De ce Albă ca Zăpada „nu își găsește coledzi”

Data:

spot_img

Politica nu are legătură cu morala, ci cu simțul practic și cu instinctul care te ajută să te alegi. Un sfânt sau o fată bună la suflet ca pâinea caldă nu vor fi votați pentru că ei sunt destinați unei Împărății Cerești, nu Împărăției pe pământ care funcționează pe principiul supraviețuirii celui mai abil în arta politicii. Om politic devii prin guvernare, nu prin alegerea în metavers ca lider suprem de alții ca tine care trăiesc dincolo de realitate.


Atunci când îți asumi că vrei să intri în politică lupți să creezi un produs care să fie ales de către cei care se duc la vot. Nu te interesează cei care așteaptă să fie conduși de Albă ca Zăpadă sau care suspină ca Frumoasă Tomnatecă din Pădurea adormită după un prinț care să fie de excepție și care să defrișeze o pădure doar pentru ea, nu pentru a vinde la export lemnul neprelucrat pus la pâmânt, mai ales că tăiatul nelegal de arbori reprezintă o tradiție românească cu valoare de marcă comunitară înregistrată.

Așa că trebuie să te diferențiezi de ceilalți care sunt deja produse recunoscute pe piața politicii și care au în spate televiziuni ghiocel și baroni locali care remit contra servicii la nivel central sau local zestrea electorală din tată în fiu. Trestia gânditoare ca model în politică reprezintă un specimen care pică cu brio votul de șef de clasă la grupa mică la grădinița „Micii poznași dragălași”. Alegătorii au nevoie de mesaje clare și de personaje care să își asume să fie diferite prin mesajul livrat.

Alegerile nu se câștigă cu trestii gânditoare care ne arată că raționează, ci cu povești care fac politicianul să primească votul așa cum bine sugera Pavel Puiuț în „Filantropica”. Ovidiu Gorea ar putea fi Albă ca Zăpada, doar că devine un politician abil doar când ajunge să aibă tupeul cât casa, tupeu care este suficient pentru a reuși în politică.

Idealurile filosofice personale sunt bune de pus în cărți pe care nu le cumpără nimeni și nu aduc voturi dacă nu spun o poveste pe care alegătorul vrea să o audă deja. Chiar dacă ești un profesionist desăvârșit în meseria ta, atunci când vrei să intri în politică, pătrunzi pe teritoriul unor prădători ce se hrănesc cu politică. Este nevoie să te adaptezi la regulile politicii, nu la morala creștină care funcționează după regulile ce stimulează un comportament care să garanteze accesul în Rai.

Dacă vrei să vânezi antilope, trebuie să aplici regulile vânătorii care funcționează din cele mai vechi timpuri.

Așa și când vrei să convingi cetățenii să te voteze, trebuie să aplici reguli de comunicare și de campanie politică ce au funcționat și care vor funcționa întotdeauna. Cel care va livra mesajul trebuie să știe să livreze forță și să devină simpatic alegătorului. Comunicarea congruentă devine și ea esențială. Dacă ești un partid progresist, spre exemplu, nu poți ataca un adversar politic că nu prea e văzut cu fete de alegători și că nu are o familie tradițională frumoasă cum ai tu.

Contează imaginea pe care o livrezi, nu neapărat rezultatul. Toții concetățenii noștrii se vaită constant de cât de mult ar dori să fie fericiți în România. Și totuși fie refuză să se prezinte la vot pentru că Hitler și Nelson Mandela sunt aceeași mizerie, fie votează pentru aceleași idei și pentru politicieni asemănători care au condus țara timp de treizeci de ani.

Abilitatea în politică este de a te menține la putere, nu de a construi un viitor luminos pentru națiune. Autostrăzile care să brăzdeze țara sau predictibilitatea fiscală reprezintă pericole de moarte pentru cei care sponsorizează politicieni cum anumite corporații sponsorizează mașini de curse în Nascar, așa cum sugera regretatul Robin Wiliams în 2009.

Vedem acum în sondaje cum socialiștii reușesc să livreze în continuare imaginea bunăstării prin pensii și salarii mărite și cum conservatorii radicali suflă în ceafă liberalilor.

Politicienii momentului sunt cei care reușesc să fie prezenți în mentalul colectiv și care reușesc să creeze știri și să își energizeze bazele electorale. Vedem cum diaspora a ajuns să vibreze mai degrabă la conservatorii radicali, care merg pe ideea însămânțată de fostul lider al socialiștilor de luptă pentru familie și cu străinii asupritori, decât la ideile progresiștilor care nu reușesc, în continuare, să comunice eficient.

Acum se joacă soarta progresiștilor în politica din România pentru că doar opoziția le putea oferi șansa să crească pentru a guverna singuri. Trendul pare că le este defavorabil pentru că nu reușesc să aibă o linie coerentă de comunicare și să livreze ideile care să atragă la vot pe cei care stau constant acasă pentru că nu se regăsesc în oamenii și faptele celor care au condus țara de treizeci de ani.

Orice partid sau politician care nu se încadrează în coaliția de guvernare sau la conservatorii radicali se poate văita de blocajul mediatic care va fi din ce în ce mai dur odată cu numirea din nou a unui conducător la CNA care va proteja televiziunile ghiocel ca o ursoaică rănită ursuleții înfometați.

Doar că politica înseamnă să găsești soluții inovative și să știi să creezi știri, altele decât scandaluri cu națiuni care oprimă badantele sau cu șefi de galerie care devin spaima nu doar a conducătorilor de cluburi, ci chiar și a celor care conduc țara. Obama a reușit să livreze știri direct rețelelor de socializare și să taie ca intermediari presa, mai ales atunci când ce livra risca să fie prezentat defavorabil.

Politica se face din om în om la firul ierbii și detronarea „regelui leu” se face prin specularea și împachetarea frumoasă a fiecărei greșeli făcute de acesta. Dacă ai blocată o linie de comunicare, te descurci și îți găsești alta. Atunci când înțelegi ce vor cei care stau acasă și care nu au în fiecare seară vise urâte despre cum îți pierzi românismul și binarismul prin accesul la idei străine familiei consacrate prin ministerul nou creat, poți crește în sondaje și poți aduce la vot pe cei care decid să îți acorde o șansă.

O nouă politică se poate naște atunci când te lupți pentru voturile pe care le poți câștiga. Fără noi votanți în 2024 care să fie motivați de lideri politici noi sau lideri politici care să se reinventeze, rezultatul este previzibil la toate alegerile. Albă ca Zăpada nu va avea nicio șansă, pentru că scena va fi un meci între socialiști și conservatori radicali, și socialiștii vor avea o răsunătoare victorie. 

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară într-un context internațional...

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...