De ce merele din România nu ajung pe rafturile din Germania, iar cele din Polonia da? Un răspuns simplu este: stau prea mult în camioane la graniță și se strică, iar prețul le crește odată cu costurile de transport. Problema ar fi rezolvată dacă România ar face parte din spațiul Schengen, ceea ce ar face ca circulația mărfurilor, dar și a persoanelor să fie mult mai rapidă, iar eficiența mai mare.
România a îndeplinit standardele tehnice de a adera la Schengen din 2011, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.
„Este evident o nedreptate și este o decizie politică, ca urmare a situației politice din câteva state membre”, spune europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, într-o dezbatere HotNews.
„Este o nedreptate”, spune și eurodeputatul PSD Victor Negrescu, care susține că România trebuie să fie mai vocală și să arate avantajele de securitate și nu numai pe care UE le-ar avea dacă ar fi primită în Schengen.
„De cele mai multe ori problema pe care o întâmpinăm este una ce ține de contextul politic pe care îl traversează respectivele state și imaginea pe care o are România în străinătate, imagine care a fost denaturată și uneori chiar din interior. (…) De exemplu, în Olanda, am fost chiar acolo și am discutat cu oficiali și guvernamentali, și la nivelul parlamentului, și îmi spuneau: faceți o campanie aici în Olanda, arătați-le olandezilor de ce România merită să fie în Schengen și noi, parlamentarii, o să ne schimbăm poziția. Din păcate, România în continuare este percepută ca în anii ’90 în Olanda, îmi spuneau ei. Adică ca acea țară care e subdezvoltată și care are dificultăți în a-și proteja populația”, a precizat el.
Negrescu spune că acum este un moment favorabil pentru România, având în vedere că a demonstrat în criza ucraineană că poate gestiona frontierele UE, scrie HOTNEWS.RO.
Romania, evident, crede ca merita sa intre in Schengen. Dar o parte a interdictiilor de a intra in Schengen era bazata pe faptul ca Romania nu respecta drepturile omului, si ca are un sistem de justitie disfunctional. Acestea sint niste adevaruri, iar aceste cauze nu au fost remediate.
In plus, acum citiva ani, printre clauzele necesar de indeplinit pentru a intra in Schengen era si cea a rezolvarii retrocedarilor. Aceasta clauza, in urma eforturilor Serviciilor, aciuate pe la Bruxelles, a disparut subit si neanuntat din conditiile MCV. Dar asta nu inseamna ca aceste probleme au fost rezolvate. Nu, din contra, ele au continuat. Si spun asta din experienta si situatia proprie. Familiei mele statul roman i-a furat 97% din proprietati, in favoarea securisto-sereistilor locali. Asadar, neapartenenta Romaniei la spatiul Schengen este pe deplin meritata, si sper ca va continua, pina cind Romania isi va indeplini obligatiile fata de propria populatie, si fata de UE.