De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Data:

spot_img

Un judecător de la Tribunalul București a decis că milionarul Răzvan Petrovici, parte a „grupului de la Monaco” și complicele său, Orlando Florin Silianovici, sunt nevinovați, pe motiv că fapta nu există, deși cei doi au fost acuzați că nu au plătit taxe de 2,3 milioane de lei.

Deși avocații celor doi au cerut să se constate faptul că a intervenit prescripția, judecătorul a decis achitarea celor doi pe motiv că fapta nu există și a stabilit că statul nu s-a constituit parte civilă, ci doar Direcția Generală regională a Finanțelor Publice București. Decizia nu este definitivă, iar următorul termen a fost stabilit pe 28 octombrie, la Curtea de Apel București.  

În octombrie 2023, judecătorul de la Tribunalul București a acceptat schimbarea încadrării juridice formulate de avocații lui Petrovici, astfel acuzația de evaziune fiscală s-a transformat în bancrută frauduloasă.

Acuzațiile aduse de procurorii de pe lângă Tribunalul București sunt că în cadrul procedurii de insolvență deschisă față de o societate a lui Petrovici, cei doi au ascuns documentele justificative și de evidență contabilă întocmite de firmă, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în cuantum de 2.351.463,00 lei, înscrise în tabelul definitiv de creanțe.

Administratorul judiciar al firmei aflate în insolvență a reclamat faptul „că reprezentanții societății nu au predat documentele contabile către lichidatorul judiciar, făcând astfel imposibilă recuperarea creanțelor existente în patrimoniul societății, în cuantum de 7,405,975.13 lei, așa cum acestea figurează în lista debitorilor depusă la dosarul de insolvență”. Lichidatorul judiciar ar fi trebuit să încaseze creanțele existente în patrimoniul societății, în cuantum de 7,405,975.13 lei, iar din sumele încasate să plătească datoriile către creditori, inclusiv obligațiile fiscale în cuantum de 2.351.463,00 lei, înscrise în tabelul definitiv consolidat al creanțelor.

Procurorii au susținut că  lichidatorul judiciar nu a intrat în posesia documentelor justificative și de evidență contabilă întocmite de societatea respectivă, „întrucât inculpații Petrovici și Silianovici le-au ascuns, astfel că, în lipsa documentelor contabile, lichidatorul judiciar nu a putut să întreprindă demersuri pentru încasarea creanțelor”, se arată în motivarea instanței.  Firma intrată în faliment era UniversAll, o rețea de supermarketuri controlată de Petrovici printr-o altă firmă, Aptestos Trading Limited, o societate offshore din Cipru.

Nu și-a însușit firma

Judecătorul de la tribunal a ajuns la concluzia că probele administrate în cauză nu sunt apte să conducă la concluzia că Petrovici administra în fapt societatea falimentară, „singurul argument avut în vedere de acuzare sub acest aspect fiind declarația unei martore care a precizat că ținea contabilitatea firmei”, că deși a fost angajată și eliberată din funcție prin semnătura lui Petrovici, nu e suficient să demonstreze că firma i-ar aparține acestuia.

„Prin urmare atâta vreme cât probele administrate în cauză nu au relevat că inculpatul ar fi exercitat conducerea activității contabile a societății sau că ar fi realizat în fapt sau în drept orice acte de administrare a acesteia, deci nu avea nicio obligație față de această societate, nu i se poate imputa că nu ar fi păstrat documentele contabile la sediul social și nici că nu ar fi predat aceste documente lichidatorului judiciar, acțiuni prin care, în opinia organelor de urmărire penală, s-a realizat ascunderea/sustragerea documentelor”. În plus, „în ceea ce privește latura penală a cauzei, nu se mai impune analiza apărărilor inculpaților referitoare la lipsa plângerii prelabile și la intervenirea prescripției răspunderii penale”, mai arată instanța.

Cine este Petrovici

Răzvan Petrovici este  fiul fostului director al CEC-ului, Carmenco Petrovici, din perioada guvernarii CDR. Carmenco a garantat ilegal cu bani CEC depozitele la Fondul Național de Investiții (FNI) creat de Sorin Ovidiu Vântu.

Petrovici este finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI după Revoluție. Soția sa, Luminița Stela Petrovici, a fost asociață cu Anca Biriș, fiica lui Măgureanu, în firma Brainfarm for Kids, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Presshub a relatat că Ministerul Energiei condus de liberalul Virgil Popescu, a încheiat un contract de închiriere a unui sediu pentru instituție. Chiria se ridică la 53.000 de euro p elună și bani se duc la Răzvan Petrovici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu, trimis la CAB

Curtea Militară de Apel București a declinat dosarul 1/753/1989...

Călăii sistemului de protecția copilului protejați de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp și resurse în...