De ce a fost pus în libertate un recidivist reținut: judecătorul spune că procurorul NU CUNOAȘTE prevederile Codului Penal

Data:

spot_img

De ce a fost pus în libertate un recidivist reținut: s-a urcat la volan fără permis și a băgat în spital o fată de 19 ani, aflată la Terapie Intensivă, a fost pus în libertate de Judecătoria Făurei, care susține că acesta nu putea fi arestat preventiv, cum a cerut Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei.

Practic, tânărul de 23 de ani, reținut inițial de polițiști pentru 24 de ore, a fost scos din spatele gratiilor întrucât judecătorul de drepturi și libertăți a apreciat faptul că propunerea de arestare preventivă formulată de procuror nu respectă prevederile Codului Penal.

Conducea fără permis

Individul, care în urmă cu trei ani a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru complicitate la tâlhărie calificată, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi vătămare corporală din culpă.

Concluzia pe scurt a judecătorului: Codul Penal nu permite arestarea preventivă a unei persoane pentru vătămare corporală din culpă, ci doar pentru vătămare corporală, iar, în cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, care, în acest caz, este la spital, în stare gravă.

Citește și: Instituția Prefectului Argeş l-a suspendat din funcţia de primar pe Ion Georgescu, edilul din Mioveni arestat preventiv pentru trafic de influență

Motivarea Judecătoriei Făurei

Magistratul a argumentat faptul că infracțiunea de vătămare corporală din culpă, de care este acuzat individul, nu se regăsește pe lista infracțiunilor pentru care o persoană poate fi arestată preventiv. Totuși, pe listă se regăsește infracțiunea de vătămare corporală. „Se apreciază că nu se poate concluziona

„Se apreciază că nu se poate concluziona faptul că regăsirea printre infracţiunile enumerate în cadrul articolului 223 alin. 2 Cod Penal (n.r. pentru care se poate lua masura arestarii preventive) a infracţiunii de vătămare corporală, include automat şi infracțiunea de vătămare corporală din culpă, fiind necesar ca aceasta să fie prevăzută în mod expres.

Având în vedere că infracţiunea de vătămare corporală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani în forma simplă şi de la 3 la 10 ani în formă agravată, iar infracţiunea de vătămare corporală din culpă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă se poate desprinde concluzia că legiuitorul nu a dorit să includă în mod automat şi infracţiunea de vătămare corporală din culpă printre cele enumerate în cadrul art. 223 alin. 2 cod penal. (…)

De asemenea se constată că pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, or aceasta, din cauza stării de sănătate nu a putut formula plângere penală”, se arată în motivarea Judecătoriei Făurei, document obținut de DEBRAILA.ro.

Continuarea, în De Brăila


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Facebook Politia Română

spot_imgspot_img
De Brăila
De Brăila
Înființat în 2016, site-ul de știri debrăila.ro are, pe Facebook, peste 69.000 de urmăritori. Publicația online este cunoscută pentru numeroasele subiecte preluate de presa centrală, care vizează, în mod special, politica, administrația, crima organizată și justiția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

A 9-a ediție Karpatia Horse Show, pe Domeniul Cantacuzino. Programul evenimentului

Karpatia Horse Show este un eveniment hipic internațional care...

Violeta Alexandru: „PNL și PSD se critică de fațadă, joacă teatru” | Interviu Aktual24

Violeta Alexandru, proaspăt membru al USR, spune că un...