Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene (foto), a fost dat în urmărire internațională, după ce a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni de închisoare, pentru trafic de influență.
Baronul PSD și-a anunțat colaboratorii că pleacă în concediu în Italia. Ar fi ieșit din țară pe 4 martie, pe la Aeroportul Otopeni, cu o cursă spre Roma.
Este posibil ca ionel Arsene să fi mers de acolo la Brescia, unde ar deține o casă. Ionel Arsene și cumătrul său, Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel” sunt asociați într-o firmă care își are sediul în orașul Italian Brescia, pe strada Via Italia, potrivit Antena 3.
Citește și: Unde s-ar ascunde Ionel Arsene. Baronul PSD are o casă într-un oraș italian
Arsene și-ar fi pregătit fuga din 2019
Ana Birchall, fost ministru al Justiției, susține că majoritatea condamnaților români aleg să fugă în Italia pentru că legislația din această țară este diferită de cea din România, iar cei care au o condamnare sub 4 ani nu execută pedeapsa cu închisoarea.
Ionel Arsene are o pedeapsă mai mare de 4 ani, însă în cazul în care va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la 4 ani, explică Ana Birchall, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia “constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă…”.
„Nu este admisibil ce se întâmplă! Nu este admisibilă bătaia asta de joc! Nu este admisibil să ai un fenomen în masa, să ai deja o «rețetă» folosită de toți borfașii și infractorii care înainte de condamnare fug din țară, după ce între timp își aranjează «rezidența fiscală» prin Italia etc!
Sunt curioasă dacă va fi adus în România, pentru că ar trebui adus urgent, asumând că Ministerul Justiției a învățat ceva din acest fenomen cu care se confruntă de câțiva ani!
De ce nimeni nu are curajul să modifice legislația, astfel încât să se împiedice fuga din țară a celor condamnați!?
Care este rezultatul mult trâmbițatelor întâlniri bilaterale cu diverși ambasadori etc. pe care le-au afișat ultimii miniștri ai Justitiei!?? Aaaa, au fost întâlniri pentru PR ul personal, că, uite, Arsene, alt condamnat, a fugit din țară.
De ce nu se discută serios, inclusiv la Bruxelles (așa cum începusem eu în 2019) despre eficiența mandatului european de arestare, de exemplu!? Și ne mai mirăm de ce încrederea românilor în justiție este la cote alarmante!”, a scris Ana Birchall pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Pe urmele deținutului care a lăsat un bilet în zidurile Cazinoului din Constanța
De ce a fost condamnat Ionel Arsene
Ionel Arsene a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni cu executare, într-un dosar de corupție. Sentința este definitivă. Procesul a început în 2018.
Dosarul penal al lui Ionel Arsene a fost conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri. Într-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan „Pinalti”, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea Agenției Naționale de Integritate (ANI), astfel încât ANI să constate incompatibilitatea unui adversar politic.
Vizat era Culiță Tărâță, pe atunci președinte PSD al CJ Neamț. Potrivit DNA, Ionel Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017.
Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI, pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu.
Arsene ar fi avansat și costurile acestui plan: 100.000 de euro
Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu, atunci președintele ANI, prin intermediul lui Dan Turturică, redactor-șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei lui Horia Georgescu.
În referatul procurorilor DNA se arată și că Pinalti i-ar fi dat alte 15.000 de euro lui Arsene ca să-i dea lui Turturică. În schimbul banilor, jurnalistul urma să publice articole denigratoare pentru Culiță Tărâță în România liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
[…] Citește și: De ce fug infractorii de lux în Italia. Explicația unui fost ministru al Justiției […]