De ce câștigă teren populiștii de stânga în estul Germaniei? Noua Alianță Sahra Wagenknecht devine tot mai relevantă în estul Germaniei. Formațiunea de stânga radicală are multe puncte comune cu extrema dreaptă, dar atrage alegători de la multe alte partide politice.
Sahra Wagenknecht este una dintre personalitățile politice cele mai antagonice ale Germaniei. Cu doar o săptămână înaintea a două runde de alegeri regionale (Saxonia și Turingia), este în plină ascensiune în sondaje, deși nu candidează direct în nici una dintre ele. Alianța Sahra Wagenknecht (Bündnis Sahra Wagenknecht – BSW), fondată în ianuarie de fostul lider parlamentar al partidului post-comunist Stânga (Die Linke), apare în sondaje, în ambele landuri, cu mult înaintea partidelor care formează guvernul de coaliție al cancelarului Olaf Scholz, anume, social-democrații (SPD), ecologiștii (Verzii / Die Grünen) și liberalii (FDP).
Cu un amestec neobișnuit de politică economică de stânga și retorică anti-migrație, BSW este probabil să joace un rol în construirea guvernelor în landurile din estul Germaniei, unde gruparea de dreapta radicală Alternativa pentru Germania (AfD) este lider în sondaje, cu peste 30%. Toate celelalte partide vor să se asigure că AfD rămâne în afara guvernărilor.
Un partid care „reprezintă și întruchipează ceea ce multe partide nu mai reprezintă”
Apariția BSW pune cumva în evidență degringolada politică trăită de estul Germaniei în ultimul deceniu. În iulie, într-un interviu pentru publicația taz, Wagenknecht și-a descris propriul partid ca fiind unul care „pur și simplu reprezintă și întruchipează ceea ce multe partide nu mai reprezintă: conservatorismul iluminat în sensul păstrării tradițiilor, a securității străzilor și a locurilor publice, dar și pe cea a locurilor de muncă, a sănătății și pensiilor. Nevoia de securitate, pace și justiție și-a găsit un nou cămin politic”.
Partidul a prezentat un manifest politic despre care analiştii spun că nu are precedent în Germania. „Se adresează persoanelor care, pe de o parte, au opțiuni economice mai mult de stânga, dar atitudini culturale mai conservatoare”, observă Daniel Seikel, cercetător la Fundația Hans Böckler, care a publicat o analiză a susținătorilor BSW în iunie. „Asta explică într-o oarecare măsură de ce BSW este atât de popular deopotrivă printre oamenii care au votat înainte pentru AfD, cât și în rândurile alegătorilor Partidul Stângii.”
Citește și: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, testată pozitiv pentru COVID-19
AfD, cotă de 20% la nivel național în sondajele de opinie
Sondajele de opinie din estul Germaniei au arătat că sprijinul pentru fostul partid al lui Wagenknecht, Stânga, a fost decimat de apariția BSW. AfD nu pare, în schimb, să fi fost prea afectat de noua ofertă electorală și se menține la cota de 30% în sondajele din Turingia și Saxonia și la 20% în cele realizate la nivel național. Aceasta, în ciuda faptului că AfD și BSW par a pescui dintr-un bazin comun de alegători.
Un studiu recent al Institutului German de Cercetare Economică (DIW) a constatat că politicile BSW și AfD se suprapun în mai multe domenii. Ambele sunt în favoarea limitării migrației, a expulzării unui număr mai mare de solicitanți de azil respinși și a intensificării controalelor la granițele Germaniei. Diferă la teme precum bunăstarea socială: AfD vrea să limiteze beneficiile, spre deosebire de BSW care vrea să le mențină pe cele existente, iar pe unele chiar să le extindă.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Sahra Wagenknecht / Instagram