De ce e ultima dată când minerii pot amenința că vin la București

Minerii au venit de cinci ori la București și, de fiecare data, au răspuns unor ordine politice: au acceptat să devină armată de manevră. Au încuviințat să joace într-o piesă care le-a compromis trecutul eroic.

„În zilele de luni 1, marți 2 și miercuri 3, 30.000 de mineri au stat flămânzi și în picioare, zi și noapte. Abia miercuri s-a hotărât Nicolae Ceaușescu să vină. Și dacă nu venea nici miercuri, stăteam și joi și mai departe”, îi scrie unul dintre minerii greviști din Petroșani, pe 10 septembrie 1977, lui Noel Bernard, șeful Departamentului românesc al Europei Libere.

Apoi, pe 4 august, Valea Jiului a fost declarată „zonă închisă”, a fost trimisă armata, Securitatea a început reprimările și a fost deschisă o anchetă, în urma căreia câteva sute de mineri au fost trimişi în alte zone miniere, 50 au ajuns la psihiatrie, 15 au fost condamnați la închisoare și mulți alții ar fi fost trimişi chiar la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.