De ce doctor House nu crede în deochi?

Data:

Tăvăleală pe gresia hipermarketului reprezintă o manevră prin care infantul încearcă să obțină de la adult produsele dorite, de la dulciuri la jucării. Așa și covidofilii încearcă să ne convingă că, dacă urlă și sunt agresivi, vom ceda și vom lăsa pandemia să ne întunece viitorul așa cum lipsa irigațiilor a deșertificat Oltenia. Remarcăm că în continuare sunt televiziuni care acordă covidofililor, autointitulați sau disimulați, posibilitatea să ne lumineze că vom trăi mai mult ca un baobab.

CNA a binecuvântat toate emisiunile viitoare în care luptătorii anti-mască ne vor explica că masca ne sugrumă și este mai bine bolnav de Covid precum regretatul Bogdan Stanoevici decât vaccinat ca Raed. Calitatea de influencer reprezintă o dovadă de omnisciență, cu o competență multilateral dezvoltată de la ciorăpei de bombardier până la gestionarea unei pandemii de tip Ebola sau Sars Cov19. Ana lui Manole ar fi preferat ca aceasta să nu creadă în vise și să nu fi extins un zid surpat de parcă Negru Vodă nu ar fi putut să obțină autorizație de construcție pentru o clădire nouă. Nivelul științific de atunci permitea să fi fost sfințit locul respectiv și existau minți luminate în comunitatea ortodoxă care ar fi găsit o soluție creștină și nu una specifică civilizației Maya. 

Specialiștii în knowhow-ul cununiilor captive, extracției de argint viu, descântec panaceu sau numerologiei – care țin loc de vaccinare pentru jumătate dintre profesori- au emis un ucaz că masca este botniță, element satanic pentru că e purtat de medici torționari care în mod abuziv, așa cum ne spune Avocatul Poporului, izolează asimptomatici. Masca nu mai este asociată cu simpaticii din Anatomia lui Grey, ci cu ființe subumane care poartă botniță ca să nu fie tentate să muște din pacienți. De asemenea, cei care vor să ajungem în sapă de lemn ne spun că vaccinul ne bagă lampi de diamant în creier care ne vor face sclavii reptilienilor, și ne vor face să emitem 5G perpetuu ca să devenim nemuritori ca Dracula. De asemenea, nu ne mai putem mântui, iar Organizația Mondială a Sănătății are reprezentanți care au cam pus batista pe țambal.

Nu am înțeles de ce această organizație nu a reacționat imediat ce a avut date cu privire la epidemia de tip Sars din China, unica explicație fiind de natură pur politică și anume sprijinul Chinei pentru numirea actualului șef. Servilismul preventiv a complicat actuala pandemie, deși China ar fi avut nevoie de o reacție rapidă a Organizației Mondiale a Sănătății, reacție care ar fi redus considerabil amploarea pandemiei. Trist este că nici măcar acum China nu vrea să colaboreze cu medicii care vor să ajute la cercetarea Covid. Sperăm că președintele Biden să aibă inițiativa de a obliga prin tratate internaționale, sub sancțiuni economice dure, toate statele să anunțe de îndată orice potențială pandemie și să colaboreze cu Organizația Mondială a Sănătății. Funcționari din această organizație au susținut că asimptomaticii nu transmit coronavirus și au dat apă la moară covidofililor prin susțineri de tip tabloid că sunt șanse mai mari să câștigi la loterie, decât să scapi de infectarea cu COVID-9. Toți acești politruci, în frunte cu șeful acestei organizații, nu au nimic de pierdut pentru că nu reprezintă autorități științifice la nivel mondial, așa cum sunt doctorul Fauci, Christian Drosten sau Alexandru Rafila. Dacă ai o reputație lupți pentru ea.

Dacă ești o nulitate în lumea științifică, poți câștiga doar dacă spui tâmpenii așa cum fac și diverși medici care își dau cu părerea, deși au zero experiență în domeniul epidemiologiei. Pot să fiu medic specialist în asistența tehnică a berzei care livrează bebeluși și să îmi dau cu părerea despre controlul Ebola în Africa. 

Bunul simț ne spune că oamenii sunt tentați să nu spună tâmpenii. Se crede că orice om normal nu vrea să fie considerat imbecil. Realitatea ne arată însă că susținerea unei idei cu multă convingere, chiar în fața unor dovezi clare, este profitabilă. De aceea, sunt multe personaje care contestă știința medicală pentru că pur și simplu rentează să acumulezi rating, capital politic și uneori chiar bani grei. Un exemplu concret este înșelăciunea pusă la cale de Elisabeth Holmes, o doamnă care a pretins să a revoluționat știința medicală cu o cutie, care ar fi făcut o căruță de analize, doamnă ce nu a recunoscut vreodată că a pus la cale o țeapă care a luat ochii multor investitori cu experiență. Șarlatanii au tot interesul să atace știința medicală cu propagandă și cu mecanisme sofisticate de manipulare a maselor.

Și politicienii interesați să destabilizeze democrațiile au interesul să profite de masele de creduli care simt nevoia să lupte pentru o cauză care pare nobilă, cum ar fi revanșa dacilor ortodocși născuți ființe libere față de urmașii romanilor cotropitori. Majoritatea oamenilor preferă să creadă în doctor House, chiar dacă sunt supuși unor bombardamente de publicitate pentru vraci înțelepți, dotați cu arta vindecării din surse multiple, de la plante dacice până la conexiunea directă cu divinitatea. Un exemplu concret de șarlatanism este un vindecător brazilian ,,Ioan al lui Dumnezeu” condamnat în primă instanță de justiția braziliană la 19 anișori și 4 luni – pedeapsă care ar fi puțin probabilă conform algoritmului performant al juriștilor nepereche de la Ministerul Justiției condus de regretatul ministru liberal – și care a fost promovat chiar și de Oprah Winfrey în emisiunea sa.

Personalitățile publice, de la președinți până la influenceri, pot spune minciuni cu impunitate pentru că oamenii au memoria scurtă. Suntem tentați să gândim cu inima și să nu analizăm dacă cel ce ne spune ceva extraordinar are un interes direct ca noi să îl credem.  Pericolul cel mai mare este, după cum spunea Voltaire, ca ,,persoanele care te fac să crezi lucruri absurde să te determine să comiți atrocități”.

Este cel mai bine, așa cum spunea Thomas Jefferson ”să fiu satisfăcut și suficient de ocupat cu lucrurile care sunt, fără să mă mai enervez sau să mă îngrijorez despre lucrurile care pot fi, dar cu privire la care nu am nicio dovadă”. Atâta timp cât societatea se bazează pe diviziunea muncii, să facem ce ne spun epidemiologii și să ne documentăm serios înainte de a le pune munca sub semnul întrebărilor. 

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...