De ce cochetează tinerii români cu autoritarismul | Deutsche Welle

Data:

spot_img

De ce cochetează tinerii români cu autoritarismul. Jumătate dintre tinerii din România vor să se mute în străinătate. Pleacă în special din cauza sărăciei dar și pentru că nu se simt reprezentați. Cei interesați de politică nu exclud autoritarismul.

Interesul tinerilor din România pentru politică e în creștere însă doar unul din opt este cu adevărat la curent cu subiectele politice, arată un studiu publicat de Fundația Friedrich Ebert. Situația, constată autorii cercetării sociale, se datorează percepției că nu se simt reprezentați.

Studiul, parte dintr-o cercetare comparativă mai vastă, care include 12 țări din sud-estul Europei, și-a propus să ajute la înțelegerea comportamentelor și atitudinilor tinerilor, cât și să exploreze direcțiile de schimbare a societății românești. O cercetare similară a fost realizată în 2018, ceea ce permite și o analiză în perspectivă a evoluțiilor din acești ani.

O situație neobișnuit de precară în raport cu nivelul general de dezvoltare

O primă concluzie prezentată de autori este, de fapt, un paradox: pe de o parte, evoluția economică a României din ultimele două decenii a fost printre cele mai bune din Europa conform mai multor indicatori de dezvoltare; pe de alta, însă, o proporție însemnată a tinerilor au o situație neobișnuit de precară în raport cu nivelul general de dezvoltare. Iar în absența unor intervenții și politici publice noi, care să îi vizeze, perspectivele rămân modeste.

Citește și: Alegeri în Republica Moldova. Zi decisivă pentru parcursul european al țării de peste Prut

Nu e, deci, de mirare că peste jumătate dintre tineri – mai cu seamă bărbații și tinerii din mediul rural – iau în calcul oportunitatea de a se muta în străinătate, pentru perioade mai lungi de timp, 15% fiind mai degrabă tentați să emigreze definitiv. Motivele sunt preponderent de natură economică și socială – dar sunt și unii care aspiră pur și simplu să experimenteze alte culturi.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ ninosouza )

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR | The Epoch Times

Protest pentru salvarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul...

Omenirea perturbă pentru prima dată ciclul natural al apei, avertizează experții | Aktual24

Omenirea perturbă ciclul natural al apei, ceea ce ar...

Axa București-Chișinău: poate fi securizat votul? | Analiză Deutsche Welle

România urmează o strategie imperturbabilă de apropiere în regim...