De ce Aurora Boreală din România s-a văzut roșie, nu verde

Data:

spot_img

Aurora Boreală din România este un fenomen astronomic destul de rar văzut în această parte a Europei. Cerul s-a colorat în roșu și a fost vizibil din mai multe colțuri ale țării. La scurt timp, s-au iscat dezbateri ample pe rețelele de socializare vis a vis de culoarea roșie, nu verde, așa cum s-ar fi așteptat mulți să apară, apărând în spațiul virtual inclusiv teorii ale conspirației.

Pagina științifică Astro Info explică de ce Aurora Boreală din România a avut culori de roșu și violet: „Aurora polară este un fenomen luminos natural care se produce în atmosfera Pământului și a altor planete sau sateliți.

Aurora apare ca urmare a perturbărilor produse de vântul solar în magnetosferă, particulele încărcate electric ajungând în atmosfera înaltă și producând ionizarea moleculelor de aer, acestea emițând lumină de diferite culori.

În general, aurorele apar în zonele polare, dar în funcție de activitatea solară (erupții solare, furtuni geomagnetice), acestea pot fi observate și la latitudini mai mici (30°-40° latitudine nordică sau sudică sau chiar mai puțin).”

Citește și  Fenomen în şcolile ieşene: directorii îşi dau demisia pe capete

Aurora boreală din România nu este artificială

Aurora boreală din România, care a avut loc pe 5 noiembrie 2023, nu este artificială.

„Acest lucru nu este adevărat, aurora de aseară a fost rezultatul erupției solare care s-a produs pe 3 noiembrie 2023, astfel că fenomenul a coborât mai mult spre Ecuator, fiind observat și din țări aflate mai la sud de România cum ar fi Bulgaria, Grecia și Italia.

Tot datorită intensității erupției solare și densității particulelor în vântul solar care a ajuns în atmosfera Pământului, aurora a fost foarte strălucitoare și destul de extinsă pentru a fi observată pe scară largă vizual și fotografic. Astfel de apariții sunt foarte rare pe cerul României.

De asemenea, unii pun la îndoială fenomenul, din cauza culorii. După cum am distribuit și ieri, hărțile cu ovalul aurorei este situat în zonele polare, acolo aurora fiind vizibilă la zenit.

Cum noi am fost în afara acestor zone, evident că am aurora a fost observată deasupra orizontului nordic, iar noi am văzut partea superioară a aurorei aflată la altitudini de peste de 200 km. Atașăm o diagrama pentru a înțelege mai bine modul în care se produc aurorele polare”, a explicat Astro Info.

Fizicianul Cristian Presură: Aurora roșie nu are legătură cu HAARP

Fizicianul Cristian Presură a explicat de ce aurora boreală văzută și în România nu are legătură cu activitatea programului de cercetare Haarp, „o antenă radio foarte puternică din Alaska care trimite unde electromagnetice către partea superioară a atmosferei”, așa cum sugerează unii adepți ai teoriilor conspirației, populare pe rețelele de socializare.

Cristian Presură a precizat că astfel de fenomene au mai avut loc în România, însă au avut o intensitate mai mică.

„Ceea ce știm, din datele moderne, de când se urmăresc aceste aurore boreale, evenimentul acesta a avut o intensitate foarte mare. Poate unul asemănător să mai fi fost prin 2003 și poate unul mai mic să fi fost prin 2015, aici în România.

Desigur, ele se găsesc și în alte zone învecinate țării noastre. În Bulgaria, Ungaria au fost observate. Aici în Olanda a putut fi observată, și chiar din Spania am citit”, a precizat fizicianul.

YouTube video

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related