De ce a blocat Comisia Europeană PNRR-ul Ungariei? Este vorba de corupție

Data:

spot_img

Pe măsură ce ultimele planuri naționale de redresare și reziliență primesc unda verde a Comisiei Europene – așa cum s-a întâmplat recent și cu România – crește presiunea asupra executivului UE pentru a decide ce se va întâmpla cu Ungaria. Săptămâna trecută, Comisia a amânat o decizie așteptată în privința celor 7 miliarde de euro pe care Ungaria le așteaptă din partea Uniunii Europene. Ce se va întâmpla acum?

Potrivit unei purtătoare de cuvânt de la Bruxelles, „Comisia Europeană continuă evaluarea planului de redresare maghiar”, „angajamentul cu autoritățile maghiare continuă” și se lucrează pentru a se încheia evaluarea „cât mai repede posibil”.

Criteriul cel mai sensibil în evaluare este cel potrivit căruia statul beneficiar se angajează ”să detecteze și să corecteze corupția, frauda și conflictele de interese atunci când se utilizează fondurile”.

Suspiciuni de corupție

Există suspiciuni majore cu privire la adevărații beneficiari ai fondurilor europene destinate Ungariei. Mai multe investigații ale OLAF, organismul antifraudă al Uniunii Europene, au scos la iveală un mecanism prin care fondurile europene ajung, în cele din urmă, în buzunarele unui grup restrâns de apropiați și rude ale premierului Viktor Orban.

În astfel de situații, organismul european sesizează justiția din statul membru, singura care are dreptul să efectueze anchete penale.

Doar că în Ungaria, justiția este demult pusă sub control de guvernul Viktor Orban și este de neconceput să se întoarcă împotriva apropiaților lui. De fiecare dată, autoritățile judiciare ungare spun, spre deosebire de OLAF, că nu e nimic în neregulă – așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu acuzațiile de fraudă de 500 de milioane de euro de la extinderea metroului din Budapesta.

Ungariei i s-a acordat un termen de două luni pentru a prezenta garanții solide cu privire la modul în care va lupta împotriva corupției. Acesta a expirat.

Budapesta nu a prezentat un plan, în schimb a îngroșat tonul și a bravat, dând de înțeles că mai bine s-ar lipsi de banii europeni. În timpul verii, Ungaria a adoptat o legislație restrictivă împotriva LGBTQ și acum folosește aceasta pe post de paravan: potrivit Budapestei, tocmai acesta ar fi motivul pentru care planul său de redresare nu primește undă verde și nu suspiciunile legate de corupție. Comisia a replicat spunând că este vorba de două chestiuni separate.

Săptămâna trecută, înainte ca executivul de la Bruxelles să ia vreo decizie în privința Ungariei, Transparency International și alte șase organizații au cerut Comisiei să facă presiuni pentru „garanții mai puternice privind cheltuielile” înainte de a aproba planul.

Europarlamentarii cer explicații

Deputații europeni presează și ei. Au cerut executivului să utilizeze împotriva Ungariei noul instrument de legare a fondurilor UE de respectarea statului de drept.

În această săptămână, la solicitarea grupului Renew Europe, Parlamentul European a programat o dezbatere privind planul de redresare și reziliență al guvernului ungar. Comisia Europeană va fi chemată să răspundă public la întrebările deputaților europeni.

“Vrem să știm la ce a folosit Comisia cele două luni suplimentare. A reparat Orbán sistemul stricat de achiziții publice din Ungaria? Va fi el obligat să transmită numele beneficiarilor finali? Vor fi forțați procurorii să urmărească în sfârșit fraudele la nivel înalt?”, a întrebat liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, citat de publicația Celeaeuropeana.ro.

Există aici și o dimensiune politică. În aprilie, în Ungaria au loc alegeri legislative.  Ceea ce-i face pe jurnaliștii de la EU Observer să se întrebe dacă cu cumva o aprobare în acest moment a planului va ajunge să fie folosită de Viktor Orban ca armă electorală.

În afară de Ungaria, aprobarea planului polonez este, de asemenea, în așteptare, întrucât Comisia așteaptă ca Varșovia să desființeze Camera disciplinară a Curții Supreme, a cărei funcționare a fost considerată de Curtea Europeană de Justiție ca fiind împotriva normelor UE, scrie RFI.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Arheologii susțin că au descoperit misterul Stonehenge | Aktual24

Arheologii susțin că au descoperit misterul Stonehenge. Structura a...