe ambalajul de la cumpărător,cum se procedează la depozitarea de către comerciant a ambalajelor sgr, cine si cînd vor fi ridicate ambalajele…ceia ce ati specificat la semnarea contractului cu sgr ul este neclar,circuitul ambalajului se învîrte fără a fi inclusă si recuperarea sumelor de către vînzătorul final.Nu s a făcut o campanie clară în privința circuitului acestor ambalaje.

  2. Buna ziua! Aparatele nu accepta sticlele de 2 L (borsec, coca cola). Scrie „ambalajul este prea greu” ori „nu se recunoaste ambalajul”, specific ca am platit garantie pe sticle si are semnul atasat. Am golit si toata apa/sucul din ele. Cum se rezolva aceasta problema? M am intors acasa cu 5 sticle pentru care am platit garantie, iar nimeni nu imi inapoiaza banii. Am intrebat la punctul de colectare (mega) si mi au spus ca ei nu raspund de acel aparat.

  3. La noi nu vrea sa le primească mai întîi să le între banii in cont pe cele returnate și după Pai de unde să știm noi daca au primit ei banii și ne tot duc așa cu zăhărelul după o zi pe alta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...