De ce atât de mulţi tineri locuiesc cu părinţii. Ce este „Boomerang kid”

Data:

spot_img

De ce atât de mulţi tineri locuiesc cu părinţii? Există o serie de avantaje şi dezavantaje, din punct de vedere psiho-social, pe care le pot întâmpina cei care, deşi adulţi, convieţuiesc astfel. „Ziarul de Iaşi” a analizat puţin mai îndeaproape fenomenul.

Din ce în ce mai mulţi tineri aleg să rămână lângă părinţi după vârsta de 18 ani, iar tendinţa este foarte vizibilă şi în Uniunea Europeană, potrivit unor date Eurostat din 2021.

Astfel, 49% dintre tinerii de 18-34 de ani din UE locuiau împreună cu părinţii, în timp ce în România procentul urca la 55%. Ţara noastră ocupă locul 11 la nivel comunitar, în timp ce în Suedia, ţară în care tradiţia pare a fi altfel decât în sudul continentului, tinerii aleg masiv să se mute de la părinţi înainte de a împlini vârsta majoratului.

Citește și: Cum a fost salvată Roșia Montană de la o distrugere completă. Procesul de la Washington, văzut din Munții Apuseni    

„Nu ai parte de intimitate”

Motivele pentru care peste jumătate dintre tinerii români au rămas în casa părintească au legătură cu faptul că sunt în continuare dependenţi financiar de părinţi, că îşi continuă studiile ori că au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, după cum arată statisticile oficiale.

„Am 24 de ani. Sunt încă studentă la master. Sinccer, nu mi-aş permite să locuiesc singură fără un salariu decent, de măcar 4.000 de lei. Totul s-a scumpit, o chirie acceptabilă în Iaşi depăşeşte 250 de euro.

Am aplicat la mai multe joburi şi aştept să văd ce oportunităţi voi avea. Desigur, nu e totul perfect când locuieşti cu părinţii, nu ai parte de foarte multă intimitate, trebuie să le respecţi spaţiul…

Dar sunt şi avantaje. Mereu găseşti ceva bun în frigider, există linişte psihică…”, ni s-a destăinuit Constantina, studentă în cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi.

Citește și: Justiția europeană versus interese dâmbovițene. Instanța supremă, chemată să tranșeze disputa

Mulţi tineri locuiesc cu părinţii: „Este un mediu sigur şi reconfortant”

Psihoterapeutul ieşean Mioara Claudia Rusu a prezentat reporterilor „Ziarul de Iaşi” o serie de avantaje şi dezavantaje, din punct de vedere psiho-social, pe care le pot întâmpina cei care, deşi adulţi, convieţuiesc cu părinţii. La prima categorie se încadrează, desigur, economiile, dar şi confortul emoţional.

„Economiseşti banii pe care i-ai da la chirie, la facturile pentru utilităţi, eventuale renovări, cheltuieli comune de alimente, produse de curăţenie, ş.a.

Bineînţeles, ar trebui să contribui la întreţinerea casei, chiar dacă nu cheltuieşti atât de mult ca atunci când trăieşti pe cont propriu. Familia este un mediu sigur şi reconfortant.

Primeşti suport emoţional, poţi comunica problemele pe care le întâmpini şi poţi beneficia de experienţa părinţilor tăi în diverse situaţii dificile ale vieţii. Părinţii tăi vor fi acolo pentru tine, vor avea grijă de tine când ai probleme de sănătate mai bine decât cineva care e străin”, a declarat aceasta.

Mai mult, obiceiul poate conferi o aşa-zisă stabilitate decizională. „Te poţi simţi liber să te pregăteşti pentru a-ţi îndeplini un vis, un plan de carieră.

Asta pentru că nu eşti constrâns să accepţi prima ofertă de muncă pe care o primeşti; poţi aştepta o ofertă mai bună dacă locuieşti cu părinţii tăi.

Te poţi întoarce la şcoală să îţi continui studiile pentru a obţine un job mai bun. Sau poţi economisi, pentru a vedea lumea”, a adăugat psihoterapeutul ce avantaje mai sunt la părinţi.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii Gheorghiu-Delcea, prinși în schema Nordis. Paguba ar putea depăși 10 milioane de euro | Reporter de Iași

Milionarii Gheorghiu-Delcea, prinși în schema Nordis. Prima recunoaștere publică...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Acuzații de „kompromat” în mediul academic ieșean | Ziarul de Iași

Acuzații de „kompromat” în mediul academic ieșean. Disputa ar...